Golfstaten in beweging

Relatie tussen Qatar en de GCC bekoeld

De verhouding tussen Qatar en de GCC buren is al een tijd bekoeld. Het gaat om de landen Saudi Arabië, VAE (Emiraten), Bahrein, Koeweit en Oman. Deze landen verdenken Qatar van het ondersteunen van terroristische organisaties in landen als Saudi Arabië, Bahrein en Egypte.

Diplomatieke band verbroken

Saoedi-Arabië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten hebben hun diplomatieke band met Qatar verbroken. Dit is opmerkelijk gezien het lidmaatschap van Cooperation Council (GCC), oftewel de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten.

Bereikbaarheid

Binnenkomen via andere GCC landen is haast onmogelijk. Onlangs sloten de landen hun lucht-, zee-, en landsgrenzen met Qatar. Dit bemoeilijkt natuurlijk het zakendoen.

Praktijk

Praktisch gezien word je haast gedwongen een keus te maken. Of je handelt met Qatar of je kiest voor zaken doen met de andere landen rond Qatar. Houd hier rekening mee wanneer je zakendoet in het Midden Oosten!

Btw-stelsel

Sinds 1 januari 2018 hanteert de Gulf Cooperation Council (GCC) formeel een btw-stelsel. Het gaat om de landen Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het nieuwe stelsel lijkt sterk op het Europese btw-systeem. Al zijn de percentages anders. In de GCC bedraagt het tarief op de meeste goederen en diensten 5%. Afspraak is dat alle landen op dezelfde manier de regels invoeren. Inmiddels is het systeem in Saudi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten en Bahrain actief. Het btw-tarief is 5%. Sommige goederen vallen onder een 0% tarief en sommige zijn vrijgesteld van btw. De belastingdienst van de Verenigde Arabische Emiraten heeft een overzicht van de tarieven die voor verschillende goederen gelden. Zelfs benzine is belast. Qatar gaat naar verwachting in 2020 btw heffen. Koeweit en Oman pas na 2020. De Federal Tax Authority geeft informatie over de registratie voor btw. Voor meer verdieping kijk eens op Thevatuae.com. Hier vind je informatie over welke gevolgen de veranderingen hebben voor zakendoen in de Verenigde Arabische Emiraten.

5% btw

De meeste goederen en diensten zijn belast met 5% btw. Een aantal goederen valt onder een nultarief of er geldt een vrijstelling voor, zoals voor de gezondheidszorg, het onderwijs, maatschappelijke diensten en een fors aantal voedingsartikelen. De btw-plichtige ondernemers kunnen de btw op hun aankopen en kosten als voorbelasting verrekenen met de btw die zij schuldig zijn.

Lokale ondernemingen

Bedrijven met een omzet hoger dan 89.000 euro registreren zich voor de btw en brengen 5% btw in rekening op levering van de meeste goederen en diensten. Verwacht vanaf 1 januari 2018 dan ook een hogere factuur van 5%.

Export

Uitvoer valt onder het 0% tarief. Een buitenlands bedrijf registreert zich alleen als er btw betaald moet worden. Bij uitvoer is dit niet het geval. Denk hierbij ook aan bij de keus van de Incoterms.

Import

Bij invoer brengt de douane van de staat 5% import btw in rekening. Denk hierbij ook aan bij de keus van de Incoterms.

BTW terugvorderen

De golfstaten stimuleren buitenlandse ondernemers zaken te doen. Ook niet btw-geregistreerde bedrijven kunnen mogelijk betaalde btw terug krijgen.

InfoPage