Samenwerking: in 3 stappen naar een perfecte match

Je wilt gaan samenwerken met andere ondernemers. Misschien omdat je meer werk hebt dan je zelf aankunt, of omdat opdrachten of producten steeds complexer worden. Of je bent op zoek naar schaalvoordelen. Maar hoe en waar vind je de juiste partners? We hebben een aantal praktische tips voor je op een rij gezet.

Wie zoek je?

Als duidelijk is wat je wilt bereiken met samenwerking, is de volgende stap vast te stellen welk type zakenpartner je hiervoor nodig hebt en aan welke voorwaarden deze moet voldoen. Je kunt dit vastleggen in een profiel, zoals in een personeelsadvertentie. Onderwerpen daarin kunnen zijn:

 • Over welke expertise moet je partner beschikken?
 • Moet de partner geld inbrengen?
 • Hoeveel inbreng in tijd verwacht je van je partner?
 • Moet deze in de buurt gevestigd zijn of juist in een andere regio of land?
 • In welke branche moet hij actief zijn?
 • Is de bedrijfsomvang relevant; hoe groot moet of mag deze zijn?
 • Welke positie in de keten moet de partner hebben?
 • Welke bedrijfscultuur zoek je bij het bedrijf van je partner?
 • Wat voor soort persoon zoekt je, meer een denker of juist een doener?

Actief en gericht zoeken

Weet je eenmaal hoe je ideale zakenpartner er uitziet, dan zijn er vele meer of minder gerichte manieren om deze te vinden. Wellicht kent je jouw toekomstige zakenpartner al. Je eigen netwerk is een logische eerste stap om in te gaan zoeken en is altijd groter dan je denkt. Alle reden om dit eens goed in kaart te brengen. Andere mogelijkheden zijn:

 • Via via. Bestaande zakenrelaties zoals leveranciers of klanten introduceren je graag bij mogelijke samenwerkingspartners. Via LinkedIn is het ook vrij eenvoudig om in contact komen met kennissen van kennissen.
 • Netwerkbijeenkomsten, borrels, beurzen, businesscafés en bijeenkomsten van brancheorganisaties zijn gelegenheden waar je op een laagdrempelige manier veel andere ondernemers kunt leren kennen.
 • Via digitale kanalen zijn er ook veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld via sociale media zoals twitter (#durftevragen), maar ook communities (bijvoorbeeld www.higherlevel.nl) en groepen (bijvoorbeeld de LinkedIngroepen). Ook zijn er specifieke vakinhoudelijke platforms en fora, zoals het platform voor 3D Printen.
 • Voorbeelden van specifieke online diensten voor het vinden van partners of “businessdating” zijn www.meetup.com of www.teamventure.nl.
 • Incubators, broedplaatsen, bedrijfsverzamelgebouwen,(co)workspaces, bedrijfsverzamelgebouwen kunnen ook goede plaatsen zijn om partners te vinden.
 • Via intermediairs, matchmakers en makelaars. Banken, regionale ontwikkelingsmaatschappijen en andere partijen die veel contacten met ondernemers hebben, beschikken over een uitgebreid netwerk dat zij graag in willen zetten voor relaties. Ook KVK heeft diverse activiteiten gericht op het verbinden van ondernemers.
 • Overal in het land zijn er regionale intermediairs. Zo is er in Leiden bijvoorbeeld het Leiden Bio Science Park, in Twente het Kennispark Twente en in Eindhoven Brainport. Regionale innovatiecentra zijn er ook in het hele land, bijvoorbeeld in Liemt, Limburg, of in Gelderland (RTC’s).
 • Voor het vinden van buitenlandse zakenpartners kun je gebruik maken van de handelsmissies van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO), de zakenpartnerscan van RvO of het matchingsprogramma Enterprise Europe Network of Innovatie Attaché Netwerk. Je kunt ook contact opnemen met ambassades. In landen waar geen ambassade is kunt u terecht bij Netherlands Business Support Offices. Via subsidie of financiële regelingen zoals  MIT of Horizon 2020  is het soms ook mogelijk om samenwerkingspartners op het gebied van innovatie te vinden.
 • Hogescholen en universiteiten kunnen ook goede partners op het gebied van onderzoek en ontwikkeling zijn.
 • Via de bedrijfscontactfunctionaris van je gemeente of de beleidsadviseur Regionale Economie van de Provincie kun je contact komen met lokale partijen.
 • En in octrooidatabanken, zoals Espacenet, vind je bedrijven die beschikken over bepaalde octrooien/expertise.

Check je potentiele partner

Het vinden van een mogelijke partner is je gelukt. Maar het beoordelen of deze betrouwbaar is, is niet altijd makkelijk. Via internet en bestaande relaties kun je veel te weten komen over je potentiële samenwerkingspartners. Check deze ook eens in het KVK-Handelsregister. Dit kan eenvoudig en op elk gewenst moment met de Handelsregister app. Van BV’s zijn naast de statutaire gegevens vaak ook jaarcijfers op te vragen, deze verschaffen waardevolle informatie over de financiële positie van een beoogd partner. KVK-adviseur Olaf ter Haar schreef er een blog over.

Intellectueel eigendom

Een belangrijke valkuil is dat ondernemers niet of te laat afspraken maken over het intellectueel eigendom. RVO helpt je met praktische tips om tijdig tot goede afspraken hierover te komen.

Meer tips en informatie

Wil je meer tips over het vinden van samenwerkingspartners? Download dan onze publicatie 'E-book Samenwerken? Pak het goed aan!'. Deze bevat nog meer praktische informatie over samenwerken met tips en praktijkvoorbeelden. Of bel met een KVK-adviseur. Zij helpen je graag verder.

InfoPage