Hoe vind ik buitenlandse klanten en leveranciers?

Bij internationaal zakendoen heb je de juiste contacten nodig. Hoe bouw je een netwerk in het buitenland op? Ga je zelfstandig aan de slag? Of wil je met een tussenpersoon werken? Misschien word je zelf wel tussenpersoon voor je buitenlandse leverancier. Onderzoek je kansen.

Import

Wie is de juiste leverancier voor je product? De keuze is snel gemaakt als je een uniek product op het oog hebt met maar 1 leverancier. Is dit niet zo? Dan zoek je naar 1 of meerdere fabrikanten met de beste prijzen, voorwaarden en leveringszekerheid.

Je bent importeur als je producten uit het buitenland inkoopt voor eigen gebruik of om ze door te verkopen. Je kunt in Nederland ook als handelsagent aan de slag. In die rol zoek je, als zelfstandig tussenpersoon, actief naar Nederlandse klanten voor je buitenlandse leverancier. Voor je bemiddeling ontvang je een vergoeding (commissie). Het is aan jou om te bepalen of je importeur of handelsagent wilt worden. Ga voor de rol die het beste bij je past.

Export

Er zijn verschillende manieren om een buitenlandse markt te betreden. Wanneer je de producten zelf verkoopt, kies je voor een directe marktbewerking. Rechtstreeks vanuit Nederland of vanuit je bedrijf in het buitenland.

Bij indirecte marktbewerking schakel je een zakenpartner in die jouw producten verkoopt. Dit kan een distributeur zijn of een handelsagent. Een distributeur koopt jouw goederen, wordt eigenaar van de producten en bepaalt zelf de winstmarge. De handelsagent wordt geen eigenaar van de goederen, maar brengt de verkoop tot stand en krijgt hiervoor commissie. De wetgeving beschermt een handelsagent vaak beter dan een distributeur. Dit geldt vooral bij het stopzetten van de samenwerking. Bedenk welk type partner, een distributeur of handelsagent, het beste bij jouw bedrijf past. Natuurlijk zijn er altijd meerdere mogelijkheden om klanten en zakenpartners bij export te vinden.

E-commerce

Internet wordt steeds belangrijker en kent geen grenzen. Of je nu in- of verkoopt, en aan consumenten of bedrijven levert; een webshop is een belangrijk verkoopkanaal. Steeds meer Nederlandse webshops hebben of krijgen buitenlandse consumenten. E-commerce in het buitenland kent vaak andere regels en vraagt een goede voorbereiding.

Checken betrouwbaarheid

Vrijwel alle landen hebben een handelsregister met ingeschreven bedrijven. Je kunt in deze registers nagaan of het bedrijf van je handelspartner staat ingeschreven. Zo weet je zeker dat je zakendoet met een ‘echt’ bedrijf. Een overzicht van buitenlandse registers vind je op onze website.

Jammer genoeg zegt een inschrijving niet zoveel over de betrouwbaarheid van een bedrijf. Controleer een buitenlandse partner voordat je 'echt' zakendoet.

Contacten leggen

Voor internationaal zakendoen is het hebben van een betrouwbare partner belangrijk. Nog belangrijker is dat die persoon ook beslissingen mag nemen binnen het bedrijf. Het opbouwen van een relatie kost tijd en energie. Neem hier bewust de tijd voor. Zo kom je in contact met handelspartners:

  • Beursdeelname of -bezoek. Een beurs is nog steeds een goede plek om nieuwe contacten te leggen en bestaande te onderhouden. Bezoek een beurs of neem deel als standhouder.
  • Inkomende of uitgaande handelsmissies. Leg snel de juiste contacten tijdens een handelsmissie in het buitenland of door het ontmoeten van een inkomende buitenlandse handelsdelegatie.
  • Enterprise Europe Network (EEN). EEN brengt je in contact met de juiste partner via hun digitale databank of matchmakingbijeenkomsten op beurzen. Aanmelden is gratis.
  • Ambassadenetwerk. Het ambassadenetwerk van de Nederlandse overheid helpt je graag je ambities waar te maken. Of je nu een startende of ervaren internationale ondernemer bent. Dit netwerk staat voor je klaar. Op Nederland wereldwijd vind je meer informatie.
  • Maak gebruik van de Nederlandse Hubs in de Cities of Opportunity, het buitenland netwerk van NLinBusiness.
  • Maak gebruik van de contacten vanuit het Netwerk Internationaal Ondernemen (NIO).
  • Kom in contact met betrouwbare zakelijke contacten via het netwerk van bilaterale kamers van koophandel, bijvoorbeeld via het platform Connects World.
  • Databases. Er zijn diverse (commerciële) databases waar je adressen van leveranciers, producten of handelaren vindt. De adressen vraag je, al dan niet tegen betaling, gemakkelijk op via internet. Van gedachten wisselen hierover? Neem dan contact op met een KVK-adviseur: 088 585 22 22.
  • Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI). Deze organisatie bemiddelt tussen exporteurs die zijn gevestigd in bepaalde ontwikkelingslanden en importeurs uit de EU.

Meer informatie

KVK Internationaal Ondernemen CanvasKies je import- of exportland5 valkuilen bij internationaal zakendoen
InfoPage