Geldzaken bij internationaal zakendoen

Regel je geldzaken goed als je zakendoet met het buitenland. Bij internationale betalingen loop je namelijk extra risico’s omdat buitenlandse afnemers vaak minder snel betalen dan wij in Nederland gewend zijn. Ook kun je met valutarisico’s (schommelingen) te maken krijgen. En hoe zit het met de btw? KVK zet het voor je op een rij.

Betalingsvormen

Als importeur wil je zeker weten dat je de levering op tijd ontvangt. Zeker als je vooruitbetaalt wat veel leveranciers in het begin graag willen. Ben je exporteur? Dan wil je zeker weten dat je betaalt krijgt als je goederen levert. Vooruitbetaling is dan de veiligste manier. Je klant ziet dit waarschijnlijk anders. Er zijn echter meerdere betalingsvormen denkbaar. Weten welke dit zijn? Bekijk dan onze pagina betalingsvormen.

Kredietverzekering

Een kredietverzekering helpt om meer betalingszekerheid te krijgen als je als exporteur op rekening levert. Mocht je buitenlandse klant niet betalen dan ontvang je het geld van je verzekeringsmaatschappij. Voor deze zekerheid betaal je wel een premie over je omzet. Meer informatie over kredietverzekering vind je op de website van Ondernemersplein.

Valutarisico’s en -schommelingen

Wanneer je in een andere munt dan de euro factureert, dan loop je een valutarisico. Tussen het moment van facturatie en betaling kan de koers van de munt wijzigen. Als dit gebeurt, dan verandert je winstmarge in positieve of negatieve zin. Benieuwd wat dit voor jou als importeur of exporteur betekent? Ga dan naar gevolgen van valutaschommeling. Op de pagina valutarisico’s lees je meer over het opvangen van koersschommelingen.

Administratie en btw

Bij de export van goederen naar het buitenland bereken je geen btw. Het maakt dan niet uit of je afnemer uit de Europese Unie (EU) komt of niet. Wel gelden er bepaalde voorwaarden. Bij een levering binnen de EU dient zowel de klant als jijzelf een geldig btw-identificatienummer te hebben. Ook moet je kunnen aantonen dat je de goederen naar het andere EU-land vervoert. Je mag dan het 0%-tarief toepassen, je berekent geen btw. Lever je producten aan een particulier in een andere EU-lidstaat, dan heeft deze afnemer geen btw-identificatienummer. In dat geval breng je de Nederlandse btw wel in rekening.

Je brengt geen btw in rekening als je bij export aantoont dat de goederen de EU verlaten. Gaat het om import, dan betaal je de Nederlandse btw bij het inklaren van de goederen. Dit bedrag geef je vervolgens in je standaard aangifte omzetbelasting aan net zoals je doet bij de Nederlandse inkopen. Meer informatie hierover lees je op onze pagina administratie bij internationale handel.

Btw bij diensten

Bij de import en export van diensten gelden andere btw-regels. De belastingdienst heeft een handig hulpmiddel om te bepalen in welk land de dienst belast is.

Voorfinanciering

Door de import- of exportkosten die je maakt, financier je misschien hoge bedragen voor. Daarom is het extra belangrijk om op het betalingsgedrag van je buitenlandse klant te letten. Hoe langer de betalingstermijn, hoe langer je jouw klanten aan het voorfinancieren bent. Tegenwoordig zijn er diverse financieringsvormen om je financiële armslag te vergroten. Je beschikt dan sneller over werkkapitaal.

Meer over KVK Internationaal Ondernemen Canvas

KVK Internationaal Ondernemen CanvasInternationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)Waarom naar het buitenland?Kies je import- of exportlandHoe vind ik buitenlandse klanten en leveranciers?Hoe regel ik het internationale transport?5 valkuilen bij internationaal ondernemenHulp van de overheid voor internationaal ondernemen
InfoPage