Innovatie

Wat eten we straks? 8 innovatieve tips

We gaan anders eten, telen en voedsel verpakken. Tegen verspilling, vegetarisch en duurzaam: dat zijn de redenen voor innovatie binnen de foodbranche. Van lelijke appels maak je ijsthee, van koffiebekers compost en de krekel en de boon rukken op als vleesvervanger. Een greep uit de beste innovaties uit de KVK Innovatie Top 100.

1. Afgekeurd voedsel is business

Ieder jaar belandt in Nederland 800 miljoen kilo voedsel op de afvalberg, waarvan 250 miljoen kilo groente en fruit. Aan de kwaliteit of smaak ligt het meestal niet, maar aan afwijkende kleuren en vormen.

Deze ondernemers maken van de nood een deugd: 

 • Oesterzwamvoetjes danken we nu af. Maar Botanic Bites noemt zwammen 'de nieuwe kippen'. En geeft de reststroom in de paddenstoelenkweek weer waarde, verwerkt in gerechten.
 • Veel groente en fruit serveren we af omdat we het niet mooi genoeg vinden of omdat er te veel van is. Vorig jaar redde game changer KromKommer 60.000 kilo kromme groenten en maakte er soep van.
 • ThijsThee maakt ijsthee van ‘lelijke’ appels. Zo wil hij in 2020 1% van al het lelijke groente en fruit redden, dat is 2,5 miljoen kilo. Zijn doel is failliet gaan, want dan verspillen we geen voedsel meer. 
 • Met de Afgeprijsd app van NoFoodWasted kunnen consumenten zien welk levensmiddelen bij supermarkten tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen en afgeprijsd zijn.

2. Zoek alternatieven voor vlees

Het eten van vlees staat ter discussie. Niet alleen omdat de productie van vlees de CO2-uitstoot verhoogt, maar ook omdat meer mensen liever geen dieren eten. (RIVM). Daarom zetten ondernemers in op alternatieven voor vlees. De teelt van eiwithoudende gewassen nam de afgelopen jaren toe met 38% (cbs). 

Deze ondernemers zien brood in de markt voor vleesvervangers:

 • De Knakwortel is een plantaardige variant van de hotdog, een wortel met de smaak van street food. “Het begon als grap, maar het ligt nu bij de Albert Heijn,” jubelen oprichters Bos en Kaljee.
 • BOONFOODCONCEPTS  wil ons verleiden tot het eten van meer plantaardige eiwitten van de Hollandse boon. Food designers en top koks buigen zich over de ontwikkeling van de smaak en de presentatie. Ze experimenteren met een nieuwe manier van telen.
 • De krekel is rijk aan vitaminen, mineralen en eiwitten. En heeft minder grondstoffen, water en ruimte nodig voor de productie van eiwitten. De Jong V.O.F. ontwikkelde een systeem om ze op grote schaal te kweken. 
 • Bij RotterZwam Cooperatie UA maken ze van hun oesterzwammen de zwamburger. Afnemers zijn restaurants. En een banketbakker, die er vegetarische kroketten en bitterballen van maakt.
 • Volkoren quinoa bevat ook veel eiwitten. De Dutch Quinoa Group ontwikkelde een compleet verticale quinoa-keten van bron tot bord.

3. Melk en kaas zonder koeien

 • Geen dierlijke kazen, maar Charly’s All is Fair maakt vegan kazen. Plantaardig door het gebruik van (reststromen van) biologische noten en zaden.
 • Melk zonder koeien, kan dat? BioscienZ maakt met ‘cellular agriculture’ onder andere melkeiwitten en kippenei-eiwit. Met behulp van schimmels en een natuurlijk fermentatieproces zetten ze suikerbieten, aardappelen en cassave om in eiwitrijke producten.

4. Bedenk iets tegen pesticiden

De grond bepaalt de kwaliteit van de oogst. Telers mogen steeds minder pesticiden en kunstmest gebruiken. Om ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen te verminderen, zijn zij op zoek naar andere mogelijkheden. Dus makkelijke en goedkopere manieren om hun grond klaar te maken voor beplanting.

 • Biomygreen ontwikkelde Mycoat: een laagje coating om zaaizaden. Zie het als een soort ‘jasje,’ als bescherming van gewassen tegen ziektes. Tijdens de groei zorgen de aanwezige schimmels voor een gezonde bodem. 
 • VitalFluid voegt unieke, nieuwe eigenschappen aan water toe. Het plasmawater houdt het gewas schoon en helpt het groeien. Zo heb je minder bestrijdingsmiddelen nodig.

5. Garandeer een eerlijke koffieprijs met blockchain

Veel van de koffieproducerende landen zijn afhankelijk van ontwikkelingshulp. Terwijl het Westen hun koffie drinkt en er daar het meest aan verdient. Moyee-Coffee wil een eerlijke prijs voor de bonen van de koffieboer betalen. En ze zorgen dat de lokale bewoners van Ethiopië een boterham verdienen door het ter plekke laten branden van de bonen. Het hele proces is inzichtelijk door het gebruik van blockchain.

6. Vind alternatieven voor bestrijdingsmiddelen en antibiotica

We spuiten ieder jaar zo’n 10 miljoen spuitbussen antibiotica leeg. Dit aantal stijgt omdat dieren resistent worden. Ook chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet goed voor mens en milieu. De overheid wil het gebruik indammen. 

Zo spelen ondernemers in op deze trends:

 • Intracare wil antibiotica in de veehouderij terugdringen. Ze ontwikkelden een product tegen huidproblemen zonder antibiocita: Intracare Repiderma.  Dit product is 1,9 keer effectiever bij het behandelen van huidproblemen dan producten met antibiotica. 
 • Frans Veugen Bedrijfshygiëne bedacht vernevelaar Synofog, een gezondere manier om aardappelen na het oogsten te impregneren tegen kiemen. Door een dun laagje aan te brengen, is er minder bestrijdingsmiddel nodig. Ook is de aardappel langer houdbaar. 
 • Liquidseal houdt bloemen en fruit op een milieuvriendelijke manier langer mooi. Ze krijgen door een neveldouche een vochtig filmlaagje. Hierdoor zijn minder bestrijdingsmiddelen nodig om gerbera’s, leliebollen maar ook tropisch fruit goed te houden.

7. Weggooien is uit. Recyclen is in

 • Explicit Fashion BV maakte een sneaker van gerecylede kauwgum: de Gum shoe. Met Gum-drop points zamelen ze bij scholen kauwgum in en maken er zolen van. 1,5 miljoen kilo kauwgum belandt niet meer op straat in Amsterdam.
 • Ecocreation BV ontwikkelde een mobiele machine die organisch afval binnen 24 uur omzet naar compost. De compost is direct bruikbaar als bodemverbeteraar en grondstof voor het verbouwen van gewassen, bijvoorbeeld in een moestuin.

8. Bedenk duurzame wegwerpartikelen en verpakkingen

De tijd van plastic als wegwerpartikel is voorbij. De EU wil plastic en verpakkingen terugdringen. Zo worden plastic vorken, borden en rietjes verboden. De nieuwe richtlijn verbiedt ook drank- en voedselverpakkingen van piepschuim. Ook moeten fabrikanten van bepaalde voedsel- en drankverpakkingen meebetalen aan de afvalverwerking van het door hun geproduceerde zwerfafval. De overheid sloot al een PlasticPact met 70 bedrijven en milieuorganisaties. 

 • Fonkels ontwikkelde de Pop Up Cup, een on-the-go drinkbeker waarbij een kartonnen doosje met een zakje is gecombineerd. Na gebruik kun je karton en plastic simpel van elkaar scheiden.
 • De makers van Be O Bottle ontwikkelden een innovatieve design-waterfles van suikerriet restmateriaal.
 • Met SuperBee Wax Wraps verpak je je voedsel niet langer met plastic of aluminiumfolie, maar met doeken van biologisch restkatoen.
 • Moonen Packaging neemt het voortouw met composteerbare koffiebekers van rietsuiker. Samen met een afvalverwerker ontwikkelden ze Stack-It. Ze leveren de bekers, halen de gebruikte weer op en verwerken ze tot biogas en compost. 

Ellen Koekkoek

Als KVK-adviseur tip ik ondernemers over innovatie en de beweging naar het ‘nieuwe ondernemen’. En schrijf ik over het stikstofdebat, veranderingen in de foodbranche en samenwerken. Op KVK.nl, socials en Gespot! Innovatienieuws.

InspiratiePage