Internationaal ondernemen

Exporteerwijzer: ontdek, ontwikkel en organiseer je export

Wanneer je wilt starten met exporteren vergroot het maken van een exportplan je kans op succes. Met de Exporteerwijzer van KVK maak je jouw exportplannen concreet. Aan de hand van een aantal vragen geef je in 3 stappen structuur aan je exportavontuur.

De Exporteerwijzer bestaat uit deze 3 stappen: ontdekken, ontwikkelen en organiseren. Kies welke stappen je nodig hebt voor het uitvoeren van je plannen.

1. Ontdekken

In stap 1 verken je waarom je producten wilt exporteren en naar welk land, binnen of buiten de EU. Je onderzoekt of het product kansrijk is op de buitenlandse markt. Krijg antwoord op de volgende vragen:

2. Ontwikkelen

Je hebt in stap 1 gekozen naar welk land je wilt exporteren. Nu zorg je dat je product ook aan de producteisen van het bestemmingsland voldoet. Je richt je bedrijf er op in. En je gaat op zoek naar samenwerkingspartners. Na het invullen van een exportplan heb je zicht op de mogelijkheden, kansen en bedreigingen voor je plannen en kun je door naar stap 3.

3. Organiseren

In stap 3 regel je de praktische kant van het exporteren. Je weet uit je onderzoek in stap 1 en 2 dat het product kansrijk en geschikt is voor de buitenlandse markt. Nu moet je het product nog in het buitenland krijgen. Dit proces gaat van transport tot douaneformulieren en van verzekeringen tot belastingen. Procedures verschillen voor exporteren binnen of buiten de EU. Voordat je start met exporteren moet dit allemaal op orde zijn. Vind antwoord op deze vragen:

Heb je meer informatie nodig over exporteren? Neem dan contact op met een van de adviseurs van KVK via 088 585 22 22.

Download de Exporteerwijzer

Met hulp van de Exporteerwijzer kom je geen verrassingen meer tegen bij je exportplannen.

Download de Exporteerwijzer

Inspiratie nodig bij je exportplannen? Lees alles over exporteren.
Marco van Hagen

Als KVK-adviseur en spreker ben ik gespecialiseerd in internationaal ondernemen. Mijn focus ligt bij douane-zaken, import, export, accijns, btw, invoerrechten, in- en uitvoerdocumenten en Brexit. Via blogs en social media deel ik mijn kennis.

InspiratiePage