Internationaal ondernemen

Importeerwijzer

  • How to
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 22 jun 2020
  • 2 min lezen
  • 1.2K
Zelf jouw producten importeren uit het buitenland? Dan heb je vast veel vragen. Strategische vragen zoals ‘Is mijn interne organisatie klaar om te importeren?’ en ‘Hoe vind ik een buitenlandse leverancier?’ Maar ook praktische vragen als ‘Welk land is het meest geschikt?’ en ‘Welke douaneformaliteiten en documenten moet ik regelen?’ zijn belangrijk.

De Importeerwijzer is door KVK ontwikkeld om je te helpen antwoord te krijgen op deze vragen. Via de links vind je meer informatie om jouw importavontuur gestructureerd vorm te geven.

Hoe helpt deze wijzer jou?

De importeerwijzer bestaat uit 3 categorieën: ontdekken, ontwikkelen en organiseren. Afhankelijk van de fase waarin jouw importplannen zich bevinden lees je over één of meerdere onderwerpen.

1. Ontdekken

Deze fase begint met het verkennen waarom je wilt importeren en waar vandaan. En of het een kansrijk product is. Je staat stil bij de volgende vragen:

2. Ontwikkelen

Je hebt een product en een leverancier gekozen. Maar welke regels gelden er bij import? Is jouw bedrijf er klaar voor of zijn interne aanpassingen nodig? Gebruik het importplan om alles op een rijtje te krijgen.

3. Organiseren

Tenslotte regel je de praktische kant van het importeren. Je ziet dat het product aansluit bij de behoefte van de markt. En nu moet je het product hier zien te krijgen. Van transport tot eventuele douaneformulieren. Van verzekeringen tot belastingen. Allemaal zaken die vaak verschillen per land en belangrijk zijn bij import. Zorg dat je vanaf het begin alle informatie gericht op jouw importland helder op jouw netvlies te krijgen. Aandachtspunten zijn dan:

Importeerwijzer

Download de Importeerwijzer en kom geen verrassingen tegen tijdens jouw zoektocht naar importmogelijkheden voor jouw bedrijf.

Download de Importeerwijzer

Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage