Europese webwinkelkeurmerken

Een keurmerk voor webshops geeft klanten vertrouwen. Hiermee laat je zien dat de klant veilig online bij jou kan shoppen. Een erkend Europees keurmerk maakt internationaal online zakendoen aantrekkelijker en gemakkelijker. Vandaag de dag is het aantal nepwebwinkels hoog. De consumentenbond vermeldt dat naar schatting minstens 1 op de 5 Nederlandse webwinkels onbetrouwbaar zijn. Bij valse webshops ontbreekt het keurmerk. Zij zijn nergens aangesloten. Jouw keurmerk maakt dan het onderscheid. Je laat zien dat je juist met je klanten omgaat en dat een onafhankelijke instantie dit getoetst heeft. De schept vertrouwen bij de klant. Een keurmerk is niet verplicht. Wel aan te raden.

Europese keurmerken

Het doel van een Europees webwinkelkeurmerk is het stimuleren van internationale verkoop met betere bescherming, meer duidelijkheid en transparantie. Er zijn diverse keurmerken denkbaar. Denkbare Europese webwinkelkeurmerken zijn:

 • Ecommerce Europe Trustmark
  Dit keurmerk is het resultaat van de samenwerking tussen Ecommerce Europe en Thuiswinkel.org. Aangesloten leden laten met dit keurmerk zien dat ze voldoen aan Europese wet- en regelgeving voor online verkoop. Leden van Thuiswinkel.org mogen het Ecommerce Europe Trustmark gratis in combinatie met het Thuiswinkel Waarborg voeren. 
 • WebwinkelKeur
  Stichting WebwinkelKeur is een onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk. Deze organisatie levert het Europese keurmerk 'Valued Shops'. Het keurmerk biedt extra zekerheid door juridische controle in combinatie met klantbeoordelingen in meerdere talen.
 • Trusted Shops
  Een Europees keurmerk voor online winkels dat controleert of een webwinkel de rechten van klanten respecteert. Bij dit keurmerk speelt vertrouwen een belangrijke rol. Het keurmerk biedt de consument een onafhankelijke Trusted Shops kopers bescherming.

Voordelen van een keurmerk

Het voeren van een Europees erkend webwinkelkeurmerk vergemakkelijkt het zakendoen in andere Europese landen. Een keurmerk geeft jouw klanten meer zekerheid. Het biedt jou de gelegenheid te laten zien dat jouw bedrijf betrouwbaar is. Met een Europees webwinkelkeurmerk staat jouw webwinkel garant voor:

 • Duidelijke regels voor consumenten en webwinkeliers.
 • Betere bescherming van consumenten en webwinkeliers.
 • Heldere communicatie over het keurmerk en de daarbij behorende voorwaarden.
 • Internationale klachtenafhandeling. De keurmerkinstanties ondersteunen (indien nodig en gewenst) de consument en webwinkelier bij een juiste klachtafwikkeling. Ook wanneer de partijen uit verschillende EU landen komen. 

Aanvragen en voorwaarden

Wil je een Europees keurmerk voor jouw webwinkel aanvragen? Op de websites van de verschillende keurmerken vind je informatie over de aanmeldprocedure, keuring en certificering van jouw webshop. Om in aanmerking te komen voor een Europees keurmerk moet jouw webwinkel aan een aantal voorwaarden voldoen. Denk hierbij aan:

 • Helder inzicht in prijzen en kosten.
 • Duidelijke informatie over verzending en klachten.
 • Vermelding van adres en contactgegevens.
 • Veilig betalingsverkeer met betrouwbare partners.
InfoPage