Reverse factoring

Reverse factoring is een financieringsvorm waarmee je jouw facturen sneller uitbetaald krijgt. Hierdoor beschik je eerder over kapitaal dat je voor lopende zaken of investeringen kunt inzetten.

Wat is reverse factoring?

Reverse factoring is gebaseerd op jouw debiteurenportefeuille. Een financiële instelling als een bank of factormaatschappij (de factor) neemt de factuur over en betaalt het openstaande bedrag vaak direct aan jou als verzender van de factuur. De debiteur betaalt de factuur vervolgens aan de factor. Zo omzeil je de lange betaaltermijn en beschik je sneller over voldoende cash (werkkapitaal) om in jouw bedrijf te steken. Het geld blijft niet langer 'vastzitten' in uitstaande facturen. Het belangrijkste verschil met traditionele factoring is dat de factor bij reverse factoring kijkt naar de kredietwaardigheid van jouw debiteur en niet naar die van jou.

Voordelen

  • Je krijgt 100% van het factuurbedrag (verminderd met de fee van de verstrekker) voorgefinancierd (bij traditionele factoring is dat vaak 85%), vaak binnen 5 tot 10 dagen.
  • Aantrekkelijk voor kleine bedrijven en bedrijven in nichemarkten omdat de basis ligt in de kredietwaardigheid van hun debiteuren in plaats van de eigen kredietwaardigheid.
  • Is al mogelijk vanaf één klant.

Nadelen

  • De factor brengt kosten voor zijn diensten in rekening.
  • Jouw debiteur moet mee willen werken aan reverse factoring. Zijn kredietwaardigheid moet worden gecheckt.

Meer weten?

Wil je meer weten over reverse factoring en wat het voor jou kan betekenen? Bel dan met een adviseur van de KVK Financieringsdesk 0800 10 14.

Heeft deze informatie je geholpen?