Kleding importeren

Wil je met je bedrijf kleding importeren in Nederland? Dan krijg je te maken met zaken als invoerrechten, producteisen en productaansprakelijkheid. Importeer je kleding uit een ander EU-land? Dan betaal je geen invoerrechten. De belangrijkste aandachtspunten voor jou op een rij.
Import van kleding
Import van kleding

Binnen de EU geldt een vrij verkeer van goederen. Importeer je kleding uit een andere lidstaat, dan betaal je geen invoerrechten. Je hoeft ook geen invoeraangifte te doen bij de Douane. Jouw leverancier brengt meestal 0% btw in rekening. Je moet dan wel je btw-identificatienummer aan hem doorgeven. Je berekent Nederlandse btw (21%) over de aankoop en je geeft deze op in je btw-aangifte. Vervolgens mag je deze btw meestal als voorbelasting aftrekken in dezelfde aangifte.

Invoeraangifte van buiten de EU

Importeer je spijkerbroeken, t-shirts of andere kleding uit niet-EU landen, zoals China of Turkije? Dan doe je daarvan aangifte bij de Nederlandse Douane. Meestal verzorgt de vervoerder of douane-expediteur dit namens jou. Hier vragen zij een vergoeding voor. Vaak schieten zij ook de eventueel verschuldigde invoerrechten en btw voor. Verder heb je een EORI-nummer nodig. Dit is een identificatienummer dat verplicht is bij het verrichten van douaneformaliteiten.

Invoerrechten van buiten de EU

De hoogte van het invoerrecht hangt af van de zogenaamde goederencode (ook wel bekend als HS code of TARIC code). De Douane classificeert goederen in deze codes. De juiste goederencode bepalen is lastig. De indeling hangt bijvoorbeeld af van het type kledingstuk en het gebruikte materiaal. Bij invoer is een tiencijferige goederencode gebruikelijk, Kleding heeft een goederencode beginnend met 61 (kleding van brei-of haakwerk) of 62 (anders dan brei- of haakwerk). De goederencodes vind je in het gebruikstarief van de Douane. Het invoerrecht op kleding is meestal 12%. Je berekent de invoerrechten over de prijs van de goederen plus de vervoers- en eventuele verzekeringskosten tot aan de grens (of haven) van binnenkomst in de EU.

Minder invoerrechten

Soms betaal je minder invoerrechten. Bijvoorbeeld als je kleding importeert dat gemaakt is in landen waarmee de EU een handelsverdrag heeft. Met Turkije vormt de EU een douane-unie. Hierdoor hoef je voor kleding van Turkse herkomst geen invoerrechten te betalen. Met China is geen handelsverdrag, dus je betaalt dan meestal 12% invoerrechten. Lees meer over de mogelijkheden om minder invoerrechten te betalen.

Btw bij invoer van buiten de EU

Bij invoer in Nederland betaal je Nederlandse invoer-btw (21%). Deze btw mag je in jouw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. Tenminste, als je recht hebt op btw-aftrek. Importeer je regelmatig uit landen buiten de EU? Met een vergunning artikel 23 van de Belastingdienst hoef je de btw niet op het moment van invoer te betalen. Je mag de btw dan verleggen naar jouw btw-aangifte.

Producteisen

De veiligheid van consumenten staat voorop. Daarom moeten kleding en andere textielproducten voldoen aan Europese en nationale wetgeving. Breng je kleding (en textiel) op de Europese markt dan gelden specifieke producteisen. Het gaat dan onder andere om de textielvezelbenamingen en de etikettering van kleding. Maar ook moet kleding voldoen aan brandveiligheidseisen en zijn er regels over het gebruik van kunstharsen (formaldehyde).

Productaansprakelijkheid

Importeer je kleding uit landen buiten de Europese Economische Ruimte (EER)? Of koop je kleding in binnen de EER, maar hang je er een eigen label of merknaam aan? Dan ben je aansprakelijk voor (letsel)schade veroorzaakt door een gebrek aan de kleding. Je wordt dan, in juridische zin, gezien als producent. Het is dus van belang dat jouw kleding voldoet aan alle eisen en regels.

Parallelimport

Stel dat je een origineel merk kleding wilt importeren uit een land buiten de EER en voor deze kleding bestaat al een officiële importeur én de merknaam is ook geregistreerd/vastgelegd in de EER. Je mag dan deze kleding niet invoeren, tenzij de producent je daarvoor toestemming verleent. Importeer je de merkkleding uit een EER land? Dit mag wel. Indien merkkleding al eerder op de EER-markt is gebracht door een officiële producent of importeur, dan mag je het daarna vrij verhandelen binnen de EER. Dit is geoorloofde parallelimport. Let op: je mag nooit namaakartikelen importeren en verhandelen. Dit is strafbaar.

Relevante organisaties en instanties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of bedrijven zich houden aan de regels die voor kleding en textiel gelden.

Modint is een brancheorganisatie voor producenten, groothandels en importeurs van kleding. Modint ondersteunt en adviseert onder andere op het gebied van productwetgeving, inkoop, sourcing.
InfoPage