Internationaal ondernemen

Actuele ontwikkelingen exportdocumenten

Actueel nieuws over exportdocumenten bij in- en uitvoer.

1. KVK start pilot met factuurverklaringen

KVK is een pilot gestart met het bevestigen van factuurverklaringen van preferentiële oorsprong voor exporteurs. Zoals een Attest van Oorsprong voor exportzendingen naar het VK. Het bevestigen van een factuurverklaring door KVK heeft een aantal voordelen.

Voordelen

KVK controleert of je goederen voldoen aan de preferentiële oorsprongsregels en of je op de factuurverklaring de goede tekst gebruikt en het juiste vergunningnummer invult. Daarna bekrachtigt KVK je factuurverklaring. Dit levert de volgende voordelen op:

  • Je factuurverklaring klopt.
  • Je klant heeft minder kans op een naheffing van invoerrechten.
  • Je vermindert controles van de douane in het buitenland.
  • Je voldoet als exporteur aan de oorsprongsregels, ofwel je bent compliant.

De pilot heet Genesis en is een initiatief van de International Chamber of Commerce (ICC). Naast Nederland doen Canada, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland mee.

Factuurverklaring steeds vaker gebruikt

Voor steeds meer handelsverdragen geldt een factuurverklaring als oorsprongsbewijs in plaats van een EUR.1-certificaat. Hierdoor neemt het aantal EUR.1’s af.

De bewijsstukken die je aanlevert bij het aanvragen van een EUR.1 controleert KVK op juistheid. Deze controle vindt niet plaats als je een factuurverklaring gebruikt. Je controleert dan zelf of je goederen aan de preferentiële oorsprongsregels voldoen van het land waarnaar je exporteert. Deze regels kunnen ingewikkeld zijn en per land verschillen.

Deelnemen aan pilot

Wil je meer zekerheid dat jouw factuurverklaring juist is? Doe dan mee met de pilot, die loopt tot en met november 2022. Je betaalt 20,10 euro per bevestigde factuurverklaring. Afdeling Exportdocumenten van KVK helpt je verder met uitleg over het registratieproces bij ICC. Neem hiervoor contact op via e-mail of telefoon:

2. ATA-carnets voor Vietnam

Vietnam treedt per 1 mei 2022 toe tot de landen waarvoor je een ATA-carnet kunt gebruiken als je daar tijdelijk goederen invoert. Nederlandse ATA-carnets kun je voorlopig alleen gebruiken voor goederen onder het gebruiksdoel ‘tentoonstellingsmateriaal’ van de ATA-conventie. Bijvoorbeeld machines die je meeneemt naar een Vietnamese beurs en aan beursbezoekers laat zien.

3. Wijziging preferentieel oorsprongsbewijs personenauto’s en vrachtwagens

Wanneer je voor de export van een personenauto of vrachtwagen een preferentieel oorsprongsdocument, een EUR.1 of EUR-MED, aanvraagt bij KVK moet je hiervoor een bewijsstuk overleggen. Met dit bewijsstuk toon je de preferentiële oorsprong van een product aan. Naast de leveranciersverklaring van preferentiële oorsprong 2015/2447 was ook het voertuig identificatie nummer (VIN-nummer) een geldig bewijsstuk.

Vanaf 1 april 2022 is een VIN-nummer geen geldig bewijsstuk meer.

VIN-nummer vervalt als bewijs

Een VIN-nummer geeft aan waar een voertuig is gemaakt. Aan de eerste 3 tekens van dit nummer zie je wie de fabrikant is en in welk land deze gevestigd is. Hieruit blijkt niet of een voertuig volgens de preferentiële oorsprongsregels is gemaakt.

Alleen leveranciersverklaring 2015/2447

Vanaf 1 april 2022 geldt alleen nog een leveranciersverklaring van preferentiële oorsprong 2015/2447 als bewijsstuk voor de aanvraag van een EUR.1 of EUR-MED-certificaat. Dit geldt voor zowel nieuwe als gebruikte personenauto’s en vrachtwagens.

De fabrikant of officiële merkimporteur van het voertuig geeft de leveranciersverklaring 2015/2447 af. De Nederlandse Douane controleert vanaf 1 april 2022 actiever of deze verklaring aanwezig is en aan de eisen voldoet.

Zonder geldige leveranciersverklaring 2015/2447 kun je geen preferentieel oorsprongsdocument meer aanvragen.

Wil je op de hoogte blijven van de actuele ontwikkelingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Marco van Hagen

Als KVK-adviseur en spreker ben ik gespecialiseerd in internationaal ondernemen. Mijn focus ligt bij douane-zaken, import, export, accijns, btw, invoerrechten, in- en uitvoerdocumenten en Brexit. Via blogs en social media deel ik mijn kennis.

InspiratiePage
Internationaal