Internationale e-commerce

E-commerce in België

De Belgische e-commercemarkt groeit snel. Belgen besteden online het meest aan reizen en uitstapjes. De online aanschaf van modeproducten, elektronica en spelamusement namen in het eerste kwartaal van 2021 toe. Voor grotere en duurdere aankopen gebruikt de Belg zijn laptop of desktop. Kleinere online aankopen worden steeds vaker op de smartphone gedaan.

Als je met je webshop start op de Belgische e-commercemarkt moet je rekening houden met lokale producteisen en wetgeving. En om je Belgische klanten goed te bereiken is een lokale domeinnaam handig, net als een professionele vertaling van de content op je website. Na het lezen van dit artikel weet je wat je moet regelen.

Belgische regelgeving

Voor een Nederlands bedrijf gelden geen specifieke regels voor het openen van een webshop in België. De lokale wetgeving volgt de Europese regels voor e-commerce. Houd wel rekening met lokale producteisen en wetgeving. Zo heeft België aanvullende etiketteringsvoorschriften. Een etiket moet bijvoorbeeld in 3 talen, te weten Frans, Duits en Nederlands opgesteld zijn, afhankelijk van de regio waar je het product verkoopt. Er geldt voedingswetgeving en de Vlaamse afvalstoffenwet heeft een zogeheten ‘aanvaardingsplicht’ voor afgedankte batterijen. Wanneer je producten inclusief batterijen vanuit Nederland aan Belgische consumenten verkoopt, geldt deze wetgeving ook voor jou. Het Belgische productcontactpunt beantwoordt je vragen.

Aanvragen lokale domeinnaam

De bekendste zoekmachine in België is Google. Met een .nl extensie maak je weinig kans op de Belgische digitale markt. Google geeft de voorkeur aan lokale websites. Wanneer je Belgische klanten in je webshop wilt verwelkomen, registreer dan een lokale domeinnaam. Een website met een .be-extensie registreer je bij DNS Belgium. Bij DNS Belgium vraag je ook domeinnamen aan die eindigen op .vlaanderen of .brussels. Een domeinnaam vraag je via gecontracteerde hostingpartijen aan, ook registrar genoemd. DNS Belgium heeft een lijst met registrars en informeert je over de voorwaarden waaraan een domeinnaam moet voldoen. Registratie van een domeinnaam is vrij, zowel voor bedrijven, organisaties als particulieren. Je hoeft hiervoor niet in België gevestigd of woonachtig te zijn.

Taal

Ongeveer 40% van de Belgen is Franstalig. Er bestaan taalverschillen tussen het Nederlands en Vlaams. Zo is het Vlaamse 'solden' de Nederlandse 'uitverkoop'. Laat de vertaling van je website door een Vlaamstalige en/of Franstalige tekstschrijver controleren.

Webwinkelkeurmerken

De Belgische koepelorganisatie voor e-commerce is BeCommerce. Belgen noemen een keurmerk ook wel een kwaliteitslabel. De bekendste labels zijn:

Net als in Nederland is het hebben van een webwinkelkeurmerk in België niet verplicht. Een label geeft je webshop een betrouwbare uitstraling, is aangepast aan sectorspecifieke Belgische wetgeving en biedt vaak een lokale klachtenservice. Laat naast een keurmerk ook beoordelingen van klanten op je website zien om je professionele aanpak te benadrukken.

Betaalmogelijkheden

De Nederlandse betaalmethode iDEAL werkt niet samen met Belgische banken. Pas de betaalmethoden aan de Belgische standaard aan. Bancontact is de populairste betaalmethode en lijkt erg op iDEAL. Betalingen via Bancontact zijn gegarandeerd en worden direct bevestigd. Creditcardbetalingen, door Belgen kredietkaart genoemd, staan op de 2e plek, gevolgd door PayPal.

Btw bij afstandsverkopen België

De Federale Overheidsdienst Financiën informeert je over Belgische btw-tarieven. De Belgische overheid controleert of je een juist btw-tarief hanteert. Vooral webshops die goederen verkopen aan Belgische particulieren en organisaties zonder btw-identificatienummer worden gecheckt. Als je vanuit je Nederlandse webshop producten aan Belgische consumenten verkoopt, geldt het ‘bestemmingslandprincipe’. Dit betekent dat jij je Belgische particuliere klant met Belgische btw factureert.

Je buitenlandse btw-aangifte kun je op 2 manieren regelen. Je vraagt een Belgisch btw-nummer aan en doet een lokale btw-aangifte in België. Of je meldt je bedrijf aan voor de ‘Unieregeling’ binnen het éénloketsysteem van de Nederlandse Belastingdienst. De Belastingdienst betaalt de btw vervolgens door aan België.

Als je totaalbedrag aan Belgische consumenten samen met je andere intra-EU verkopen aan particuliere klanten onder de drempel van 10.000 euro blijft, mag je als Nederlandse webshop Nederlandse btw in rekening blijven brengen.

Lees alles over btw en internationaal zakendoen.

Cijfers

Belgen kochten in 2020 vaker online, maar de bedragen waren lager. De totale e-commerce-omzet in België kwam uit op 10,26 miljard euro. Een daling van 10% in vergelijking met 2019. Deze daling komt vooral door minder aankopen van online diensten als reizen en uitstapjes. Meer cijfers, marktinformatie en nieuwsberichten over e-commerce vind je in de landenrapporten van Ecommerce Foundation en op BeCommerce en Safeshops.

Wil je liever producten van derden verkopen in je webshop? En zelf geen voorraden houden? Dan is dropshipping misschien iets voor jou.
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen ben ik een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Ik heb praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce.

InspiratiePage