Waarom heb je een ATA-carnet nodig?

Handig bij tijdelijke uitvoer

Om bij tijdelijke uitvoer oponthoud en administratieve rompslomp aan de grens te beperken, kun je in veel landen buiten de EU gebruik maken van een ATA-carnet. Dit internationale douanedocument, een soort paspoort voor jouw goederen, vraag je aan bij KVK. Een ATA-carnet kun je gebruiken bij tijdelijke uitvoer van bijvoorbeeld:

  • monsters en reclamemateriaal;
  • tentoonstellingsmateriaal;
  • gereedschappen voor het verrichten van onderhoud, reparatie en service;
  • foto-, video- en filmmateriaal, muziekinstrumenten, toneel- en theaterattributen.

Voorbeeld: Hoe werkt een ATA-carnet?

Stel: je wilt een beurs in Rusland bezoeken om daar jouw machines onder de aandacht te brengen. De Russische douane wil dat je daar dan invoerrechten over betaalt. Omdat jouw machines maar tijdelijk in Rusland verblijven, hoef je niets te betalen omdat je een ATA-carnet hebt. Het ATA-carnet bevat een aantal strookjes waar de douanes stempels op zetten, namelijk bij uitvoer, invoer, wederuitvoer en wederinvoer. De Russische douane kan dan zien of jouw goederen Rusland verlaten hebben.

Voordeel van een ATA-carnet

Met een ATA-carnet betaal je geen btw, invoerrechten of borgsommen. Bovendien vereenvoudigt het de douaneprocedures, omdat je één document gebruikt.

Geldigheid ATA-carnet

Met een ATA-carnet kun je 1 jaar lang bepaalde goederen onbeperkt in-, uit- en doorvoeren. Het carnet is geldig in de landen van de ATA-conventie. Voorwaarde is dat je de goederen beroepsmatig nodig hebt, dus niet voor privégebruik.

ATA-carnet terugsturen naar KVK

Nadat je het ATA-carnet gebruikt hebt of aan het eind van de geldigheid stuur je het terug naar KVK. Hoe eerder hoe beter zodat wij nog tijd hebben om eventuele onjuistheden te corrigeren. Het ATA-carnet is een waardedocument, stuur het daarom per aangetekende post retour naar: KVK, t.a.v. Afdeling Carnets, Postbus 2852, 1000 CW Amsterdam.

FAQ en landenoverzicht

De FAQ geeft antwoord op de meestgestelde vragen. Ga naar het landenoverzicht van RVO.nl voor informatie over het regelen van de tijdelijke invoer in het buitenland.

Aanvragen

Vraag jouw ATA-carnet aan.

InfoPage