Internationale e-commerce

Europese regels e-commerce

Binnen de Europese Unie (EU) geldt uniforme regelgeving rondom webshops. Toch komt het voor dat de regels in lidstaten onderling verschillen. Zo stelt Duitsland bijvoorbeeld strengere eisen aan het ‘colofon’ dan wij in Nederland gewend zijn. Ook vertrouwt ieder land op haar ‘eigen’ webwinkelkeurmerken. Wil je met jouw webwinkel de buitenlandse markt op? Verdiep je dan vooraf in de wet- en regelgeving van het land.

AVG

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een Europese privacywetgeving. Deze wet versterkt de privacyrechten van klanten of gebruikers en breidt deze uit. Dit geldt ook voor jou als (internationale) webshopbeheerder. Internationaal staat de AVG bekend als General Data Protection Regulation (GDPR).

Geoblocking

Misschien pas je dit zelf toe? Of is deze kreet jou juist volledig onbekend. Geoblocking zorgt ervoor dat online activiteiten gebonden zijn aan een bepaald gebied. Je maakt de online informatie bijvoorbeeld alleen beschikbaar voor Nederlandse klanten. Hierdoor krijgen buitenlandse klanten geen toegang tot jouw site. Zij worden op basis van het IP-adres ‘geblokt’.

Europese webshops moeten vanuit de Europese wetgeving alle klanten toegang geven tot de volledige website en diensten. Ongeacht het land van waaruit zij de website bezoeken. Dit geldt ook wanneer je jouw activiteiten niet op het land richt waar de klant gevestigd is. De Europese Commissie is van mening dat webwinkeliers geen consumenten uit andere EU-landen mogen weren. Ook moet je dezelfde prijzen, verzend- en betalingsvoorwaarden hanteren. Jouw prijzen mag je bijvoorbeeld niet automatisch aanpassen op de locatie of het IP-adres van de klant. Met andere woorden; zij hebben dezelfde rechten als lokale klanten. Jouw klanten doorsturen naar een land specifieke website mag alleen nog met uitdrukkelijke toestemming van de klant.

Als webwinkelier bepaal je natuurlijk zelf aan wie je wel of niet levert. Je hoeft niet te leveren aan klanten in landen waar je geen activiteiten verricht. Je moet die klanten echter wel bedienen wanneer zij bijvoorbeeld bereid zijn de goederen of diensten af te nemen in een gebied waar je wel actief bent. Denk er ook aan jouw leveringsgebied duidelijk op je website te vermelden.

EU-voorstel over e-handel

In mei 2019 keurde de Europese Raad een aanvullend voorstel voor de World Trade Organization (WTO) onderhandelingen goed. De digitalisering van onze economie heeft de manier waarop bedrijven en consumenten handel drijven veranderd. Hoog tijd om de veranderende toestand in de internationale regels weer te geven. Met deze onderhandelingen wil de EU internationale regels invoeren om de wereldwijde e-handel te bevorderen. De activiteiten van bedrijven, vooral kleine en middelgrote bedrijven, te vergemakkelijken en het vertrouwen van de consument in de onlinewereld te versterken.

Bescherming consument

Bij 'koop op afstand', bijvoorbeeld via internet, telefoon of post, is de consument vanuit de wet beschermd. Voor jou als (internationale) webwinkelier geldt een informatieplicht richting de consument (particulier). Denk hierbij aan de contactgegevens van je bedrijf, een goede omschrijving van je aanbod, bedenktijd en betaling.

Algemene voorwaarden

Het is handig om algemene voorwaarden te hebben. Ook voor internationale internetverkopers. Hierin staan regels die gelden voor al jouw overeenkomsten, zoals leveringsvoorwaarden, contractduur, betalingstermijn, bedenkingstermijn en garanties. Wil je internationale klanten aantrekken? Zorg dan voor een vertaling van jouw voorwaarden. Bijvoorbeeld in het Duits en Engels.

Beveiliging website

Net zoals in Nederland moet jouw webshop ook in het buitenland betrouwbaar en beschikbaar zijn. Beveiligingsproblemen hebben mogelijk grote gevolgen voor jouw bedrijf of klant. Ontwerp, ontwikkel en onderhoud jouw website met de grootste zorg. Zijn er toch problemen? Je hebt bijvoorbeeld persoonsgegevens gelekt? Breng jouw klant dan zo snel mogelijk op de hoogte.

Regels webshops

Een actueel overzicht van de regels voor webshops in Nederland vind je bij Autoriteit Consument en Markt. Op de website ‘Uw Europa’ staat aanvullende informatie over wetgeving voor online verkoop in de EU, E-commerce; verkoop op afstand en buiten verkoopruimten.

Meer weten over btw bij e-commerce binnen Europa? Bekijk dan onze pagina btw-regels Europa.
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen ben ik een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Ik heb praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce. Ik ben actief als regioreporter.

InspiratiePage