Internationaal ondernemen

Gespot! Nieuws over internationaal ondernemen

  • Nieuws
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 20 feb 2020
  • 4 min lezen
  • 660
Actueel nieuws over internationaal zakendoen.

Producten uit Cambodja worden duurder

19 februari 2020 – Importeer je producten uit Cambodja? Dan betaal je in de meeste gevallen geen of minder invoerrechten (tariefpreferentie). Voor een aantal producten verandert dit vanaf 12 augustus 2020, bericht VNO-NCW. De EU trekt tijdelijk de tariefpreferenties in voor textielproducten (onder andere trainingspakken, panty’s, sokken, bh’s, ondergoed voor mannen, broeken voor mannen en T-shirts voor mannen), schoeisel, reisartikelen en suiker van Cambodjaanse oorsprong. Reden voor dit besluit zijn de schendingen op het gebied van politieke en civiele rechten in Cambodja.

Minder of geen invoerrechten betalen?

Exportkansen in Brazilië, Senegal en Vietnam

12 februari 2020 - Wil je groeien met je bedrijf? Voor Nederlandse exporteurs zijn er kansen in opkomende markten. Zoals Brazilië, Vietnam, Colombia, Kazachstan, de Verenigde Arabische Emiraten en Senegal. Deze landen bieden door het redelijk stabiele politieke klimaat en gunstige ondernemingsklimaat groeikansen in verschillende, vooral consumentgerichte sectoren. Dit blijkt uit het onderzoek Veelbelovende opkomende markten in 2020 van Atradius.

Selecteer je ideale exportmarkt

Nederlandse exporteurs komen vaker regels tegen

12 december 2019 – Er gelden steeds meer regels voor Nederlandse exporteurs. Denk aan het waarborgen van de productkwaliteit en -veiligheid. Maar liefst 95% van de Nederlandse export heeft te maken met technische voorschriften. Deze eisen maken de export lastiger. Dat meldt het CBS in de nieuwe internationaliseringsmonitor. Dit keer over de verbanden tussen handel, handelsbeleid en de productkwaliteit.

Meer weten over exporteren?

Kwart meer bedrijven exporteert naar VS

28 november 2019 – Ruim 8.000 bedrijven exporteerden goederen naar de Verenigde Staten (VS) in 2018. Ruim een kwart meer ondernemingen dan in 2015. De meeste exporterende bedrijven verkopen binnen de Europese grenzen. België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk blijven de top 3 vormen. Met een 13e plaats blijven de VS het enige niet-Europese land in de top 15 landen waarmee de meeste bedrijven handelen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, gepubliceerd in de factsheet ‘Internationale handel’.

Meer weten over zakendoen met de VS?

Handelsakkoord EU-Singapore treedt in werking

21 november 2019 – Vandaag treedt het handelsakkoord tussen de Europese Unie (EU) en Singapore in werking. Dit land is de grootste handelspartner van de EU in Zuidoost-Azië. Nu het handelsakkoord van kracht is, schaft Singapore alle invoerrechten op EU-producten af. De EU schaft de invoerrechten op veel producten uit Singapore af.

Lees meer

Exporteur moet vestiging in EU hebben

1 november 2019 – Voor goederenzendingen naar landen buiten de Europese Unie (EU) is een uitvoeraangifte nodig. De Nederlandse douane heeft onlangs besloten dat vanaf 1 december 2019 de exporteur die genoemd staat in de uitvoeraangifte, gevestigd moet zijn in de EU. Dit besluit heeft gevolgen voor Nederlandse bedrijven die op basis van de ICC Incoterms®-leveringsconditie EXW (Ex Works / Af Fabriek) goederen leveren aan bedrijven buiten de EU. Bij leveringsconditie EXW is namelijk de koper (uit het niet-EU land) de exporteur en verantwoordelijk voor de uitvoeraangifte bij de Nederlandse douane. Na 1 december 2019 zal in dit geval een andere partij als exporteur moeten optreden. Bijvoorbeeld de Nederlandse verkoper of een douanevertegenwoordiger zoals een (douane-)expediteur of zelfs transporteur. Evofenedex maakt zich namens exporterend Nederland hard om dit besluit te herzien. Dit leidt mogelijk tot een uitstel van implementatie van het besluit.

Mogelijk uitstel wijziging definitie exporteur

Extra heffingen op EU-landbouw- en industriële goederen

8 oktober 2019 - De Amerikaanse regering heeft besloten extra heffingen op te leggen op bepaalde landbouw- en industriële goederen van de Europese Unie (EU). Deze heffingen zijn een antwoord op de recente arbitrage uitspraak over steun aan Airbus. Het betreft onder meer vruchtensappen, kaas en varkensvlees uit Nederland. Voor Nederlandse Goudse en Edammer kaas geldt de heffing niet. De extra heffingen ter hoogte van 10% voor vliegtuigen en 25% voor de andere producten gelden per 18 oktober 2019. Verwacht wordt dat ook de EU over 8 maanden toestemming krijgt om extra heffingen op te leggen op de importen uit de VS. Dit als gevolg van de geleden schade door Amerikaanse steun aan Boeing.

Lees meer over internationale sancties
Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage