Internationaal zakendoen, ben zeker van je zaak

Als je internationaal zaken doet brengt dat een aantal risico’s met zich mee. Jouw zakenpartner zit niet naast de deur. Het contact verloopt vaak per mail en telefoon. Dit vraagt Hollandse nuchterheid. Geef de winst niet uit voordat hij binnen is. Is de winst onwaarschijnlijk hoog? Dan is de kans groot dat er iets niet klopt! Het is begrijpelijk dat je investeert om een buitenlandse deal binnen te halen. Doe je dat ook bij een potentiële Nederlandse klant?

Weet met wie je zaken doet

Als je zaken doet in het buitenland is het belangrijk dat je weet met wie je zaken doet. Is het een betrouwbaar bedrijf, is jouw contactpersoon bevoegd om namens het bedrijf de deal te sluiten? Hoewel de meeste bedrijven gewoon eerlijk zaken willen doen, zitten er bedrijven bij waar dat niet vanzelfsprekend is. In een buitenlands register controleer je of het bedrijf bestaat en wie er bevoegd is. Controleer vervolgens via Google Maps de locatie van het bedrijf. Een producerend bedrijf op een woonadres is niet logisch. Een controle op betrouwbaarheid is minder eenvoudig dan het lijkt. Er bestaan geen zwarte lijsten van bedrijven. Neem contact op met de ambassade ter plekke. Mogelijk kennen zij het bedrijf en de reputatie. Laat je adviseren hoe je een bedrijf in het betreffende land kunt checken. Lees Hoe controleer ik een buitenlandse leverancier voor nog meer tips om jouw risico’s te beperken.

Betalingen naar het buitenland

Ieder land kent zijn eigen betaalgewoonten. Informeer bij jouw bank naar de mogelijkheden van internationaal betalingsverkeer. Ben voorzichtig met het doen van betalingen via Western Union of T/T (Telegraph Transfer). Een betaling via PayPal of Escrow geeft je meer zekerheid. Ben alert op facturen die je via e-mail ontvangt. Helemaal als deze facturen elkaar snel opvolgen. Informeer bij jouw leverancier en vraag of de nieuwe factuur klopt. Fraude ligt op de loer! Een buitenlandse factuur is vaak lastig te lezen, je ziet kleine wijzigingen snel over het hoofd. Betaal zo min mogelijk vooruit. Ook niet als er ter plekke gevraagd wordt om de vertaalkosten direct te voldoen. Het spreekwoord 'boter bij de vis' is hierbij een goede. Ook bankkosten vooruitbetalen naar jouw partner is niet verstandig. Verreken deze met het over te maken bedrag. Ga naar Betalingen bij export voor meer tips.

Transport

Let op de ICC Incoterms leveringsvoorwaarden wanneer je bijvoorbeeld CIF koopt en het is een deellading. Hoewel jouw leverancier een transport verkoopt tot de haven van aankomst kunnen er nog een aantal kosten bijkomen. Als koper ben je verantwoordelijk voor het lossen, inklaren en transport tot de eindbestemming. De loskosten zijn vaak niet te voorspellen en kunnen erg hoog zijn. Zeker in verhouding bij deelladingen.

Let op uitnodigen buitenlandse zakenpartner

Regelmatig heeft jouw buitenlandse klant of zakenpartner een uitnodigingsbrief nodig om een visum te krijgen. Maar wat je jezelf dan vaak niet realiseert is dat je met deze uitnodigingsbrief (financieel) garant staat voor jouw zakenpartner. Maak vooraf een goede afweging of je überhaupt wel zo ver wilt gaan voor een contact dat je nog niet goed kent of hebt doorgelicht. Je kunt mogelijk aansprakelijk gesteld worden voor niet-betaalde rekeningen in Nederland. Dus voorzichtigheid is op zijn plaats.

InfoPage