Internationaal Ondernemen

Gespot! Nieuws over internationaal ondernemen

  • Nieuws
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 16 jul 2019
  • 4 min lezen
Actueel nieuws over internationaal zakendoen.

Check de producteisen bij gebruik in Nederland

12 augustus 2019 - De vakantieperiode is volop aan de gang. Veel vakantiegangers nemen tijdens de vakantie gekochte producten mee naar Nederland. Besef wel dat je niet alle meegebrachte producten zomaar mag gebruiken. Binnen Nederland gelden eisen en regels waar goederen aan moeten voldoen. Ook moet je rekening houden met de productaansprakelijkheid en verzekering. Dat geldt bijvoorbeeld voor elektrische voertuigen zoals je in het artikel van NOS.nl leest.
Meer weten over producteisen bij import?

EU verlengt sancties tegen Noord-Korea

16 juli 2019 - Vanwege het atoomprogramma van Noord-Korea heeft de Europese Unie (EU) de sancties tegen dat land verlengd. De lidstaten stelden een lijst van 57 personen en 9 organisaties op. De sancties bestaan uit het opleggen van een inreisverbod en bevriezing van vermogen. De sancties tegen Noord-Korea zijn de strengste die de EU ooit aan een land heeft opgelegd. De algehele denuclearisering van het Noord-Koreaanse schiereiland blijft de doelstelling. Lees meer over internationale sancties

Publicatie Incoterms® 2020

18 juni 2019 - Iedere 10 jaar publiceert de International Chamber of Commerce (ICC) de nieuwste versie van de ‘international commercial terms’ (Incoterms). Dit najaar publiceert ICC de Incoterms® 2020, die per 1 januari 2020 in werking treden. De regels verschaffen jou als ondernemer duidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor wat en wie welke kosten en risico’s draagt bij de internationale levering van goederen. Om juiste informatie en duidelijkheid te verschaffen, lanceert ICC de website www.incoterms2020.nl. Hier vind je straks alle belangrijke informatie over de nieuwe internationale leveringsvoorwaarden.

Bekijk de huidige ICC Incoterms® 2010

EU sancties tegen cyberaanvallen

17 mei 2019 – Sinds 17 mei 2019 kan de EU sancties opleggen aan personen of entiteiten die cyberaanvallen (willen) plegen of hier bij betrokken zijn. Het gaat om cyberaanvallen die aanzienlijke gevolgen hebben en afkomstig zijn van buiten de EU. De maatregelen bestaan onder meer uit een verbod om naar de EU te reizen en een bevriezing van tegoeden van personen en entiteiten. De EU kan de sancties opleggen als reactie op cyberaanvallen die een externe bedreiging voor de EU of haar lidstaten vormen, maar ook voor cyberaanvallen tegen derde staten of internationale organisaties.

Sancties op cyberaanvallen

Achteraf terugvragen invoerrechten Japanse producten

16 mei 2019 – Sinds 1 februari 2019 betaal je voor veel producten van Japanse oorsprong minder of geen invoerrechten. Om hiervoor in aanmerking te komen heb je een attest van oorsprong van je Japanse leverancier nodig. Is dit op het moment van invoer niet aanwezig waardoor je toch (hogere) invoerrechten betaalt? Dan kan je bij de Douane een verzoek om terugbetaling of een bezwaarschrift indienen. De Douane komt onder voorbehoud tot 1 juli 2019 tegemoet aan deze verzoeken.

Voorbehoud terugbetaling invoerrechten

Nu aanmelden bij Oranje Handelsmissiefonds

8 mei 2019 – Ben jij een mkb ondernemer? En heb je internationale ambities? Dan kun je je aanmelden voor extra ondersteuning vanuit het Oranje Handelsmissiefonds bij de realisatie van je internationaliseringsplannen. Elk jaar ondersteunt dit fonds 10 middelgrote bedrijven met een handelsmissiepakket. Zo mogen de geselecteerde bedrijven kosteloos mee op handelsmissie en komen ze via het netwerk aan tafel met belangrijke partijen. Aanmelden kan tot en met 8 september 2019.

Oranje Handelsmissiefonds

Europese webwinkels zetten 1,6 miljard om in Nederland

3 mei 2019 – Ben jij actief met je webshop op de Nederlandse markt? Bekijk dan ook eens hoeveel potentiële klanten er voor jou in Europa zitten. Je klant winkelt namelijk ook bij webwinkels in de Europese Unie. Nederlandse consumenten kochten in 2018 voor ongeveer 1,6 miljard euro bij buitenlandse webwinkels. 17% meer dan in 2017. Je leest er meer over in dit artikel van het CBS.

Meer weten over e-commerce in het buitenland?

Fytorichtlijn wijzigt per 1 september 2019

2 mei 2019 - Importeer je planten of plantaardige producten uit landen buiten de Europese Unie (EU)? Of verhandel je deze producten binnen de EU? Per 1 september 2019 wijzigt de Europese Fytorichtlijn (2000/29/EG). In de fytorichtlijn staan beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de EU van schadelijke organismen voor planten en plantaardige producten. De wijziging van de richtlijn brengt onder andere een regulering van nieuwe organismen met zich mee. Ook geldt een certificaat- en inspectieplicht voor bepaalde houtsoorten en voor machines gebruikt in de landbouw of bosbouw. Meer wijzigingen vind je op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Wijzigingen Fytorichtlijn
Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage