De juiste rechtsvorm kiezen bij samenwerking: stel jezelf 10 vragen

Als je gaat samenwerken met andere bedrijven, is het zinvol om goede afspraken met elkaar te maken. Soms is het verstandig een rechtsvorm te kiezen voor de samenwerking. Welke rechtsvorm het beste bij je past, hangt van je situatie en wensen af. Met antwoorden op de volgende 10 vragen kies je de juiste uit de verschillende rechtsvormen.

Tien vragen voordat je een rechtsvorm kiest

  1. Is de samenwerking eenmalig, voor korte of voor onbepaalde tijd?
  2. Hoe intensief werk je samen? Ga je al je zakelijke activiteiten onderbrengen in een samenwerkingsverband? Of gaat het om een deel en hebben de partners ook nog een eigen onderneming?
  3. Heb je als doel om geld te verdienen (winstoogmerk) of werk je samen uit idealisme?
  4. Accepteer je dat je aansprakelijk wordt gesteld voor verplichtingen die je partner aan gaat? Tot hoe ver mag dat gaan? Of wil je de aansprakelijkheid beperken?
  5. Welke omzet verwacht je? De hoogte van de omzet bepaalt voor een belangrijk deel welke rechtsvorm fiscaal het meest interessant is.
  6. Onder welke naam treed je naar buiten en wie sluiten de contracten met klanten: de individuele partners of het collectief?
  7. Gaan alle partners zich bezighouden met de dagelijkse bedrijfsvoering van de samenwerking, of sturen zij alleen op afstand?
  8. Is het de bedoeling vermogen op te bouwen binnen het samenwerkingsverband? Zo ja, hoe ga je dat verdelen?
  9. Komen er regelmatig nieuwe leden bij of stappen bestaande leden uit? Wanneer kan dat en tegen welke vergoeding?
  10. Hoe belangrijk is het om het samenwerkingsverband overdraagbaar te maken of te kunnen verkopen?

Voorbeelden

De volgende 5 denkbeeldige voorbeelden laten zien hoe de antwoorden op de 10 vragen jouw keuze van een rechtsvorm kunnen bepalen.

Projectgerichte samenwerking Spijker & De Zaag

Timmerbedrijf Spijker en Timmerbedrijf De Zaag kregen de kans om samen een grote klus te doen voor drie maanden. De samenwerking was in principe eenmalig. Daarom kozen ze ervoor om voor dit project een contract op te stellen. Spijker was daarbij als grootste van de twee de hoofdaannemer. In het contract spraken zij onder andere af wat De Zaag levert, tegen welke vergoeding en binnen welke tijd. Zo bleven ze zelfstandig en onder hun eigen naam werken, maar hadden wel goede onderlinge spelregels zodat ze wisten wat ze aan elkaar hadden.

Zorgcoöperatie Zorgsamen

Tien zelfstandige zorgondernemers zochten elkaar op om samen 24-uurszorg te bieden aan patiënten. Als individueel bedrijf konden ze deze dienstverlening niet bieden. Ze kozen voor een coöperatie waarbij de coöperatie het werk aanneemt en een overeenkomst aangaat met de klant. Vervolgens verdeelt de coöperatie het werk onder de leden. De leden werken voor de coöperatie, maar blijven daarnaast ook zelfstandig opdrachten verwerven en uitvoeren. Deze aanpak heeft volgens de deelnemers drie voordelen: de klant doet zaken met één organisatie; de aansprakelijkheid van de individuele leden is beperkt; leden erbij of eraf is eenvoudig te regelen.

Vof De gouden kip

Twee vrienden wilden samen een winkel starten. Ze zijn allebei 100% van hun tijd actief in de winkel, hebben allebei verstand van zaken en nemen alle beslissingen samen. Ze kozen voor een vof omdat ze met deze rechtsvorm zelf spelregels konden vastleggen zonder notaris of jurist. Dit bespaarde hen kosten en was laagdrempelig. Ze maakten afspraken over inbreng en winstverdeling. Ze beperkten hun aansprakelijkheidsrisico door af te spreken dat ze voor verplichtingen boven de 5.000 euro samen moeten tekenen. Door de rechtsvorm vof kunnen ze met hun relatief beperkte omzet optimaal gebruikmaken van fiscale aftrekmogelijkheden.

Innofeest BV

De broers De Boer hebben elk hun eigen bedrijf op het gebied van innovatiestimulering. Samen hebben ze een briljant feestconcept ontwikkeld. Ze willen dit naast hun bestaande bedrijven gaan runnen. Ze verwachten al vanaf de start een flinke omzet en willen een directeur en medewerkers in dienst nemen. Ze kozen voor de bv als rechtsvorm. Dat is fiscaal voordeliger en ze kunnen hun risico's en aanprakelijkheid als partner beperken. Daarvoor hebben ze ook een holdingstructuur opgezet.

Maatschap Jansen De Groot

De tandartsen Jansen en De Groot hebben samen een assistente in dienst en delen hun praktijkruimte. Maar, ze hebben allebei hun eigen patiënten. Zij kozen voor een maatschap omdat ze hiermee onder één naam naar buiten treden maar toch ook hun zelfstandigheid houden. Dat eisen zorgverzekeraars ook van hen. Via de maatschap kunnen ze wel hun kosten voor hun assistente een praktijkruimte delen.

Overzicht rechtsvormen

De voorbeelden laten zien waarom ondernemers in die gevallen kozen voor een specifieke rechtsvorm. Voor jou kunnen andere redenen gelden. Bekijk daarom ook nog eens het uitgebreide overzicht met rechtsvormen in de publicatie 'Samenwerken? Pak het goed aan!'.

Stel je vraag

Heb je een vraag over jouw specifieke situatie? Bel dan met een van onze adviseurs: 088 585 22 22 of stuur een e-mail.

Meer informatie over samenwerken en rechtsvormen

Samenwerken? Pak het goed aan

Samenwerking: in 3 stappen naar een perfecte match

Samenwerken als zzp'ers

Een rechtsvorm kiezen voor uw bedrijf

Heeft deze informatie je geholpen?