E-commerce in Frankrijk

Wil je met jouw webshop de Franse markt betreden? Na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk heeft Frankrijk de grootste online marktomzet van Europa. Met 35,5 miljoen e-shoppers is Frankrijk de 5e e-commerce markt in de wereld. Jaarlijks komen daar zo’n 850.00 nieuwe e-shoppers bij. Dit biedt kansen. Ook voor Nederlandse ondernemers.

Aanvragen lokale domeinnaam

Ga je online zakendoen in Frankrijk? Vraag dan een domeinextensie met landcode .FR voor jouw Franse webshop aan. De Franse domeinnaambeheerder Afnic wijst domeinnamen met deze extensie toe. Ook EU-bedrijven zonder Franse vestiging kunnen dit aanvragen.

Een erkend registratiebureau dient jouw verzoek bij Afnic in. Het zelfstandig aanvragen van deze domeinextensie is helaas niet mogelijk. Op hun website vind je een overzicht van een aantal door Afnic erkende Nederlandse registratiebedrijven. Houd voor de bouw van jouw website de lokale wet- en regelgeving nauwkeurig in de gaten.

Webwinkelkeurmerken

De Franse koepelorganisatie voor e-commerce Fevad heeft een eigen label. Het FEVAD-label maakt deel uit van het Ecommerce Europe trustmarks network. De volgende keurmerken voor webshops zijn het meest gangbaar in Frankrijk:

  • Fia-Net: een keurmerk uit privaat initiatief, dat garandeert dat de webshop een beveiligd betaalsysteem heeft. Ook biedt het consumenten bemiddeling in geval van conflicten met bij Fia-Net aangesloten webshops.
  • ChamberTrust
  • Afnor Certification
Naast deze keurmerken kent Frankrijk ook een groot aantal branche- en product gerelateerde kwaliteitskeurmerken.

Betaalmogelijkheden

Wanneer je met jouw webshop de Franse markt wilt veroveren, is het belangrijk om Franse online betaalmogelijkheden aan te bieden. De meest voorkomende betaalmethodes voor online aankopen in Frankrijk zijn:

  • PayPal
  • Creditcard
  • Debitcard (vooral Carte Bleue)

Wanneer je voldoende omzet in Frankrijk behaalt, loont het wellicht een Franse bankrekening te openen. Dit is ook mogelijk als je niet in Frankrijk woonachtig bent. Dit heet een zogenaamde niet-residentenbankrekening. Tot de grote Franse banken behoren onder andere BNP-Paribas, Société Générale, Crédit Agricole en Caisse d'Epargne.

Btw

Tot aan het drempelbedrag mag je met Nederlandse btw factureren aan Franse particulieren, ondernemers die geen btw-aangifte doen of aan rechtspersonen die geen ondernemer zijn. Wanneer je het drempelbedrag overschrijdt, moet je het Franse btw-tarief gaan berekenen. Aanvullende informatie over de Franse btw-tarieven (TVA - Taxe sur la Valeur Ajoutée) en die van andere lidstaten vind je op de website van de Europese Unie. Meer informatie over btw bij goederen en diensten naar andere EU-landen vind je op de website van de Belastingdienst.

Meer informatie verzamelen?

De koepelorganisatie Fevad biedt op haar website actuele Franstalige rapporten over e-commerce in Frankrijk aan. Ook op de website van Ecommerce Europe vind je informatie over e-commerce in Frankrijk .

Heeft deze informatie je geholpen?