E-commerce in Verenigd Koninkrijk

Met een inwonersaantal van ruim 63 miljoen heeft het Verenigd Koninkrijk de hoogste online omzet van Europa. De e-commerce groeide in 2017 met 13,4% naar 197,4 miljard euro. Het land kent een onlinepopulatie van 60,6 miljoen mensen van 15 jaar en ouder. Wereldwijd is het Verenigd Koninkrijk een van de meest ontwikkelde e-commercemarkten. Daarmee vormt dit land, een grote en interessante afzetmarkt voor jouw webshop. Belangrijk aandachtspunt is een snelle en zorgvuldige levering. Iets wat de Britse consument gewend is en ook verwacht. Je kunt de producten op veel plekken afleveren. De koper haalt deze vervolgens zelf af.

Cijfers

Op de website van de brancheorganisatie Interactive Media in Retail Group (IMRG) staan veel rapporten met cijfers en ontwikkelingen over de e-commerce markt in de UK. Deze rapporten zijn alleen voor leden toegankelijk.

Aanvragen lokale domeinnaam

Wanneer je online zakendoet in het Verenigd Koninkrijk is het advies een webshop met domeinextensie .UK te registreren. De Britse non-profit organisatie Nominet verzorgt de registratie van deze domeinnamen. Nominet werkt via zogenaamde registrars: online bedrijven die domeinnamen en andere services verkopen. Als aanvrager sluit je een contract met zowel Nominet als de registrar af. Nominet registreert je vervolgens als officiële domeinnaamhouder. Op haar website vind je meer informatie over de regels voor een .UK domeinregistratie.

Voordat je daadwerkelijk online gaat verkopen, is het raadzaam je goed in de lokale wetgeving te verdiepen.

Webwinkelkeurmerken

Naast een lidmaatschap bij IMRG zijn onderstaande webshopkeurmerken de overweging waard:

  • Trusted Shops: een Europees keurmerk voor online winkels dat controleert of een webwinkel de rechten van klanten respecteert. Het zorgt ervoor dat consumenten hun geld terugkrijgen in het geval van geschillen of niet-levering en biedt klantbeoordelingen aan.
  • SafeBuy: een specifiek Brits webshop keurmerk, dat onder andere controleert of een webwinkel voldoet aan de Britse en Europese wetgeving.

Mogelijk neemt een keurmerk de twijfel over oplichting bij de consument weg. Dit is namelijk een van de te overwinnen belemmeringen bij online verkopen in het Verenigd Koninkrijk.

Betaalmogelijkheden

Een andere belemmering is de twijfel van de consument over de veiligheid van buitenlandse transacties. Gebruik een betaalsysteem waarmee de Britse consument bekend is. Bijvoorbeeld:

  • PayPal
  • Creditcard
  • Debitcard

Btw

Tot aan het drempelbedrag mag je met Nederlandse btw factureren aan Britse particulieren, ondernemers die geen btw-aangifte doen of aan rechtspersonen die geen ondernemer zijn. Wanneer je het drempelbedrag overstijgt, moet je het Engelse btw-tarief gaan berekenen. Zolang er geen sprake is van een officiële Brexit geldt deze regel. Aanvullende informatie over de Engelse btw-tarieven (VAT - Value Added Tax) en die van andere lidstaten vind je op de website van de Europese Unie. Meer informatie over btw bij goederen en diensten naar andere EU-landen vind je op de website van de Belastingdienst.

Neem drempels weg

Ook al heeft het Verenigd Koninkrijk de hoogste online omzet van Europa, de Britse consument is erg voorzichtig met het online kopen van buitenlandse producten. Dit in vergelijking tot andere Europese consumenten. Hieronder een aantal tips om de drempels te verlagen:

  • Stel jouw website in goed zakelijk Engels op.
  • Vraag een Britse domeinnaam aan.
  • Gebruik de Britse maatsystemen voor kleding en schoenen.
  • Hanteer een betalingssysteem waarmee de Britse consument bekend is.

Voorbereiden op Brexit

Tot nu toe profiteer je met je webshop van een vrij verkeer van goederen richting de Britse markt. Er zijn geen douaneregels. Maar dat kan veranderen na Brexit. Weten wat er speelt rondom Brexit? Bekijk dan ons Brexit nieuws.

InfoPage