Samenwerken, pak het goed aan!

Publicatie met praktijkvoorbeelden

Ondernemers die samenwerken delen kosten, halen grotere opdrachten binnen en leren veel van elkaar. Geen wonder dat samenwerken tussen bedrijven zo populair is. Aan samenwerken gaat vaak wel voorbereiding vooraf. Waar vind je om te beginnen een goede samenwerkingspartner? En waarover maak je afspraken met elkaar? En vertrouw je elkaar met een handdruk, of kies je specifieke rechtsvorm? Bij KVK komen hierover dagelijks vragen binnen. Je leest ze terug in de publicatie "Samenwerken, pak het goed aan!" Werk je al samen? Haal dan meer uit je samenwerking en vul dan de samenwerkingschecker in.

'Zoek mensen die andere dingen kunnen dan jij'

In de publicatie komt ook Eric Went aan het woord. Went heeft vanuit zijn journalistieke achtergrond ruime ervaring als bladenmaker. De laatste jaren houdt hij zich vooral bezig met het realiseren van samenwerkingsverbanden op het gebied van communicatie. Onder de naam Unit-2 biedt hij werkruimte aan ruim 40 zelfstandigen, die samen aan het ontwikkelen van communicatieconcepten voor bedrijven en organisaties werken. Went: “De formule doet het ongelooflijk goed. Alle deelnemers brengen vanuit hun eigen netwerk opdrachten binnen".

Vertrouwen of formaliseren

"Per opdracht wordt gekeken welke expertise nodig is. Vervolgens wordt een gelegenheidscoalitie samengesteld die de opdracht uitwerkt. We versterken elkaar op die manier enorm, de klant krijgt zo een optimaal team. Er is niets geformaliseerd, alles gaat op vertrouwen. Degene die met een opdracht komt, zoekt het team bij elkaar. Iedereen kan ja of nee zeggen.” Gevraagd naar tips voor andere ondernemers, antwoordt Went: “Zoek altijd een netwerk met mensen die andere dingen kunnen dan jij. In een netwerk kun je heel snel dingen met elkaar delen en klussen aannemen die je anders níet binnenhaalt. Zorg dus voor voldoende diversiteit, maak zichtbaar wat je van elkaar kunt verwachten en ga aan de slag.
Download de publicatie

Heeft deze informatie je geholpen?