Reshoring: productie terug naar Nederland
- Rapport
- Redactie KVK
- Bijgewerkt 9 mrt 2020
- 3 min lezen
- 671
Waarom reshoring?
Er zijn 4 belangrijke redenen waarom ondernemers kiezen voor reshoring:
- Veranderingen in de markt
Klanten vragen bijvoorbeeld vaker om maatwerk, hoge kwaliteit en kortere levertijden. - Veranderingen in productieprocessen
Er worden nieuwe eisen aan het productieproces gesteld, bijvoorbeeld als gevolg van snelle innovatieprocessen en de aandacht voor volledige kwaliteitsbeheersing (geen fouten maken). - Inzicht in kosten
De totale kosten van produceren in lagelonenlanden vallen soms hoger uit dan verwacht. De loonkosten stijgen ook daar (met name in China) , de faal- en transportkosten zijn hoger dan in Nederland en er zijn diverse ‘verborgen’ kosten. - Kenmerken van het productieland
Produceren in lagelonenlanden kan complexer zijn dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van taal-en cultuurverschillen en problemen om het intellectueel eigendom te beschermen.
Bekijk de presentatie over reshoring in de industrie door automatisering.
Feiten over reshoring
De publicatie 'Produceren in Nederland of in lagelonenlanden?' (februari, 2016) zet de feiten over reshoring voor je op een rij. Daarnaast helpt de publicatie je met 3 vragen:
- Reshoren of offshoren: hoe neem ik een zorgvuldige beslissing?
- Hoe kan ik ook in Nederland kostenefficiënt en slim produceren?
- Welke ondersteuning is er voor mij beschikbaar als ik kies voor reshoring?
Deze KVK-publicatie kwam tot stand met bijdragen van de brancheorganisaties Metaalunie, CBM en Modint, de universiteiten van Tilburg, Delft en Maastricht en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zes ondernemers inspireren met hun praktijkverhaal, en tonen de persoonlijke en zakelijke keuzes van ondernemers voor reshoring.
Download de publicatieEn de loonkosten dan?
De lonen in Nederland zijn niet laag. Efficiënt produceren is daarom belangrijk. Nederland is op dit gebied innovatief. Er zijn nieuwe mogelijkheden om je efficiency te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan het robotiseren van je bedrijfsprocessen. Er zijn steeds meer robots, die snel en veilig te installeren zijn. Wil je weten hoe je dit aanpakt? Kijk dan eens op de website van Factory-in-a-day. Dit project van de TU Delft maakt flexibele robots beschikbaar voor het MKB.
Gebrek aan technisch personeel
Het is moeilijk om aan technisch personeel te komen. Je wilt je technisch personeel daarom zo efficiënt mogelijk inzetten. Het loont om je bedrijfsprocessen opnieuw te bekijken. Vaak is er nog veel winst te behalen door complexe en eenvoudige taken te scheiden. Voor de functies met eenvoudige taken kun je goedkoper personeel inzetten, bijvoorbeeld de doelgroepen van de Participatiewet. De functies met complexe taken zijn aantrekkelijker voor gekwalificeerd technisch personeel.
De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.