E-commerce

Btw-regels Europa

Als je met jouw webshop de Europese markt op gaat, krijg je met afwijkende btw-regels te maken. Hieronder vind je de belangrijkste uitgangspunten voor btw-regels bij buitenlandse klanten in de Europese Unie (EU). Europese regelgeving is aan verandering onderhevig. Houd daarom de actuele informatie hierover in de gaten.

Basisregels EU

In de hele EU wordt btw geheven. De EU-landen mogen zelf de hoogte van de btw-tarieven op producten bepalen. Als jouw buitenlandse klant geen btw-nummer heeft, bereken je de buitenlandse btw. Dit is de basisregel voor afstandsverkopen.

Bij eenmalige of slechts enkele leveringen betekent dit een grote administratieve druk voor jou. Binnen de EU zijn daarom drempelbedragen afgesproken. Je mag jouw buitenlandse klant de Nederlandse btw in rekening brengen, totdat jouw omzet in het betreffende land het geldende drempelbedrag bereikt.

Drempelbedragen verkoop

Wanneer jouw omzet in een ander EU-land binnen een jaar het drempelbedrag overschrijdt, dan bereken je het btw-tarief van dat land. Je draagt daar de btw af en verzorgt een btw-aangifte.

Om buitenlandse btw te kunnen rekenen, moet je je als ondernemer in het betreffende land registreren. Je ontvangt dan een btw-nummer en verzorgt lokaal de btw-aangifte.

Het drempelbedrag voor afstandsverkopen verschilt per land. Dit maakt het lastig. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie en een overzicht van de verschillende drempelbedragen. Ook vind je hier voorbeelden van afstandsverkopen onder en boven het drempelbedrag.

Kiezen voor afstandsverkopen zonder drempelbedragen

Het is ook mogelijk om altijd het buitenlandse btw-tarief te hanteren wanneer je aan klanten levert die geen btw-aangifte doen. Dan hoef je de drempelbedragen niet in de gaten te houden. Je brengt dan altijd het buitenlandse btw-tarief in rekening. Ook al haal je het drempelbedrag niet. Uiteraard doe je in dat EU-land dan ook de btw-aangifte. Weten hoe je dit regelt? Bekijk dan de informatie op de website van de Belastingdienst.

Uitzonderingen

De regeling voor afstandsverkopen geldt niet in de volgende situaties:

  • Export van accijnsgoederen naar een ondernemer die geen btw-aangifte doet of een rechtspersoon die geen ondernemer is.
  • Export van nieuwe en bijna nieuwe vervoermiddelen.
  • Export van margegoederen.

Op de website van de Belastingdienst vind je aanvullende informatie over deze uitzonderingen.

Btw 2021: nieuwe regels

Met ingang van 1 januari 2021 komen er nieuwe btw-regels voor afstandsverkopen binnen de EU. KVK zet alvast de belangrijkste veranderingen voor je op een rij:

  • De drempelbedragen verdwijnen. Er komt een algemene drempel van 10.000 euro. Blijf je jaarlijks met je verkopen onder dit bedrag? Dan mag je als Nederlandse webwinkel de Nederlandse btw in rekening blijven brengen.
  • De btw-aangifte vereenvoudigt. De huidige Mini One Stop Shop (MOSS) regeling wordt uitgebreid. Op dit moment mogen alleen ondernemers van digitale e-commerce diensten van deze regeling gebruik maken. Vanaf 2021 kun je de in andere EU-landen verschuldigde btw via de Nederlandse Belastingdienst aangeven. Dit hoeft niet langer in het andere EU-land. De Nederlandse Belastingdienst zorgt ervoor dat de btw bij het juiste EU-land terechtkomt.

Doel van de nieuwe regels is het scheppen van een gelijk speelveld in de EU. Ben je een kleine ondernemer en blijf je onder de drempel van 10.000 euro? Denk er dan alvast over na of het voor jou verstandiger is om de afstandsverkopenregeling toe te passen. Wanneer het btw-tarief in het andere EU-land lager is dan in Nederland kan dit voordeel opleveren.

Doe je zaken buiten de EU? Bekijk dan onze pagina e-commerce buiten de Europese Unie
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen ben ik een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Ik heb praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce. Ik ben actief als regioreporter.

InspiratiePage