Hoe regel je het lossen van jouw goederen?

Na het transport komen jouw goederen aan in de haven of op de luchthaven. De controle op het vervoer van goederen is na de aanslagen van 9/11 opgevoerd, waardoor er nu een controlesysteem is dat het transport van goederen volgt van verschepingshaven tot en met de bestemmingshaven.

Het lossen

Bij aankomst levert de transporteur jouw goederen af bij de douane voor invoeraangifte. Daarna moet je zelf zorgen voor het lossen van de lading. Blijft jouw lading te lang bij de douane liggen zonder dat er aangifte wordt gedaan, dan betaal je per dag voor de opslag. Goederen die blijven liggen worden uiteindelijk vernietigd.

Expediteurs

Een expediteur is een transportbemiddelaar. Deze regelt het transport, het laden en lossen, de aangifte van de goederen bij de douane, betaling van invoerheffingen en BTW en het vervoer van de goederen naar jouw opslag. Er zijn ook gespecialiseerde expediteurs, zoals de groupage-expediteur. Deze brengt ladingen bijeen in een container. Een douane-expediteur verzorgt de aangiften bij de douane en een luchtvrachtexpediteur richt zich specifiek op luchtvervoer. Een overzicht van expediteurs vind je bij FENEX, de Federatie Nederlandse Expediteurs.

Vraag het onze adviseurs

Na het lezen van de Importeerwijzer nog vragen? Onze adviseurs helpen je graag verder: bel 088 585 22 22.

Heeft deze informatie je geholpen?