Samenwerking: in 3 stappen naar een perfecte match

U wilt gaan samenwerken met andere ondernemers. Misschien omdat u meer werk heeft dan u zelf aankunt, of omdat opdrachten of producten steeds complexer worden. Of u bent op zoek naar schaalvoordelen. Maar hoe en waar vindt u de juiste partners? We hebben een aantal praktische tips voor u op een rij gezet.

Wie zoekt u?

Als duidelijk is wat u wilt bereiken met samenwerking, is de volgende stap vast te stellen welk type zakenpartner u hiervoor nodig heeft en aan welke voorwaarden deze moet voldoen. U kunt dit vastleggen in een profiel, zoals in een personeelsadvertentie. Onderwerpen daarin kunnen zijn:

 • Over welke expertise moet uw partner beschikken?
 • Moet de partner geld inbrengen?
 • Hoeveel inbreng in tijd verwacht u van uw partner?
 • Moet deze in de buurt gevestigd zijn of juist in een andere regio of land?
 • In welke branche moet hij actief zijn?
 • Is de bedrijfsomvang relevant; hoe groot moet of mag deze zijn?
 • Welke positie in de keten moet de partner hebben?
 • Welke bedrijfscultuur zoekt u bij het bedrijf van uw partner?
 • Wat voor soort persoon zoekt u, meer een denker of juist een doener?

Actief en gericht zoeken

Weet u eenmaal hoe uw ideale zakenpartner er uitziet, dan zijn er vele meer of minder gerichte manieren om deze te vinden. Wellicht kent u uw toekomstige zakenpartner al. Uw eigen netwerk is een logische eerste stap om in te gaan zoeken en is altijd groter dan u denkt. Alle reden om dit eens goed in kaart te brengen. Andere mogelijkheden zijn:

 • Via via. Bestaande zakenrelaties zoals leveranciers of klanten introduceren u graag bij mogelijke samenwerkingspartners. Via LinkedIn is het ook vrij eenvoudig om in contact komen met kennissen van kennissen.
 • Netwerkbijeenkomsten, borrels, beurzen, businesscafés en bijeenkomsten van brancheorganisaties zijn gelegenheden waar u op een laagdrempelige manier veel andere ondernemers kunt leren kennen.
 • Via digitale kanalen zijn er ook veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld via sociale media zoals twitter (#durftevragen), maar ook communities (bijvoorbeeld www.higherlevel.nl) en groepen (bijvoorbeeld de LinkedIngroepen). Ook zijn er specifieke vakinhoudelijke platforms en fora, zoals het platform voor 3D Printen.
 • Voorbeelden van specifieke online diensten voor het vinden van partners of “businessdating” zijn www.meetup.com of www.teamventure.nl.
 • Incubators, broedplaatsen, bedrijfsverzamelgebouwen,(co)workspaces, bedrijfsverzamelgebouwen kunnen ook goede plaatsen zijn om partners te vinden.
 • Via intermediairs, matchmakers en makelaars. Banken, regionale ontwikkelingsmaatschappijen en andere partijen die veel contacten met ondernemers hebben, beschikken over een uitgebreid netwerk dat zij graag in willen zetten voor relaties. Ook de KvK heeft diverse activiteiten gericht op het verbinden van ondernemers. Een voorbeeld hiervan zijn de mix & match bijeenkomsten.
 • Overal in het land zijn er regionale intermediairs. Zo is er in Leiden bijvoorbeeld het Leiden Bio Science Park, in Twente het Kennispark Twente en in Eindhoven Brainport. Regionale innovatiecentra zijn er ook in het hele land, bijvoorbeeld in Liemt, Limburg, of in Gelderland (RTC’s).
 • Voor het vinden van buitenlandse zakenpartners kunt u gebruik maken van de handelsmissies van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO), de zakenpartnerscan van RvO of het matchingsprogramma Enterprise Europe Network of Innovatie Attaché Netwerk. U kunt ook contact opnemen met ambassades. In landen waar geen ambassade is kunt u terecht bij Netherlands Business Support Offices. Via subsidie of financiële regelingen zoals  MIT of Horizon 2020  is het soms ook mogelijk om samenwerkingspartners op het gebied van innovatie te vinden.
 • Hogescholen en universiteiten kunnen ook goede partners op het gebied van onderzoek en ontwikkeling zijn.
 • Via de bedrijfscontactfunctionaris van uw gemeente of de beleidsadviseur Regionale Economie van de Provincie kunt u contact komen met lokale partijen.
 • En in octrooidatabanken, zoals Espacenet, vindt u bedrijven die beschikken over bepaalde octrooien/expertise.

Check uw potentiele partner

Het vinden van een mogelijke partner is u gelukt. Maar het beoordelen of deze betrouwbaar is, is niet altijd makkelijk. Via internet en bestaande relaties kunt u veel te weten komen over uw potentiële samenwerkingspartners. Check deze ook eens in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit kan eenvoudig en op elk gewenst moment met de Handelsregister app. Van BV’s zijn naast de statutaire gegevens vaak ook jaarcijfers op te vragen, deze verschaffen waardevolle informatie over de financiële positie van een beoogd partner. KvK-adviseur Olaf ter Haar schreef er een blog over.

Intellectueel eigendom

Een belangrijke valkuil is dat ondernemers niet of te laat afspraken maken over het intellectueel eigendom. RVO helpt u met praktische tips om tijdig tot goede afspraken hierover te komen.

Meer tips en informatie

Wilt u meer tips over het vinden van samenwerkingspartners? Download dan onze publicatie 'Samenwerken? Pak het goed aan!' Deze bevat nog meer praktische informatie over samenwerken met tips en praktijkvoorbeelden. Of bel met een adviseur van de Kamer van Koophandel. Zij helpen u graag verder.