E-commerce

Verkopen via buitenlandse platformen

Online platformen als Amazon, Alibaba, eBay, Zalando en Bol.com zijn niet meer weg te denken. Een platform is een ‘digitale’ marktplaats waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten. Verkoper en koper sluiten een deal. Het platform bemiddelt en ondersteunt de aan- en verkoop. Consumenten kennen en vertrouwen een lokale marktplaats. Dit maakt het voor jou gemakkelijker om lokaal naamsbekendheid op te bouwen en je merk te laten groeien.

5 voordelen:

 • Geen forse investering nodig. Je betaalt het platform een vergoeding (provisie) per behaalde verkoop.
 • Kostenbesparing. Je hoeft geen eigen website met lokale extensie en taal te bouwen en onderhouden.
 • Meeliften op de marketingactiviteiten en reputatie van het platform. Zelf investeer je bijvoorbeeld geen geld in het krijgen van bezoekers op de website. Het platform is eigenlijk jouw marketingkanaal.
 • De marktplaats wikkelt alle bijkomende administratieve zaken af. Veel platformen ondersteunen het volledige aankoopproces. Dit heet een fulfilment service. Denk aan: de feitelijke aankoop, betaling, service en logistieke afhandeling.
 • Relatief snelle ontsluiting van de buitenlandse markt. Je boort nieuwe doelgroepen aan en krijgt meer omzet.

5 nadelen:

 • Wanneer jouw product goed verkoopt, bestaat de kans dat het platform zelf een soortgelijk product gaat verkopen.
 • Doordat je via een extern platform verkoopt, krijgt je eigen merknaam minder aandacht dan wanneer je via een eigen webshop verkoopt. Dit geldt ook voor het contact met je eindklant. De communicatie met je klant verloopt meer via het platform en minder rechtstreeks.
 • Juiste voorraadstanden zijn erg belangrijk bij marktplaatsen. Bij leveringsproblemen, krijg je direct straf. Dit kan een lagere rangorde op het platform tot gevolg hebben. Of de afsluiting van jouw verkoopaccount.
 • Je levert marge in voor de marketing en overige kosten die het platform maakt. De gevraagde fee (provisie) vanuit het platform wordt soms als hoog ervaren.
 • De openheid over de prijs is groter. Jouw producten staan naast andere aanbieders van soortgelijke producten. Daarnaast deel je ook content (productbeschrijvingen) met een platform.

Investering

De investering in een platform is een stuk lager dan wanneer je zelf een (mobile) webshop in een andere taal met lokale extensie bouwt. De bijkomende kosten staan voor je op een rij:

 • Een account kost een vast bedrag per maand. Dit bedrag verschilt per marktplaats. Vergelijk daarom meerdere marktplaatsen met elkaar voordat je een keuze maakt. De plaatsing van een product op het platform is veelal gratis.
 • De voorfinanciering vraagt om een financiële buffer. Jouw eerste betaling ontvang je pas na een aantal weken.
 • Per behaalde verkoop betaal je een vergoeding aan het platform. Dit is meestal een percentage van de verkoopomzet en verschilt per platform. De hoogte hangt vaak af van de productcategorie.
 • Wanneer de marktplaats nog geen soortgelijke producten aanbiedt, houd dan rekening met (extra) vertaalkosten van het product en de productomschrijving. Deze kosten maak je echter ook wanneer je zelf een website bouwt.
 • Veel marktplaatsen bieden een fulfilment service aan. Dit houdt in dat de producten op voorraad liggen in het logistieke centrum. De marktplaats verzorgt de volledige logistieke afhandeling. Per verzonden pakket betaal je een bepaald bedrag. Bij een eigen webshop heb je ook met verzendkosten te maken. Let wel op dat het houden van een lokale voorraad fiscale gevolgen kan hebben. Denk hierbij aan het aanvragen van een (lokaal) buitenlandse btw-nummer en het doen van een btw-aangifte in het buitenland.

Springplank

Een buitenlands platform kan een handige springplank naar een eigen buitenlandse webshop zijn. Eerst aanbieden via een platform kan als marktonderzoek dienen om na te gaan of er markt is voor jouw producten in een bepaald land. Als die markt zich bewezen heeft, is een nieuwe afweging voor het opzetten van een eigen webshop verstandig.

Europese Verordening

Op 11 juli 2019 publiceerde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de Europese verordening ‘platform-to-business’. De verordening biedt duidelijkheid aan jou als ondernemer wanneer je tegen problemen aanloopt bij een platform waarmee je zakendoet. Ook wordt het gemakkelijker voor platformen die zakendoen over de grens om buiten Nederland goederen of diensten aan te bieden. Platformen hebben 12 maanden de tijd om aan de bepalingen in de verordening te voldoen; dus tot 12 juli 2020. Aanvullende informatie over deze verordening vind je op de website van de Rijksoverheid.

Btw-certificaat

Duitse marktplaatsen als Amazon, Real en eBay eisen een btw-certificaat van Nederlandse verkopers. In dit certificaat staat dat het bedrijf is ingeschreven in het Duitse btw-register. Een Duits belastingkantoor (Finanzamt) verstrekt dit btw-certificaat op verzoek van de Nederlandse ondernemer. Ben je als marktplaatsverkoper niet btw-plichtig in Duitsland? Dien dan een eigen verklaring in bij de marktplaats. In deze verklaring geef je aan dat je geen certificaat nodig hebt. Met deze nieuwe wet loopt Duitsland voor op de EU-plannen voor nieuwe btw-regels die per 1 januari 2021 gaan gelden.

Wil je liever producten van derden verkopen in je webshop? En zelf geen voorraden houden? Dan is dropshipping misschien iets voor jou.
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen ben ik een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Ik heb praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce. Ik ben actief als regioreporter.

InspiratiePage