Hoe vind ik buitenlandse klanten en leveranciers?

Het hebben van de juiste contacten is bij internationaal zakendoen erg belangrijk. Hoe bouw je een netwerk in het buitenland op? Ga je zelfstandig aan de slag? Of ga je met een tussenpersoon werken? Misschien word je zelf wel een tussenpersoon voor je buitenlandse leverancier. KVK inventariseert een aantal aandachtspunten voor je.

Import

Je bent importeur als je producten uit het buitenland inkoopt voor eigen gebruik of om ze door te verkopen. Je kunt in Nederland ook als handelsagent aan de slag. In die functie zoek je, als zelfstandige tussenpersoon, actief naar Nederlandse klanten voor je buitenlandse leverancier. Voor je bemiddeling ontvang je commissie. Beide mogelijkheden hebben voor- en nadelen. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar importeur of handelsagent.

Bij wie koop je het product in dat je wilt importeren? De keuze is snel gemaakt als je een uniek product op het oog hebt met maar één leverancier. Is dit niet zo? Dan zoek je naar een fabrikant met de beste prijs, voorwaarden en leveringszekerheid. Meer weten om je zoektocht te starten of voort te zetten? Ga dan naar de juiste leverancier vinden.

Export

Er zijn verschillende manieren om een buitenlandse markt te betreden. Kies je voor directe marktbewerking, dan verkoop je de producten zelf. Rechtstreeks vanuit Nederland of vanuit een buitenlandse vestiging. Wil je meer weten over het opzetten van een eigen buitenlandse vestiging? Ga dan naar bedrijf starten in het buitenland.

Bij indirecte marktbewerking schakel je een zakenpartner in die jouw producten verkoopt. Dit kan een distributeur zijn of een handelsagent. Een distributeur koopt jouw goederen. Hij of zij wordt de eigenaar en bepaalt zelf de winstmarge. De handelsagent wordt geen eigenaar van de goederen. Hij of zij brengt de verkoop tot stand en krijgt hiervoor commissie. De handelsagent is vanuit de wetgeving vaak beter beschermd dan de distributeur. Dit geldt vooral bij het stopzetten van de samenwerking. Wil je meer weten om een goede afweging te maken? Ga dan naar distributeur of handelsagent.

Hoe vind je buitenlandse klanten of zakenpartners? Ook daarvoor zijn meerdere manieren denkbaar. Meer hierover lees je op klanten en zakenpartners vinden bij export.

Verkopen via internet

Internet wordt steeds belangrijker voor de verkoop van producten en het internet kent geen grenzen. Steeds meer Nederlandse webshops hebben of krijgen buitenlandse consumenten. Bewust of onbewust. Wil je met je consumentenwebshop de Europese markt op? Ga dan naar e-commerce in het buitenland voor meer informatie.

Checken betrouwbaarheid

Vrijwel alle landen hebben een handelsregister waar bedrijven staan ingeschreven. Je kunt in deze registers nagaan of het bedrijf van je handelspartner staat ingeschreven. Zo weet je zeker dat je zakendoet met een ‘echt’ bedrijf. Een overzicht van de handelsregisters in en buiten Europa vind je op onze website.

Helaas zegt een inschrijving niet zoveel over de betrouwbaarheid van een bedrijf. Meer weten over andere mogelijkheden om je zakenpartner na te trekken? Ga dan naar hoe controleer ik een buitenlandse zakenpartner.

Contacten leggen

Voor internationaal zakendoen is het hebben van een betrouwbare en beslissingsbevoegde handelspartner erg belangrijk. Het opbouwen van die relatie kost tijd en energie. Neem hier bewust de tijd voor. Zo kom je in contact met handelspartners:

  • Beursdeelname of -bezoek. Een beurs is nog steeds een goede plek om nieuwe contacten te leggen en bestaande te onderhouden. Bezoek een beurs of neem deel als standhouder. Lees meer over beurzen en tentoonstellingen op Ondernemersplein.
  • Inkomende of uitgaande handelsmissies. Leg snel de juiste contacten tijdens een handelsmissie in het buitenland of door het ontmoeten van een inkomende buitenlandse handelsdelegatie. Lees meer over handelsmissies op Ondernemersplein.
  • Enterprise Europe Network (EEN). EEN brengt je in contact met de juiste partner via hun digitale databank of matchmakingbijeenkomsten op beurzen. Aanmelden is gratis. Lees meer over Enterprise Europe Network.
  • KVK International Business Platform. Via dit platform leg je snel en gratis digitaal contact met binnen- en buitenlandse partners. Lees meer over International Business Platform.
  • Ambassadenetwerk. Het ambassadenetwerk van de Nederlandse overheid helpt je graag je ambities waar te maken. Of je nu een startende of ervaren internationale ondernemer bent. Dit netwerk staat voor je klaar. Lees meer op Nederland wereldwijd.
  • Databases. Er zijn diverse (commerciële) databases waar je adressen van leveranciers, producten of handelaren vindt. De adressen vraag je, al dan niet tegen betaling, gemakkelijk op via internet. Van gedachten wisselen hierover? Neem dan contact op met een KVK-adviseur: 088 585 22 22.
  • Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI). Deze organisatie bemiddelt tussen exporteurs die zijn gevestigd in bepaalde ontwikkelingslanden en importeurs uit de EU. Lees meer over Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI).
  • Netwerken op één van de KVK-bijeenkomsten. KVK organiseert jaarlijks bijeenkomsten over importeren, de belangrijkste exportlanden en exportregio’s en overige relevante ondernemersvraagstukken. Ga naar de evenementenkalender voor een compleet overzicht.

Meer over KVK Internationaal Ondernemen Canvas

KVK Internationaal Ondernemen CanvasInternationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)Waarom naar het buitenland?Kies je import- of exportlandHoe regel ik het internationale transport?Geldzaken bij internationaal ondernemen5 valkuilen bij internationaal ondernemenHulp van de overheid voor internationaal ondernemen

Heeft deze informatie je geholpen?