Internationaal Ondernemen

Gespot! Nieuws over internationaal ondernemen

  • Nieuws
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 8 okt 2019
  • 3 min lezen
Actueel nieuws over internationaal zakendoen.

Extra heffingen op EU-landbouw- en industriële goederen

8 oktober 2019 - De Amerikaanse regering heeft besloten extra heffingen op te leggen op bepaalde landbouw- en industriële goederen van de Europese Unie (EU). Deze heffingen zijn een antwoord op de recente arbitrage uitspraak over steun aan Airbus. Het betreft onder meer vruchtensappen, kaas en varkensvlees uit Nederland. Voor Nederlandse Goudse en Edammer kaas geldt de heffing niet. De extra heffingen ter hoogte van 10% voor vliegtuigen en 25% voor de andere producten gelden per 18 oktober 2019. Verwacht wordt dat ook de EU over 8 maanden toestemming krijgt om extra heffingen op te leggen op de importen uit de VS. Dit als gevolg van de geleden schade door Amerikaanse steun aan Boeing.

Lees meer over internationale sancties

Als Brit wonen en werken in Nederland na Brexit

4 oktober 2019 – De Brexitdatum van 31 oktober 2019 komt steeds dichterbij, maar hoe de Brexit er uit gaat zien is nog onduidelijk. Voor de 45.000 Britten die in Nederland wonen, betekent dit een onzekere tijd. Ben je Brits of heb je werknemers uit het Verenigd Koninkrijk in dienst? Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) staat wat je kunt doen ter voorbereiding op de Brexit. Zo is het belangrijk dat alle Britten zich registreren in de Basisregistratie Personen (BRP), zodat de IND hen kan bereiken. Bekijk ook de animatievideo’s voor een uitleg over de overgangsperiode en het verblijfsrecht van Britten in Nederland na de Brexit.

Meer weten over IND en Brexit?

Wiijzigingen Incoterms® in 2020

25 september 2019 - Op 1 januari 2020 treden de Incoterms® 2020 in werking. De Incoterms® zijn gestandaardiseerde internationale leveringsvoorwaarden die je met je klanten en leveranciers kunt afspreken. Elke 10 jaar herziet de International Chamber of Commerce (ICC) de Incoterms®. Een beknopte omschrijving van de wijzigingen vanaf 2020 vind je op www.incoterms2020.nl. Daar is ook de uitgave ICC Incoterms® 2020 te bestellen voor meer gedetailleerde informatie per incoterm.

Bekijk de huidige ICC Incoterms® 2010

Check de producteisen bij gebruik in Nederland

12 augustus 2019 - De vakantieperiode is volop aan de gang. Veel vakantiegangers nemen tijdens de vakantie gekochte producten mee naar Nederland. Besef wel dat je niet alle meegebrachte producten zomaar mag gebruiken. Binnen Nederland gelden eisen en regels waar goederen aan moeten voldoen. Ook moet je rekening houden met de productaansprakelijkheid en verzekering. Dat geldt bijvoorbeeld voor elektrische voertuigen zoals je in het artikel van NOS.nl leest.
Meer weten over producteisen bij import?

EU sancties tegen cyberaanvallen

17 mei 2019 – Sinds 17 mei 2019 kan de EU sancties opleggen aan personen of entiteiten die cyberaanvallen (willen) plegen of hier bij betrokken zijn. Het gaat om cyberaanvallen die aanzienlijke gevolgen hebben en afkomstig zijn van buiten de EU. De maatregelen bestaan onder meer uit een verbod om naar de EU te reizen en een bevriezing van tegoeden van personen en entiteiten. De EU kan de sancties opleggen als reactie op cyberaanvallen die een externe bedreiging voor de EU of haar lidstaten vormen, maar ook voor cyberaanvallen tegen derde staten of internationale organisaties.

Sancties op cyberaanvallen

Achteraf terugvragen invoerrechten Japanse producten

16 mei 2019 – Sinds 1 februari 2019 betaal je voor veel producten van Japanse oorsprong minder of geen invoerrechten. Om hiervoor in aanmerking te komen heb je een attest van oorsprong van je Japanse leverancier nodig. Is dit op het moment van invoer niet aanwezig waardoor je toch (hogere) invoerrechten betaalt? Dan kan je bij de Douane een verzoek om terugbetaling of een bezwaarschrift indienen. De Douane komt onder voorbehoud tot 1 juli 2019 tegemoet aan deze verzoeken.

Voorbehoud terugbetaling invoerrechten
Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage