Importeren

Samples importeren

Een sample is een monster of staal van een product. Met een sample onderzoek je of er behoefte is aan het product. Dit voorkomt onnodig grote investeringen. Als je samples importeert uit een land buiten de EU gelden hiervoor douaneregels.

Vraag aan buitenlandse leveranciers of zij (gratis) samples willen leveren van hun producten. En welke voorwaarden ze stellen wanneer ze samples verstrekken.

Behoefte en kwaliteit

Voordat je een grote bestelling plaatst bij een buitenlandse leverancier onderzoek je de behoefte aan het product onder jouw (toekomstige) klantenkring. Met productsamples ga je dit op een eenvoudige manier na. Samples zijn geen handelsgoederen. Ze zijn bestemd voor het verwerven van toekomstige orders. Met een sample zie je of het product voldoet aan jouw kwaliteitseisen en eventueel aan de geldende producteisen. En je kunt met samples producten van verschillende leveranciers met elkaar vergelijken.

Voorwaarden

Vraag vooraf aan leveranciers onder welke voorwaarden ze samples verstrekken. Mag je deze monsters bijvoorbeeld houden of verwacht een leverancier ze weer terug na een bepaalde tijd? Let op dat je niet automatisch verplicht bent tot een aankoop na ontvangst van een gratis monsterzending. Niet elke leverancier levert samples gratis. Dit hangt af van het type product, de waarde en het gebruiksdoel ervan.

Vrijstelling van invoerbelasting

Binnen de EU geldt een vrij verkeer van goederen. Je hoeft niet langs de douane als je gratis samples ontvangt van een leverancier. Je betaalt geen invoerrechten en btw.

Als je samples van leveranciers uit derde landen ontvangt, dit zijn landen buiten de EU, geldt douanewetgeving. Je doet een invoeraangifte maar je betaalt in principe geen invoerrechten en btw als de douane de goederen beoordeelt als monsters. Je mag de samples niet doorverkopen. Ze zijn alleen bedoeld voor het werven van bestellingen. De douane mag eisen dat je samples ongeschikt maakt voor verkoop door bijvoorbeeld versnijden, doorboren of op andere wijze beschadigen ervan.

Proformafactuur

Importeer je samples uit derde landen dan moet je de douane informeren dat het om een samplezending gaat. Laat je buitenlandse leverancier een proformafactuur bijvoegen met daarin een zin als 'sample shipment with no commercial value’. Je leverancier moet de waarde van de samples op de proformafactuur zetten. Al krijg je de samples gratis, het is een product dat voor de douane altijd een waarde vertegenwoordigt. Op de invoeraangifte moet code C30 staan waaruit blijkt dat de zending een vrijstellingszending is (vrijstelling van invoerrechten en btw voor ingevoerde monsters van onbeduidende waarde voor klantenwerving). Meestal verzorgt je vervoerder of douane-expediteur de invoeraangifte bij de douane.

Read this article in English

Wil je gratis praktische informatie en tips over het importproces ontvangen? Meld je aan voor de e-mailserie ‘Succesvol starten met importeren’.
Marcel Hoebink

Als content creator help ik ondernemers bij hun importplannen. Ik schrijf over invoerrechten, incoterms, invoerregels en het importeren van specifieke producten. Mijn kennis deel ik via KVK.nl, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage
Internationaal