Internationaal ondernemen

Exportdocument aanvragen

 • Achtergrond
 • Redactie KVK
 • Bijgewerkt 16 nov 2018
 • 2 min lezen
 • 22.3K
Documenten komen goed van pas als je internationaal zakendoet. Sommige documenten moet je bij de Douane kunnen tonen als je goederen uitvoert. Daar staat tegenover dat je dan soms minder invoerrechten hoeft te betalen.

Het kiezen van het juiste exportdocument kan een ingewikkelde aangelegenheid zijn. Door middel van een aantal stappen helpen wij jou op weg het juiste document te kiezen. KVK levert de volgende exportdocumenten:

 1. ATA-carnet
 2. Certificaat van Oorsprong (Certificate of Origin)
 3. EUR.1 / EUR-MED
 4. Legalisatie / Certificering

Ik weet niet welk exportdocument ik moet aanvragen

In de Market Access Database van de Europese Commissie vind je voor veel landen de benodigde documenten per product. Selecteer het bestemmingsland en het product. Vervolgens zie je 3 kolommen:

 1. Country overview – economische en juridische informatie over het bestemmingsland.
 2. General requirements – een overzicht van benodigde exportdocumenten voor het bestemmingsland. Lees zorgvuldig de toelichting. Bij veel landen staat bijvoorbeeld het CvO vermeld, maar uit de toelichting blijkt dat een CvO alleen in bepaalde uitzonderingssituaties van toepassing is.
 3. Specific requirements – de specifieke documenten die voor dit product nodig zijn.

Een legalisatie en/of certificering wordt niet apart genoemd. Je kunt bij bepaalde landen bijvoorbeeld tegenkomen dat voor een ‘invoice’ legalisatie door KVK een vereiste is. Het ATA-carnet wordt niet vaak genoemd omdat het bij ATA-carnet gaat om de tijdelijke invoer van goederen en de Market Access Database met name uitgaat van de definitieve uitvoer van goederen. Ga naar de Market Access Database of bekijk eerst de video voor meer uitleg.

Ik weet wel welk exportdocument ik moet aanvragen

ATA Carnet

Certificaat van Oorsprong (Certificate of Origin)

EUR.1 en EUR-MED

Legalisatie en Certificering

Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage