Innovatie

Ondernemersinitiatief: de toekomst in

Van de ene op de andere dag geen klanten meer in je bedrijf. En toch moet je door. Dat vraagt flexibiliteit en lef. Deze ondernemers pasten aan het begin van de crisis hun businessplan aan. Welke vernieuwingen nemen ze mee naar de toekomst? En wat is hun tip voor andere ondernemers?

Aan het begin van de coronacrisis sprak KVK ondernemers die op een creatieve manier een businessplan aanpasten. In dit artikel komen zij opnieuw aan het woord. Welke aanpassingen deden zij en wat leverde dat op? Hoe nemen ze dit mee naar de toekomst, en wat zijn hun tips voor andere ondernemers?

Van winkel/restaurant naar take-away
 • Corine van de Heuvel Corine van de Heuvel
 • Eigenaar BoterKaasOlijvenEigenaar Boter Kaas en Olijven
 • HillegomHillegom

Van winkel/restaurant naar take-away

Corine van de Heuvel

“Onze winkel mag nog wél open zijn. Belevenissen die we normaal in het restaurant verzorgen, nemen mensen nu uit de winkel mee. Kaasfondue, een high tea of een ontbijtje ‘to go’. Ook diverse restaurantgerechten leveren we als afhaalmaaltijd. We hebben een nieuwe bron aangeboord. Dat er zoveel behoefte is aan thuis belevenissen ervaren, hadden we niet verwacht. Mensen willen thuis gezelligheid, zeker in deze tijd. Ook nu er langzamerhand weer van alles mag. Wij blijven belevenissen voor thuis aanbieden. Ook gaan we door met direct schakelen op nieuwe behoeftes. Ik heb gezien dat we heel snel dingen kunnen realiseren als het nodig is. Die snelheid willen we behouden. Dingen die nadelig lijken, brengen soms ook iets positiefs. Door met een helicopterview te kijken naar wat je doet, zie je wat er nog meer mogelijk is. Durf buiten de kaders te denken. Doe het met je team. Samen kom je tot goede ideeën. Met kleine aanpassingen kan je al veel bereiken. Het hoeft niet altijd geld te kosten."

“Met kleine aanpassingen kan je al veel bereiken. boterkaasenolijven.nl
Van persoonlijk naar digitaal afscheid nemen
 • Martin van der Spek Martin van der Spek
 • directeur bij Van der Spek Uitvaartdirecteur Van der Spek Uitvaart
 • 73 werknemers73 werknemers

Van persoonlijk naar digitaal afscheid nemen

Martin van der Spek

“We komen vrijwel niet meer bij de mensen thuis, maar overleggen via beeldbellen. We sturen vooraf alle informatie op. We laten nabestaanden live meekijken en filmen de uitvaart. Mensen zijn nu blij met de live streaming en de videoband. Nabestaanden die vanuit huis meekeken, waren er echt bij betrokken en reageerden via appjes. Mensen vinden het toch fijn een video te hebben. Vaak gaat de uitvaart in een roes aan ze voorbij. Ook kwamen we erachter dat je veel meer kan digitaliseren dan je denkt. We waren altijd terughoudend met het versturen van mails en informatie vooraf aan het eerste gesprek, zeker bij oudere mensen. Maar dat is niet nodig. Mensen vinden het juist fijn en beginnen nu beter voorbereid aan het eerste gesprek. Beeldbellen en informatie vooraf toesturen blijven we doen, net als techniek inzetten. Voor mensen die verhinderd zijn voor de uitvaart, schakelen we nu heel makkelijk naar live streaming. Houd in je achterhoofd dat we wat nu hebben meegemaakt, nog weleens een keer weer kan gebeuren. Zorg dat je creatief blijft, zodat je met oplossingen kan komen.”

“Wat we nu meemaken, kan nog een keer gebeuren; vanderspekuitvaart.nl
Van kookworkshops naar kookles online
 • Meneer WateetonsMeneer Wateetons
 • Eigenaar WateetonsEigenaar Wateetons
 • AmsterdamAmsterdam

Van kookworkshops naar kookles online

Meneer Wateetons

Wij zijn van culinaire workshops naar online kookworkshops overgestapt. Dat leverde ons een groter bereik op, meer bekendheid, lagere kosten en meer rust. Geen 20 man in een workshop, maar honderden. Zelfs een keer 881. Dat is goed voor de bekendheid en biedt veel potentie. Voordeel van online is ook dat kosten als huur van een locatie wegvallen. Voor mij scheelt het een hoop gesleep met apparatuur en gereis. Dat geeft rust. Ik blijf online kookworkshops ernaast aanbieden. Het bevalt me heel goed. Het contact met de mensen is net zo leuk als in een fysieke workshop. Ik had niet verwacht dat er nog zoveel interactie mogelijk zou zijn. Ik zie het als een uitbreiding van mijn assortiment. Een eenmaal opgenomen workshop kan op ieder willekeurig moment worden terug gekeken. Dat zorgt weer voor inkomsten. Ik heb ondervonden dat ik heel snel kan schakelen. Dat geeft me veel vertrouwen als ondernemer. Dat is ook iets wat ik meeneem naar de toekomst. Koken is ruiken, proeven, voelen. Een kookworkshop online, dat gaat nooit werken dacht ik. Maar het werkt wel. Iedere ondernemer die ervan overtuigd is dat zijn bedrijf niet zonder fysiek contact kan, zou ik willen zeggen, ga ermee aan de slag. Online heeft de toekomst.

“Denk je dat het niet online kan? Ga ermee aan de slag; wateetons.com
Van live events naar live streaming
 • Thomas Zwart Thomas Zwart
 • Eigenaar CapitalCEigenaar CapitalC
 • AmsterdamAmsterdam

Van live events naar live streaming

Thomas Zwart

“We zagen in een keer 32 evenementen uit de boeken vallen. Dan lig je ’s nachts wakker met een knoop in je buik. Ik kwam op het idee om een studio op te zetten. Die stond er in 1 weekend. Met de virtuele studio zetten we ons bedrijf weer als innovatief en creatief op de kaart. Nu bieden we een streamingdienst aan en doen we live-shows. We haalden een mooie club opdrachtgevers binnen. Deloitte, Wereldhaven, ABNAMRO komen hier nu om hun streams op te nemen. Het is voor ons een hele andere business. Onze toekomst is een mengvorm van digitaal en niet-digitaal, online verbinden en offline verdiepen. We blijven dit doen, maar het moet wel 10 x beter. We staan pas aan het begin met de technologie. De behoefte om kennis te delen in grote groepen is er. Vraag is alleen hoe we groepen aantrekkelijk kunnen samenbrengen. Nu is het allemaal nog redelijk statisch. Ik verwacht dat we technieken als hologramprojecties veel eerder gaan integreren dan we verwacht hadden. Het is heel gezond als je ‘s nachts af en toe wakker ligt. Schrijf wel even op wat je verzint. Ga er vervolgens mee aan de slag. Misschien dat 8 van de 10 ideeën op niets uitlopen, maar dat je er uit 2 veel kan halen.”

“Het is niet erg om af en toe wakker te liggen; capitalc.amsterdam
Ondernemersvragen? We geven je advies op maat. Het KVK Adviesteam staat voor je klaar! Bel 0800 21 17
Herlinda Blokker

Als KVK-adviseur informeer, inspireer en help ik ondernemers te versnellen tot duurzaam ondernemen. Steeds vaker gaan goed doen voor mens, milieu & maatschappij samen met ondernemerschap, groei en innovatie. Daar liggen kansen.

InspiratiePage