Internationaal Ondernemen

Gespot! Nieuws over internationaal ondernemen

  • Nieuws
  • Bijgewerkt 20 mei 2019
  • 3 min lezen
Actueel nieuws over internationaal zakendoen.

EU sancties tegen cyberaanvallen

17 mei 2019 – Sinds 17 mei 2019 kan de EU sancties opleggen aan personen of entiteiten die cyberaanvallen (willen) plegen of hier bij betrokken zijn. Het gaat om cyberaanvallen die aanzienlijke gevolgen hebben en afkomstig zijn van buiten de EU. De maatregelen bestaan onder meer uit een verbod om naar de EU te reizen en een bevriezing van tegoeden van personen en entiteiten. De EU kan de sancties opleggen als reactie op cyberaanvallen die een externe bedreiging voor de EU of haar lidstaten vormen, maar ook voor cyberaanvallen tegen derde staten of internationale organisaties.

Sancties op cyberaanvallen

Achteraf terugvragen invoerrechten Japanse producten

16 mei 2019 – Sinds 1 februari 2019 betaal je voor veel producten van Japanse oorsprong minder of geen invoerrechten. Om hiervoor in aanmerking te komen heb je een attest van oorsprong van je Japanse leverancier nodig. Is dit op het moment van invoer niet aanwezig waardoor je toch (hogere) invoerrechten betaalt? Dan kan je bij de Douane een verzoek om terugbetaling of een bezwaarschrift indienen. De Douane komt onder voorbehoud tot 1 juli 2019 tegemoet aan deze verzoeken.

Voorbehoud terugbetaling invoerrechten

Nu aanmelden bij Oranje Handelsmissiefonds

8 mei 2019 – Ben jij een mkb ondernemer? En heb je internationale ambities? Dan kun je je aanmelden voor extra ondersteuning vanuit het Oranje Handelsmissiefonds bij de realisatie van je internationaliseringsplannen. Elk jaar ondersteunt dit fonds 10 middelgrote bedrijven met een handelsmissiepakket. Zo mogen de geselecteerde bedrijven kosteloos mee op handelsmissie en komen ze via het netwerk aan tafel met belangrijke partijen. Aanmelden kan tot en met 8 september 2019.

Oranje Handelsmissiefonds

Europese webwinkels zetten 1,6 miljard om in Nederland

3 mei 2019 – Ben jij actief met je webshop op de Nederlandse markt? Bekijk dan ook eens hoeveel potentiële klanten er voor jou in Europa zitten. Je klant winkelt namelijk ook bij webwinkels in de Europese Unie. Nederlandse consumenten kochten in 2018 voor ongeveer 1,6 miljard euro bij buitenlandse webwinkels. 17% meer dan in 2017. Je leest er meer over in dit artikel van het CBS.

Meer weten over e-commerce in het buitenland?

Fytorichtlijn wijzigt per 1 september 2019

2 mei 2019 - Importeer je planten of plantaardige producten uit landen buiten de Europese Unie (EU)? Of verhandel je deze producten binnen de EU? Per 1 september 2019 wijzigt de Europese Fytorichtlijn (2000/29/EG). In de fytorichtlijn staan beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de EU van schadelijke organismen voor planten en plantaardige producten. De wijziging van de richtlijn brengt onder andere een regulering van nieuwe organismen met zich mee. Ook geldt een certificaat- en inspectieplicht voor bepaalde houtsoorten en voor machines gebruikt in de landbouw of bosbouw. Meer wijzigingen vind je op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Wijzigingen Fytorichtlijn

Nieuwe Wet MDR

15 april 2019 - Ben je distributeur of importeur van medische hulpmiddelen (MDR)? Dan is het belangrijk om te weten dat er nieuwe regelgeving aankomt met mogelijke gevolgen voor jou. Vanaf 26 mei 2020 gelden in de Europese Unie meer en strengere regels voor medische hulpmiddelen. Vanaf 26 mei 2022 geldt de wet ook voor in-vitro diagnostiek (IVDR). Verdiep je nu alvast in deze nieuwe wetgeving, zodat je straks niet voor onduidelijkheden of problemen komt te staan.

Gevolgen voor distributeurs en importeurs

Trump kondigt nieuwe importheffingen aan

11 april 2019 - De Verenigde Staten willen importheffingen op 325 exportproducten uit de EU gaan heffen. Hiermee wil Trump de EU onder druk zetten om subsidies aan de Franse vliegtuigbouwer Airbus stop te zetten. De VS lijken hiermee te kiezen voor EU-gevoelige producten. Niet alleen vanwege hun exportwaarde, maar ook omdat veel producten de nationale trots van landen zijn.

Zakendoen met de VS