E-commerce in België

De Belgische e-commercemarkt is de laatste jaren snel in opkomst. Verzorgings- en gezondheidsproducten worden steeds meer online gekocht. Daarnaast staan Belgen positief tegenover het winkelen bij buitenlandse webshops, vooral Nederlandse.

Cijfers

Op haar website publiceert Ecommerce Foundation landenrapporten, waaronder die van België. Daaruit blijkt dat de e-commerce omzet in België in 2018 totaal 11,84 miljard euro bedroeg. Dit is een stijging van 12,5% ten opzichte van de omzet (10,52 miljard euro) in 2017. Naar verwachting zal deze stijging in 2019 doorzetten met 13% tot een omzet van 13,37 miljard euro. In 2018 kocht 56% van de Belgische online shoppers zowel in webshops in eigen land als over de grens. In 2016 was dit aandeel nog 52%. Het aantal consumenten dat alleen cross-border (over de grens heen) winkelt steeg naar 16%. In 2016 was dit nog 12%. Van de cross-border aankopen wordt 34% bij Nederlandse webshops gedaan.

Aanvragen lokale domeinnaam

Wil je een website met Belgische domeinextensie registreren? De Belgische organisatie DNS Belgium regelt deze aanvragen. De domeinnaam vraag je uitsluitend via gecontracteerde registrars aan. Een lijst van deze registrars vind je op de website van DNS. Registratie van een domeinnaam is vrij. Zowel voor bedrijven als organisaties als particulieren. Hiervoor hoef je niet in België gevestigd of woonachtig te zijn.

Besef ook dat circa 40% van de Belgen Franstalig is. Ook bestaan er wel degelijk taalverschillen tussen het Nederlands en Vlaams. Zorg dus voor een juiste vertaling en laat deze door een Vlaamstalige/Franstalige tekstschrijver checken. Alleen dan behaal je het beste resultaat; conversie en omzet.

Webwinkelkeurmerken

De Belgische koepelorganisatie voor e-commerce is BeCommerce. Belgen noemen een keurmerk ook wel een kwaliteitslabel. De bekendste labels zijn:

Een webwinkelkeurmerk is net als in Nederland geen verplichting, maar een vrijwillige keuze van de ondernemer. Een label zorgt echter wel voor een stukje vertrouwen, houdt rekening met sectorspecifieke Belgische wetgeving en biedt vaak een lokale klachtenservice.

Betaalmogelijkheden

De veelgebruikte Nederlandse betaalmethode iDEAL werkt helaas niet met Belgische banken. Onder Belgische kopers is Bancontact de populairste betaalmethode. Dit is een manier van betalen die erg lijkt op het Nederlandse iDEAL. Creditcardbetalingen volgen als tweede favoriet. PayPal neemt een derde plek in.

Btw

Informatie over de Belgische btw-tarieven (BTW – Belasting over de Toegevoegde Waarde) en die van andere lidstaten vind je op de website van de Europese Unie. De Belgische overheid controleert scherp of je een juist btw-tarief hanteert. Dit geldt vooral voor webshops die goederen verkopen aan Belgische particulieren en organisaties zonder btw-identificatienummer. Houd de drempelbedragen goed in de gaten. Wanneer je je niet op tijd fiscaal in België registreert, volgen er boetes. Meer informatie over btw bij goederen en diensten naar andere EU-landen vind je op de website van de Belastingdienst.

InfoPage