Internationaal ondernemen

Importeerwijzer: ontdek, ontwikkel en organiseer je import

Wanneer je wilt starten met importeren vergroot het maken van een importplan je kans op succes. Met de Importeerwijzer van KVK maak je jouw importplannen concreet. Aan de hand van een aantal vragen geef je in 3 stappen structuur aan je importavontuur.

De Importeerwijzer bestaat uit deze 3 stappen: ontdekken, ontwikkelen en organiseren. Kies welke stappen je nodig hebt voor het uitvoeren van je plannen.

1. Ontdekken

In stap 1 verken je waarom je producten wilt importeren en uit welk land, binnen of buiten de EU. Je onderzoekt of het product kansrijk is op de Nederlandse markt. En of het voldoet aan de gestelde producteisen zodat je ze mag verkopen. Krijg antwoord op de volgende vragen:

2. Ontwikkelen

Je hebt in stap 1 een product en een leverancier gekozen. Nu ga je verder met stap 2. Je ontdekt welke regels bij import gelden en checkt of je daaraan kunt voldoen. En je onderzoekt of je bedrijf er klaar voor is, of dat je nog zaken moet aanpassen voor je van start kunt. Na het invullen van een importplan heb je zicht op de mogelijkheden, kansen en bedreigingen voor je plannen en kun je door naar stap 3.

3. Organiseren

In stap 3 regel je de praktische kant van het importeren. Je weet uit je onderzoek in stap 1 en 2 dat het product kansrijk en geschikt is voor de markt en bij wie je het inkoopt. Nu moet je het product nog in Nederland krijgen. Dit proces gaat van transport tot douaneformulieren en van verzekeringen tot belastingen. Procedures verschillen voor importeren van binnen of van buiten de EU. Voordat je start met importeren moet dit allemaal op orde zijn. Vind antwoord op deze vragen:

Download de Importeerwijzer

Met hulp van de Importeerwijzer van KVK kom je geen verrassingen meer tegen bij je importplannen.

Download de Importeerwijzer

Inspiratie nodig bij je importplannen? Lees alles over importeren.
Marco van Hagen

Als KVK-adviseur en spreker ben ik gespecialiseerd in internationaal ondernemen. Mijn focus ligt bij douane-zaken, import, export, accijns, btw, invoerrechten, in- en uitvoerdocumenten en Brexit. Via blogs en social media deel ik mijn kennis.

InspiratiePage