Brexit nieuws voor ondernemers

Slaapwandelen naar niemandsland

‘No Deal, No Problem’, staat op het bordje van een actievoerder. Een ander houdt een spandoek op met ‘I’m dreaming of a WTO Christmas’ als opschrift. In de Londense wijk Westminster, pal tegenover het Britse parlementsgebouw, demonstreren fans en tegenstanders van Brexit al weken, ziet Mathijs Schiffers in zijn tweede column.

De tegenstanders roepen dat Brexit moet stoppen. De fans zijn het gedraal van de politici zat en willen een harde breuk met Brussel. Dan maar geen deal en handel drijven volgens de regels én tarieven van de World Trade Organisation.

De meeste ondernemers zullen huiveren bij deze laatste gedachte. Een vertrek van de Britten zonder afspraken, betekent een reële kans op chaos. Files in de havens, onduidelijkheid over landingsrechten, productregels en betalingsverkeer. Niemand weet wat er precies te wachten staat bij een ‘no deal’, maar waarom zou je het risico willen lopen?

Verbazing

Even leek het er op dat de kans op dit doemscenario fors was afgenomen. De Britse premier Theresa May bracht de brexitdeal die ze met Brussel gesloten heeft naar het Lagerhuis. Vijf dagen zou er over de deal gedebatteerd worden, gevolgd door een stemming. Op de eerste dag van het debat werd de premier geconfronteerd met een amendement op haar voorstel. Daarin stond dat als de deal wordt afgekeurd het Britse parlement zich mag bemoeien met het vervolgtraject. Het Britse parlement wil onder geen beding een vertrek zonder deal, dus dat scenario leek van de baan toen het amendement werd aangenomen.

Maar toen ging May haar knopen tellen. Ze concludeerde dat haar deal een stemming in het parlement nooit zou overleven en haalde het punt van de agenda, haar politieke collega’s en opponenten in stomme verbazing achterlatend. Opeens is alles weer mogelijk, dus ook een ‘no deal’.

Slaapwandelen naar niemandsland

Persoonlijk denk ik nog steeds dat de kans klein is dat de Britten straks zonder deal de EU verlaten. Maar ik kan na de tumultueuze ontwikkelingen van de afgelopen week – incluis de mislukte poging om May af te zetten - helaas niet meer zeggen dat de kans op dit scenario is afgenomen. Natuurlijk, het Britse parlement is tegen. Maar de klok tikt. Op 29 maart verlaten de Britten de EU en als de politieke patstelling in het Verenigd Koninkrijk niet snel doorbroken wordt dan slaapwandelen we over dik drie maanden zo het gevaarlijke niemandsland in.

‘Managed no deal’

Zij die een ‘no deal’ niet vrezen, zijn ervan overtuigd dat er op het laatste moment wat bilaterale afspraken gemaakt zullen worden om de ergste chaos te voorkomen. Een ‘managed no deal’, noemen ze dat, het nieuwe toverwoord in Brexitland. Dat is voor mij zoiets is als een ‘beheerste chaos’, ofwel: iets dat met elkaar in tegenspraak is, en dus onmogelijk.

Daar zou ik dus maar niet teveel van verwachten. Dat neemt overigens niet weg dat er ook in een ‘no deal’-scenario kansen liggen voor handige ondernemers. Zo hoorde ik onlangs een verhaal over een Nederlander die een loods heeft gehuurd in Engeland en die heeft volgepropt met producten waar de Britten straks wel eens een tekort aan kunnen hebben als de toevoer vastloopt.

Meer weet ik er nog niet van. Maar het verhaal spreekt mij aan. Dapper en avontuurlijk.

Ruim 77.000 Nederlandse bedrijven krijgen te maken met Brexit. Deal or no deal. Weet wat er speelt en bereid je goed voor. Brexit-nieuws voor ondernemers
Mathijs Schiffers
Mathijs Schiffers

Schrijver en journalist. Als correspondent voor onder meer Het Financieele Dagblad volgt hij vanuit Londen het Brexitdebat. In 2018 verscheen zijn boek 'Brexitland, een onverenigd koninkrijk'. Gastcolumnist op kvk.nl.