E-commerce in België

De Belgische e-commercemarkt blijft groeien. Belgen besteden online het meeste geld aan reizen en uitstapjes. De online aanschaf van modeproducten, voeding en vergelijkbare boodschappen nam in 2022 met ongeveer een derde toe. Voor grotere en duurdere aankopen gebruikt de Belg diens laptop of desktop. Kleinere online aankopen gaan steeds vaker met de smartphone.

Maak van je importplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over importeren

Meld je aan

Belgen winkelen graag bij dezelfde webshops en op online marktplaatsen. Op de Belgische e-commercemarkt zijn lokale producteisen en wetten. Bekijk deze voordat je start met verkopen aan Belgische klanten. Je bereikt je Belgische klanten gemakkelijker met een plaatselijke domeinnaam. Ook een professionele vertaling van de teksten op je website helpt hierbij. Dit artikel gaat over de Belgische e-commercemarkt. En de regels die hiervoor zijn. 

Belgische regels

Voor een Nederlands bedrijf dat een webshop in België opent zijn geen speciale regels. De nationale regels lijken op de Europese regels voor e-commerce. Houd wel rekening met lokale producteisen en wetten. Zo heeft België extra regels voor etiketten op je producten. Een etiket maak je in drie talen. In het Frans, Duits en Nederlands. De taal hangt af van de regio waar je je product verkoopt. Zorg er ook voor dat je binnen Europa veilige consumentenproducten verkoopt. 

Internationaal ondernemerschap verbeteren doet de Benelux met een website voor retailers. Hierop staan links naar organisaties die zich bezighouden met wetten, regels en e-commerce. 

WEEE-richtlijn

Verkoop je met je webshop elektrische en elektronische apparaten in België? Dan moet je voldoen aan de WEEE-richtlijn. Doordat je deze apparaten op de Belgische markt brengt, ben je ook verantwoordelijk voor het inzamelen van de afgedankte apparaten. En voor de milieuvriendelijke verwerking ervan.  

Deze wet is er ook als je geen bedrijf in België hebt. En voor grote en kleine bedrijven. Schrijf je bedrijf in bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Doe dit voordat je de apparaten in België op de markt brengt. OVAM controleert het naleven van deze regels.  

Afvalstoffenwet

De Vlaamse Afvalstoffenwet valt onder de WEEE-richtlijn. Deze wet heeft een aanvaardingsplicht voor afgedankte batterijen. Verkoop je bijvoorbeeld speelgoed met batterijen op de Belgische markt? Dan ben je verantwoordelijk voor het terugnemen van de afgedankte batterijen. Schrijf je bedrijf in bij OVAM voordat je de eerste producten verkoopt. Je krijgt een boete als je je niet aan de regels houdt. Ook als je maar één bestelling verstuurt.    

Verpakkingswet

De Belgische verpakkingswet is strenger dan je in Nederland gewend bent. Deze wet is voor de verkoop van verpakte producten aan Belgische klanten via je webshop. Breng je meer dan 300 kilogram aan verpakkingsmateriaal op de Belgische markt? Meld je bedrijf dan aan bij de Interregionale Verpakkingscommissie (IVC) in België. Als je minder dan 300 kilogram gebruikt, hoef je niets te doen.

IVC is de verantwoordelijke overheidsorganisatie voor de Belgische wetgeving voor verpakkingsafval. En voor de doorvoer van afvalstoffen. Lees meer over de verschillende regels binnen de verpakkingswet. Als bij controle blijkt dat je je niet aan de regels houdt, ontvang je een boete.  

Aanvragen Belgische domeinnaam

De bekendste zoekmachine in België is Google. Met een webshop die eindigt op .nl maak je weinig kans op de Belgische digitale markt. Google geeft de voorkeur aan plaatselijke websites. Als je Belgische klanten in je webshop wilt begroeten, kies dan voor een lokale domeinnaam.

Een website met een .be-extensie meld je aan bij DNS Belgium. Je vraagt hier ook domeinnamen aan die eindigen op .vlaanderen of .brussels. Een domeinnaam vraag je via aangewezen hostingpartijen aan. Deze partijen heten ook wel registrars. DNS Belgium heeft een lijst met registrars en informeert je over de voorwaarden voor een geldige domeinnaam. Een domeinnaam inschrijven is vrij voor bedrijven, organisaties en personen. Je hebt geen bedrijf of adres in België nodig. 

Taal

België heeft drie landstalen. Nederlands, Frans en Duits. Ongeveer 40% van de Belgen is Franstalig. Er zijn taalverschillen tussen het Nederlands en Vlaams. Zo is het Vlaamse 'solden' de Nederlandse 'uitverkoop'. Laat je websiteteksten door een Vlaams- of Franstalige tekstschrijver vertalen of controleren. En kijk eens welke woorden en zoektermen Belgische aanbieders op hun website gebruiken.

Vlaamse woorden

Pas je SEO-zoektermen aan op de Vlaamse woorden. Belgen zoeken bijvoorbeeld niet naar een ‘jurk’, maar naar een ‘kleedje’. En voor een nieuwe ‘bank’ zoeken ze op het woord ‘zetel'.

Keurmerken voor webshops 

Belgen noemen een keurmerk ook wel een kwaliteitslabel. Het Unizo E-commercelabel is een bekend label in België. Net als het label van Becom

Net als in Nederland is een keurmerk voor webshops in België niet verplicht. Een label geeft je webshop een betrouwbare uitstraling. Het laat zien dat je aan de Belgische regels voldoet. Laat behalve een keurmerk ook beoordelingen van klanten op je website zien. Zo benadruk je je professionele aanpak.

Keurmerk social influencers

BeCommerce startte in november 2022 met een nieuw keurmerk voor online veiligheid. Een keurmerk speciaal voor social influencers. Zij krijgen dit label als ze voldoen aan Belgische overheidseisen. Bijvoorbeeld productreclames duidelijk vermelden in berichten.

Betaalmogelijkheden

De Nederlandse betaalmethode iDEAL werkt niet samen met Belgische banken. Pas je betaalmethoden aan de Belgische wensen aan. Bancontact is de populairste betaalmethode en lijkt erg op iDEAL. Bij betalingen via Bancontact weet je zeker dat je het geld ontvangt. Na betaling ontvang je direct een bevestiging. Creditcardbetalingen staan op de tweede plek, gevolgd door PayPal. Belgen noemen een creditcard een kredietkaart.

Btw bij afstandsverkopen België

De Federale Overheidsdienst Financiën informeert je over Belgische btw-tarieven. De Belgische overheid controleert of je het goede btw-tarief gebruikt. Vooral webshops die producten verkopen aan Belgische personen en organisaties zonder btw-identificatienummer. Als je vanuit je Nederlandse webshop producten aan Belgische consumenten verkoopt, is het plaatselijke btw-tarief van kracht. Je factureert je Belgische particuliere klant met Belgische btw.  

Je buitenlandse btw-aangifte regelen kan op twee manieren: 

  1. Je vraagt een Belgisch btw-nummer aan en doet een plaatselijke btw-aangifte in België.
  2. Of je meldt je bedrijf aan voor de Unieregeling binnen het éénloketsysteem van de Nederlandse Belastingdienst. De Belastingdienst betaalt de btw dan aan België.

Blijft je totaalbedrag aan Belgische consumenten samen met je andere intra-EU verkopen aan personen onder de 10.000 euro? Dan blijf je als Nederlandse webshop Nederlandse btw in rekening brengen.

Cijfers

In 2022 was de totale e-commerce-omzet in België 14,7 miljard euro. Een stijging van 22% vergeleken met 2021. Greet Dekocker is managing director van BeCommerce. Volgens haar ‘vinden Belgen nog steeds hun weg in het online landschap. Er zit nog altijd een duidelijke groei in de markt. Vergeleken met vijf jaar geleden steeg het aantal online aankopen met 75%’.

Meer cijfers, marktinformatie en nieuwsberichten over e-commerce vind je op de website van Becom