E-commerce in België

De Belgische e-commercemarkt is de laatste jaren snel in opkomst. Met ruim 8 miljoen online kopers en een totale omzet van meer dan 10 miljard euro is het een populaire afzetmarkt voor Nederlandse online ondernemers. Gemiddeld geven de Belgische e-shoppers € 1.234 per persoon per jaar uit aan online bestellingen. Daarnaast staan Belgen positief tegenover het winkelen bij buitenlandse webshops, vooral Nederlandse.

Aanvragen lokale domeinnaam

Voor een maximaal resultaat in de zoekmachines is het beter om een Belgische extensie te gebruiken. Daarnaast creëer je een lokaal gevoel voor de online consumenten, die door de .BE extensie niet door hebben dat zij op een buitenlandse site winkelen. De Belgische organisatie DNS Belgium regelt deze aanvragen. De domeinnaam vraag je uitsluitend via gecontracteerde registrars aan. Een lijst van deze registrars vind je op de website van DNS. Registratie van een domeinnaam is vrij. Zowel voor bedrijven als organisaties als particulieren. Hiervoor hoef je niet in België gevestigd of woonachtig te zijn.

Besef ook dat circa 40% van de Belgen Franstalig is. Ook bestaan er wel degelijk taalverschillen tussen het Nederlands en Vlaams. Zorg dus voor een juiste vertaling en laat deze door een Vlaamstalige/Franstalige tekstschrijver checken.

Webwinkelkeurmerken

De Belgische koepelorganisatie voor e-commerce is BeCommerce. Belgen noemen een keurmerk ook wel een kwaliteitslabel. De bekendste labels zijn:

Een webwinkelkeurmerk is net als in Nederland geen verplichting, maar een vrijwillige keuze van de ondernemer. Een label zorgt echter wel voor een stukje vertrouwen, houdt rekening met sectorspecifieke Belgische wetgeving en biedt vaak een lokale klachtenservice.

Betaalmogelijkheden

De veelgebruikte Nederlandse betaalmethode iDEAL werkt helaas niet met Belgische banken. Onder Belgische kopers is Bancontact de populairste betaalmethode. Dit is een manier van betalen die erg lijkt op het Nederlandse iDEAL. Creditcardbetalingen volgen als tweede favoriet. PayPal neemt een derde plek in.

Veel online betalingen in België komen tot stand via de diensten van een betalingsprovider, vooral via Ingenico Payment Services.

Als jouw afzetmarkt in België groeit, kan het lonen een Belgische bankrekening te openen. ING en ABN Amro hebben Belgische vestigingen en kunnen jou hierbij ondersteunen. In overleg kan jouw eigen bank een Belgische en Nederlandse bankrekening vaak combineren. Het openen van een lokale bankrekening is een andere optie. Bijvoorbeeld bij Fortis België, KBC, Belfius of Argenta. Persoonlijke identificatie bij de bank is vaak een vereiste.

Btw

Informatie over de Belgische btw-tarieven (BTW – Belasting over de Toegevoegde Waarde) en die van andere lidstaten vind je op de website van de Europese Unie. De Belgische overheid controleert scherp of je een juist btw-tarief hanteert. Dit geldt vooral voor webshops die goederen verkopen aan Belgische particulieren en organisaties zonder btw-identificatienummer. Houd de drempelbedragen goed in de gaten. Wanneer je je niet op tijd fiscaal in België registreert, volgen er boetes. Meer informatie over btw bij goederen en diensten naar andere EU-landen vind je op de website van de Belastingdienst.

Meer weten?

Meer informatie over internetverkoop in België lees je op de website van Ecommerce News België

Heeft deze informatie je geholpen?