Internationaal ondernemen

Ineens heb je het, je wordt importeur

Je stresslevel is eindelijk acceptabel, je partner ontspannen, het weer is goed en je voelt de weldadige rust van een verdiende vakantie in het buitenland. Op het terras word je overrompeld door de friszure smaak van een heerlijk glas wijn. En ineens heb je het, je wordt importeur! Maar is jouw vakantie wel het beste moment om zo’n keuze te maken?

Ik zal maar gelijk eerlijk zijn: een eenduidig antwoord op de bovenstaande vraag krijg je niet van mij. Maar dat je idee even laten bezinken zinvol is, durf ik wel te zeggen. Hoe enthousiast je ook bent over je plan, neem de tijd en verdiep je goed voor je afspraken maakt met een leverancier.

Rinke den Os
  • FocusInternationaal ondernemen
  • DrijfveerKritische blik
  • Kern specialismeJournalist

Rinke den Os

Content creator bij KVK

Als journalist volg ik Nederlandse ondernemers wereldwijd. Ik belicht hun successen en kijk met een kritische blik naar de andere kant van de medaille. Want globalisering heeft veel impact. Daar wil ik in mijn blogs aandacht aan besteden.

“Ik bewonder het lef van ondernemers die internationaal zakendoen”

Herken je dat gevoel? Van ‘waarom kan ik dit wijntje nou niet in Nederland krijgen?’. ‘Die T-shirts zou ik thuis makkelijk voor het driedubbele verkopen’.

Zelf heb ik zulke gedachten ook meer dan eens gehad. Op het strand, met niets meer aan mijn hoofd dan de muziek uit mijn oordopjes en een luchtig boek. Eenmaal tot rust gekomen, kwam de jaarlijkse conclusie dat het leven in Nederland toch wel achterlijk druk was. Te veel afspraken in het weekend, te veel klusjes in de avond, te veel druk van een baas die van alles van je verlangt.

Rust?

Hoe gaan we nou na onze vakantie die rust een beetje meer vasthouden, vroegen mijn vrouw en ik ons af. En dan kwam vanuit mij het idee van ondernemen wel eens op tafel. Met daarbij enkel positieve gedachten natuurlijk. Over meer regie en vrijheid. Meer vrije tijd.

Het idee dat je als ondernemer meer rust krijgt, heb ik inmiddels losgelaten. Ik zie het bij mijn zwager, die voor zichzelf begon nadat zijn voormalige werkgever failliet ging. In een mum van tijd groeide zijn bedrijf, dat cosmetische producten maakt. Hij komt om in het werk. Mag zelfs de tubes van een groot A-merk vullen met nachtcrèmes en bodyscrubs. Hij heeft dus succes.

De keerzijde is dat hij iedere dag om 04.30 in zijn loods staat. Om 18.30 thuis is, met een beetje geluk. Niets doet dan werken en slapen. En dat hij om de haverklap op zoek moet naar vervangend personeel dat hij vervolgens elke keer opnieuw zelf moet inwerken. Nee, echt veel rust is hem niet gegeven.

Gat in de markt

Ondanks de gesprekken op vakantie, heb ik de stap nooit durven zetten. Misschien omdat ik weet dat ik mijn impulsen soms beter kan onderdrukken. Ik ben namelijk zo iemand die zonder paspoort op weg gaat naar het vliegveld. Tegen wie zijn moeder vroeger zei: ‘het is maar goed dat je neus vastzit, kun je die in ieder geval níet verliezen’. Voorbereiding en organisatie zijn niet mijn grootste pluspunten. Dat kan voor grappige, spontane situaties zorgen, maar ook voor chaos en onnodige missers. Niet per se handig als je een bedrijf wilt runnen.

Ben jij meer geschikt als ondernemer? Dan is het misschien niet zo gek om juist op vakantie een klein beetje alert te blijven. Je kunt in een andere omgeving zomaar op ideeën komen. Dat bleek wel uit het verhaal dat Altagracia Kotzebue me laatst vertelde. Ze werkte jaren voor een baas, maar werd het slachtoffer tijdens de zoveelste reorganisatie. Daar moest ze even van bijkomen, en ging op reis. Daar raakte Kotzebue zo geïnspireerd, dat ze ter plekke besloot te gaan importeren. Vanuit Ghana liet ze een lading natuurlijke smeersels en zeep overvliegen naar Nederland. Dat sloeg in haar eigen netwerk zo aan dat ze doorzette. Ondanks haar twijfels: kan ik dit eigenlijk wel? Waar begin ik aan? Ze verbaasde zichzelf. Ze had een gat in de markt ontdekt en ging binnen enkele jaren van onzekere starter naar succesvol winkelier. Inmiddels is ze zelfs eigenaar van een groothandel.

Onderzoek

De kans bestaat dat jij, net als Kotzebue, in het buitenland een product ontdekt dat we in Nederland niet hebben. Misschien vind jij daarmee ook een gat in de markt. Het kan natuurlijk geen kwaad om eerst te onderzoeken of jouw aannames kloppen. Hoe lekker dat wijntje ook is, je bent waarschijnlijk niet de eerste ondernemer die drank, sieraden of aardewerk naar Nederland haalt. Ben je overtuigd en wil je van start? Check dan het stappenplan importeren voor een succesvolle start.

Is de import van dat lekkere vakantiewijntje jouw eerste stap in de handel? Bedenk dan of een leven als ondernemer bij je past. Want níet gaan ondernemen is voor sommige mensen het enige juiste besluit. Voor mij bijvoorbeeld. Gelukkig maar dat mijn vrouw mee was op vakantie en een stukje realisme toevoegde aan mijn ideaalbeelden. Ze kan me zomaar een burn-out en een faillissement hebben bespaard.

Lees ook deze blog van Rinke: Een half land vol, een half land te vullen. Over zonnepanelen. Goed voor het milieu, maar hoe zit het met dwangarbeid?

Rinke den Os

Wie internationaal wil ondernemen, heeft een wereld te ontdekken. Want hoe werkt het als je gaat importeren? En waar loop je tegenaan met een webshop over de grens? Om je op weg te helpen, deel ik tips & tricks en ervaringen van ondernemers.

InspiratiePage
Internationaal