Btw-regels Europa

Als je met jouw webshop de Europese markt op gaat, krijg je met afwijkende btw-regels te maken. Hieronder vind je de belangrijkste uitgangspunten voor btw-tarieven bij buitenlandse klanten in de Europese Unie (EU). Europese regelgeving is aan verandering onderhevig. Houd daarom de actuele informatie hierover in de gaten.

Basisregels EU

De nationale overheid van ieder Europees land bepaalt zelf de hoogte van de btw-tarieven op producten. Als jouw buitenlandse klant geen btw-nummer heeft, bereken je de buitenlandse btw. Dit is de basisregel voor afstandsverkopen.

Bij eenmalige of slechts enkele leveringen betekent dit een grote administratieve druk voor jou. Binnen de EU zijn daarom drempelbedragen afgesproken. Je mag jouw buitenlandse klant de Nederlandse btw in rekening brengen, totdat jouw omzet in het betreffende land het geldende drempelbedrag bereikt.

Drempelbedragen verkoop

Wanneer jouw omzet in een ander EU-land binnen een jaar het drempelbedrag overschrijdt, dan bereken je het btw-tarief van dat land. Je draagt daar de btw af en verzorgt een btw-aangifte.

Om buitenlandse btw te kunnen rekenen, moet je je als ondernemer in het betreffende land registreren. Je ontvangt dan een btw-nummer. Ook moet je lokaal een btw-aangifte verzorgen.

Het drempelbedrag voor afstandsverkopen verschilt per land. Dit maakt het lastig. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie en een overzicht van de verschillende drempelbedragen. Ook vind je hier voorbeelden van afstandsverkopen onder en boven het drempelbedrag.

Kiezen voor afstandsverkopen zonder drempelbedragen

Het is ook mogelijk om altijd het buitenlandse btw-tarief te hanteren wanneer je aan klanten levert die geen btw-aangifte doen. Dan hoef je de drempelbedragen niet in de gaten te houden. Je brengt dan altijd het buitenlandse btw-tarief in rekening. Ook al haal je het drempelbedrag niet. Uiteraard doe je in dat EU-land dan ook de btw-aangifte. Weten hoe je dit regelt? Bekijk dan de informatie op de website van de Belastingdienst.

Uitzonderingen

De regeling voor afstandsverkopen geldt niet in de volgende situaties:

  • export van accijnsgoederen naar een ondernemer die geen btw-aangifte doet of een rechtspersoon die geen ondernemer is
  • export van nieuwe en bijna nieuwe vervoermiddelen
  • export van margegoederen

Op de website van de Belastingdienst vind je aanvullende informatie over deze uitzonderingen.

Meer weten?

Bekijk het webinar Belastingen voor mijn internationale webshop. Doe je zaken buiten de EU? Bekijk dan hoe het zit met de btw bij zakendoen buiten de EU op de website van de Belastingdienst.

Heeft deze informatie je geholpen?