E-commerce

E-commerce in België

De Belgische e-commercemarkt groeit snel de laatste jaren. Belgen besteden online het meest aan reizen en uitstapjes. Ook producten voor gezondheid en schoonheid worden steeds meer online aangeschaft. In 2018 werd online voor 616 miljoen euro in het buitenland gewinkeld. Vooral in Frankrijk en Nederland.

Cijfers

Op haar website publiceert Ecommerce Foundation landenrapporten, waaronder die van België. In 2018 gaven de Belgen volgens brancheorganisatie BeCommerce 10,67 miljard euro uit. Een half miljard meer dan in 2017. Al 5 jaar op rij nemen de online uitgaven toe. In bedrag, maar ook in aantal online aankopen. In de eerste helft van 2019 werd 5,69 miljard euro online uitgegeven. Een groei van 7% in vergelijking met de eerste 6 maanden van 2018.

Aanvragen lokale domeinnaam

Wil je een website met Belgische domeinextensie registreren? De Belgische organisatie DNS Belgium regelt deze aanvragen. De domeinnaam vraag je uitsluitend via gecontracteerde registrars aan. Een lijst van deze registrars vind je op de website van DNS. Registratie van een domeinnaam is vrij. Zowel voor bedrijven als organisaties als particulieren. Hiervoor hoef je niet in België gevestigd of woonachtig te zijn.

Besef ook dat ongeveer 40% van de Belgen Franstalig is. En dat er wel degelijk taalverschillen tussen het Nederlands en Vlaams bestaan. Zorg voor een juiste vertaling en laat deze door een Vlaamstalige/Franstalige tekstschrijver controleren. Alleen dan behaal je het beste resultaat.

Webwinkelkeurmerken

De Belgische koepelorganisatie voor e-commerce is BeCommerce. Belgen noemen een keurmerk ook wel een kwaliteitslabel. De bekendste labels zijn:

Net als in Nederland hoef je in België geen webwinkelkeurmerk te voeren. Dit mag je zelf bepalen.Een label schept wel vertrouwen, houdt rekening met sectorspecifieke Belgische wetgeving en biedt vaak een lokale klachtenservice.

Betaalmogelijkheden

De veelgebruikte Nederlandse betaalmethode iDEAL werkt helaas niet met Belgische banken. Onder Belgische kopers is Bancontact de populairste betaalmethode. Deze manier van betalen lijkt erg op het Nederlandse iDEAL. Creditcardbetalingen volgen als tweede favoriet. PayPal neemt een derde plek in.

Btw

Informatie over de Belgische btw-tarieven (BTW – Belasting over de Toegevoegde Waarde) en die van andere lidstaten vind je op de website van de Europese Unie. De Belgische overheid controleert scherp of je een juist btw-tarief hanteert. Dit geldt vooral voor webshops die goederen verkopen aan Belgische particulieren en organisaties zonder btw-identificatienummer. Houd de drempelbedragen goed in de gaten. Wanneer je je niet op tijd fiscaal in België registreert, volgen er boetes. Meer informatie over btw bij goederen en diensten naar andere EU-landen vind je op de website van de Belastingdienst.

Wil je liever producten van derden verkopen in je webshop? En zelf geen voorraden houden? Dan is dropshipping misschien iets voor jou.
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen ben ik een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Ik heb praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce. Ik ben actief als regioreporter.

InspiratiePage