Internationaal ondernemen

Exportdocument aanvragen

Documenten komen goed van pas als je internationaal zakendoet. Sommige documenten moet je bij de Douane kunnen tonen als je goederen uitvoert. Daar staat tegenover dat je dan soms minder invoerrechten hoeft te betalen.

Corona: mogelijke gevolgen

Wij vinden continuïteit in de afgifte van exportdocumenten belangrijk. Op dit moment verstrekken wij die per post of via het digitale proces. 95% van de exportdocumenten wordt digitaal aangevraagd. De kans is aanwezig dat door verregaande maatregelen onze medewerkers niet meer naar kantoor kunnen. Op dat moment is afgifte van exportdocumenten alleen mogelijk via het digitale proces.

Wat vragen we aan jou?

In jouw belang en het belang van onze medewerkers verzoeken wij je vriendelijk om nu over te stappen naar het digitale proces. Zodat je bent voorbereid mocht het in Nederland komen tot een volledige lockdown. En een bijkomend voordeel is dat dit proces sneller verloopt dan via de post.

Kies onderaan de pagina het document dat je wilt aanvragen en lees meer informatie over 'Digitaal aanvragen'.

Kiezen van het juiste exportdocument

Het kiezen van het juiste exportdocument kan een ingewikkelde aangelegenheid zijn. Door middel van een aantal stappen helpen wij jou op weg het juiste document te kiezen. KVK levert de volgende exportdocumenten:

  1. ATA-carnet
  2. Certificaat van Oorsprong (Certificate of Origin)
  3. EUR.1 / EUR-MED
  4. Legalisatie / Certificering

Ik weet niet welk exportdocument ik moet aanvragen

In de Market Access Database van de Europese Commissie vind je voor veel landen de benodigde documenten per product. Selecteer het bestemmingsland en het product. Vervolgens zie je 3 kolommen:

  1. Country overview – economische en juridische informatie over het bestemmingsland.
  2. General requirements – een overzicht van benodigde exportdocumenten voor het bestemmingsland. Lees zorgvuldig de toelichting. Bij veel landen staat bijvoorbeeld het CvO vermeld, maar uit de toelichting blijkt dat een CvO alleen in bepaalde uitzonderingssituaties van toepassing is.
  3. Specific requirements – de specifieke documenten die voor dit product nodig zijn.

Een legalisatie en/of certificering wordt niet apart genoemd. Je kunt bij bepaalde landen bijvoorbeeld tegenkomen dat voor een ‘invoice’ legalisatie door KVK een vereiste is. Het ATA-carnet wordt niet vaak genoemd omdat het bij ATA-carnet gaat om de tijdelijke invoer van goederen en de Market Access Database met name uitgaat van de definitieve uitvoer van goederen. Ga naar de Access2Markets of bekijk eerst de video voor meer uitleg.

Ik weet wel welk exportdocument ik moet aanvragen

ATA Carnet

Certificaat van Oorsprong (Certificate of Origin)

EUR.1 en EUR-MED

Legalisatie en Certificering

Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage