E-commerce in Frankrijk

De Franse e-commercemarkt behoort tot een van de grootste in Europa. Met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk staat Frankrijk in de top 3 van grootste online markten in Europa. Franse consumenten kopen ook op buitenlandse websites. Hier ligt dus een kans voor jou als Nederlandse ondernemer. De Fransen shoppen steeds meer via mobiele apparaten (m-commerce). Zorg er daarom voor dat jouw webshop ook mobiel goed toegankelijk en leesbaar is.

Cijfers

De Franse koepelorganisatie voor e-commerce Fevad biedt op haar website actuele rapporten over e-commerce in Frankrijk aan. Frans- en Engelstalig. In 2018 besteedden Franse consumenten volgens Fevad 92,6 miljard euro online. Ten opzichte van 2017 betekent dit een groei van 13,4%.

Ook de website van Ecommerce Foundation biedt na registratie gratis Engelstalige Ecommerce landenrapporten aan, waaronder Frankrijk. Tegen betaling ontvang je uitgebreidere rapporten.

Aanvragen lokale domeinnaam

Wil je een domeinextensie met landcode .FR? De Franse domeinnaambeheerder Afnic wijst domeinnamen met deze extensie toe. Ook EU-bedrijven zonder Franse vestiging kunnen dit aanvragen.

Een erkend registratiebureau dient jouw verzoek bij Afnic in. Het zelfstandig aanvragen van deze domeinextensie is helaas niet mogelijk. Op hun website vind je een overzicht van een aantal door Afnic erkende Nederlandse registratiebedrijven (registrars). Houd voor de bouw van jouw website de lokale wet- en regelgeving nauwkeurig in de gaten.

Webwinkelkeurmerken

Fevad heeft een eigen label. Het Fevad-label maakt deel uit van het Ecommerce Europe trustmarks network. De keurmerken van Chamber Trust en Afnor Certification zijn ook gangbaar in Frankrijk. Naast deze keurmerken kent Frankrijk ook een groot aantal branche- en product gerelateerde kwaliteitskeurmerken.

Betaalmogelijkheden

Wanneer je met jouw webshop de Franse markt wilt veroveren, is het belangrijk om Franse online betaalmogelijkheden aan te bieden. De meest voorkomende betaalmethodes voor online aankopen in Frankrijk zijn:

  • PayPal
  • Creditcard
  • Debitcard (vooral Carte Bleue)

Btw

Tot aan het drempelbedrag mag je met Nederlandse btw factureren aan Franse particulieren, ondernemers die geen btw-aangifte doen of aan rechtspersonen die geen ondernemer zijn. Wanneer je het drempelbedrag overschrijdt, moet je het Franse btw-tarief gaan berekenen. Aanvullende informatie over de Franse btw-tarieven (TVA - Taxe sur la Valeur Ajoutée) en die van andere lidstaten vind je op de website van de Europese Unie. Meer informatie over btw bij goederen en diensten naar andere EU-landen vind je op de website van de Belastingdienst.

InfoPage