Importeren

Importeurs betalen afvalbeheersbijdrage

Importeurs, die verpakte producten of verpakkingen op de markt brengen, zijn verantwoordelijk voor het inzamelen en opnieuw gebruiken van deze verpakkingen. Heb je al eens berekend hoeveel verpakkingsmaterialen je bijvoorbeeld ontvangt van jouw leverancier? Vanaf 50.000 kg moet je hiervoor een bijdrage betalen aan het Afvalfonds Verpakkingen.

Wanneer je verpakte producten op de markt brengt, ben je verplicht bij te dragen aan de recycling hiervan. Het Afvalfonds Verpakkingen regelt dit voor het verpakkende bedrijfsleven. Breng je in een kalenderjaar meer dan 50.000 kilo verpakkingen op de Nederlandse markt? Of ontdoe jij jezelf van deze materialen na de import? Dan ben je verplicht je aan te melden en een afvalbeheersbijdrage verpakkingen te betalen. Het gaat dan natuurlijk om flink wat verpakkingsmateriaal.

Voorbeelden bijdrageplicht

Stel, je importeert rozen uit Kenia en die ontvang je in dozen. Dan verwijder je waarschijnlijk de dozen om de rozen op water te zetten. Deze dozen laat je door de afvalverwerker afvoeren. Besef dan dat je bijdrageplichtig bent voor deze dozen. Ook als je buitenlandse goederen invoert en deze doorverkoopt aan een derde Nederlandse partij ben je bijdrageplichtig voor het verpakkingsmateriaal waarin je de goederen ontvangt. Importeer je bijvoorbeeld beeldschermen uit China? De zending staat dan vaak op een pallet. Het is gemakkelijker deze een-op-een door te leveren aan een Nederlandse groothandel. Besef dan wel dat jij als importeur bijdrageplichtig bent voor het piepschuim, de doos, folie, tape, etiketten en de hoeklatten/wikkelfolie bij de pallets. En wanneer de pallet een eenmalig logistiek hulpmiddel is, ook de pallet zelf. Gelukkig voor jou zijn eenmalige logistieke hulpmiddelen onbelast en tellen deze niet mee voor de drempel van 50.000 kilo.

Meer weten?

Van informatie over importregels voor specifieke producten tot inspirerende praktijkverhalen en actualiteiten. Alles over importeren.
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen ben ik een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Ik heb praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce. Ik ben actief als regioreporter.

InspiratiePage