Ontwikkel een slim product zonder het zelf te bedenken

Je laat kansen liggen als ondernemer, iets wat de uitvinder van de eerste vliegmachine lang geleden al wist. Leonardo da Vinci liet zich namelijk inspireren door de vleugels van een vogel. We hebben het hier over biomimicry. Expert Saskia van den Muijsenberg onthult waar de natuur slimmer in is dan de mens. En hoe jij als ondernemer hiervan gebruik kunt maken, geld mee kunt verdienen of juist besparen.

Biomimicry is een mooi woord voor 'innovatie geïnspireerd door de natuur'. Van den Muijsenberg legt uit: "Dit sluit aan bij de belangrijke trend duurzaamheid. We willen producten en oplossingen die gezond en schoon zijn voor ons, onze woningen en alles eromheen. Afval accepteren we alleen nog als het herbruikbaar is. De natuur weet hoe je dit kunt doen. Door deze oplossingen te vertalen naar je bedrijf, speel je in op deze interessante ontwikkeling."

Natuur is hierin beter

Mechanismen uit de natuur zijn vaak beter qua techniek, vorm en ontwerp omdat ze zich aanpassen aan veranderende situaties. Ze doorstaan ‘weer en wind.’ Van den Muijsenberg licht toe: "Als je dit kopieert, loop je minder risico. Want de natuur bewees al dat het werkt. Je bespaart jezelf hiermee onderzoek. Ook verbruikt de natuur minder energie en materialen. Je verdient dus niet alleen sneller je geld terug. Oplossingen zijn ook duurzamer."

3 succesvolle bedrijven

Van den Muijsenberg hielp al veel ondernemers die samenwerkten met de natuur. En koploper werden in hun vakgebied.

Moderne draaikolk

Pax Scientific zocht een oplossing tegen legionella in watertanks. Ze ontdekten dat ze dit konden voorkomen door water te verplaatsen in een spiraalvorm. Bedenk maar wat er gebeurt als je de badstop eruit trekt. Ze ontwikkelden de 'impeller.' Deze trekt het water naar binnen en maakt een soort draaikolk. Zo komt maar liefst 40 miljoen liter water in beweging.

De impeller is volledig nieuw ten opzichte van de bestaande technologie. Plus het energieverbruik is veel lager; het kost slechts energie van 3 lampen. Deze technologie gebruikt men inmiddels in allerlei producten, van auto’s en laptops tot afvalwatersystemen.

Pootjes van een gekko

Interface wil in 2020 volledig co2-neutraal zijn. ‘Vloeren’ in de natuur zijn nooit hetzelfde. Interface startte daarom met het maken van unieke vloeren met natuurlijke, en dus afwijkende, patronen. Dit leidde tot minder productiefouten en afgekeurde tapijttegels. Het leggen kan in minder tijd met minder snijafval. Dus veel minder kosten.

Vervolgens zochten ze een duurzame manier om de tegels vast te maken. In plaats van lijmen. Ze keken hierbij hoe gekko’s tegen muren opklimmen. Met een soort ‘plakhaartjes’ onder hun pootjes. Interface ontwikkelde soortgelijke 'tactiles’, kleine bioplastics die net zo werken. Door de tapijttegels tegen elkaar te kleven verzwaart de vloerbedekking. De zwaartekracht houdt de tegels op zijn plek.

Ramen als spinnenwebben

Arnoldglas wilde de vogelsterfte aanpakken. Alleen in Europa sterven gemiddeld 250.000 vogels per dag omdat ze tegen ramen van gebouwen vliegen. Maar weet je waarom vogels niet door spinnenwebben vliegen? Omdat de draden van veel spinnen een vezel bevat die UV licht reflecteert. Vogels zien dat. Dit mechanisme verwerkte men in een nieuw type glas: Ornilux. Vogels vliegen hierdoor niet tegen deze ramen aan.

Bureaucratie? Niet in de natuur

Naast slimme producten, kent de natuur ook geniale processen die je zelf niet zo snel zou bedenken. Van den Muijsenberg lacht: "Planten en dieren werken veel vanuit zelforganisatie en hebben dus geen ‘top-down management' nodig. Ze leren sneller van feedback en lossen veel op met simpele regels. Bureaucratie krijgt zo geen kans en dit bespaart kosten."

Natuur wijzer dan de mens

De mens is in vergelijking met andere vormen van leven nog maar een jong wezen. "We denken vaak dat de natuur de mens nodig heeft, maar het omgekeerde is waar. Er is al 3,8 miljard jaar leven op aarde, en die vormen van leven weten dus al veel beter wat wel en niet werkt.

Je kunt dit gebruiken door te leren hoe je sterke lichtgewicht materialen maakt van grondstoffen waar genoeg van is. En efficiënt om te gaan met energie. En door van afval weer voedsel te maken. Ik daag iedereen uit te ontdekken wat de rest van de natuur slimmer, duurzamer en goedkoper kan dan jijzelf", stelt van Muijsenberg.

Over Saskia van den Muijsenberg

Van den Muijsenberg is medeoprichter van biomimicryNL. Ze is de eerste en enige gecertificeerde biomimicry-professional in Nederland. Met haar ervaring binnen grote bedrijven, geeft ze innovatieprojecten een zetje. Door design-thinking van de natuur te vertalen naar bedrijven en hun business.

Zelf aan de slag met biomimicry

Benieuwd welke oplossingen de natuur voor jouw bedrijf heeft? De database AskNature kan je helpen. Beschrijf kort de functionaliteit die je zoekt en ontdek hoe de natuur hiermee omgaat.

Meer over duurzaam innoveren

Van idee tot realisatie: e-book ProductontwikkelingMeer over duurzaam ondernemenOnderscheid jezelf met innovatie

Heeft deze informatie je geholpen?