Internationaal ondernemen

Internationale sub­sidies, ‘hier­voor moet je echt aan de bak’

Je hoeft geen grote jongen te zijn met jarenlange ervaring in het buitenland voor het in de wacht slepen van een internationale subsidie. Als mkb’er stevig in je schoenen staan moet je wel. Want alleen als je aan alle voorwaarden voldoet kun je gebruikmaken van ‘gratis geld’.

Subsidie voor je buitenlandse activiteiten kan een stevige duw in de rug zijn om je de grens over te helpen. 2 experts laten je de wereld van het 'gratis geld' zien en wijzen de weg in subsidieland.

Gratis geld

‘Subsidie is gratis geld dat je niet moet laten liggen’, hoort Wessel de Vries regelmatig. Hij is themaspecialist internationaal ondernemen bij het Friese Ynbusiness. “Toch ligt het genuanceerder. Het zijn mooie regelingen en je ontvangt geld, maar je verbindt je wel aan een aantal voorwaarden en spelregels. Je moet echt aan de bak. Afspraken nakomen, verantwoording afleggen en zelf investeren in tijd, energie en geld.”

“Export doe je er niet even bij. Ook mét subsidie valt of staat succes met je eigen inzet en keuzes. Kijk daarom eerst of je bedrijf wel klaar is voor een buitenlands avontuur. Al dan niet geholpen met ‘gratis geld’.”

Export doe je er niet even bij

De Vries adviseert om een subsidieaanvraag kritisch en zorgvuldig te overwegen. “Een kleine afwijking van de voorwaarden leidt snel tot een afwijzing. Als je serieus geïnteresseerd bent in exporteren en je jezelf goed voorbereidt, leg dan je subsidieaanvraag niet zomaar aan de kant als het aanvraagproces te ingewikkeld is. Roep bijvoorbeeld de hulp in van een specialist.”

Het regent nu overal

De specialist internationaal ondernemen ziet vanaf het begin van de coronacrisis de interesse in export bij ondernemers sterk dalen. “Bij starters valt de interesse bijna volledig weg. Zij parkeren hun plannen en wachten de crisis af. Bij internationaal ervaren mkb’ers merk ik nog wel interesse in buitenlandse markten en exportondersteuning. Deze bedrijven zijn schakelen en risico’s spreiden gewend. Want het regent altijd wel ergens, terwijl op een andere plek de zon schijnt. Maar we bevinden ons in een unieke situatie. Het regent nu overal, deze crisis slaat wereldwijd toe.”

Financiële slagkracht

De Vries constateert dat ook ervaren ondernemers klappen krijgen. Met een subsidie kunnen zij hun financiële slagkracht vergroten, zodat ze opnieuw in een buitenlandse markt durven investeren. Want deze markt trekt weer aan. ”Veel orderportefeuilles vullen zich alweer een tijdje. Gelukkig gaan goederen nog steeds de grens over, zij het soms met hogere transportkosten. Een sterk netwerk van buitenlandse partners kan het verschil maken als je zelf even niet het vliegtuig in kunt. Daarom is het zorgvuldig selecteren van partners en het investeren in deze relaties zo belangrijk.”

Een subsidie biedt een bedrijf veel voordelen, ervaart De Vries. “Je ontvangt geld en investeert hierdoor minder eigen vermogen. Je loopt hierdoor minder financieel risico. Zo sta je sterker en wordt daarnaast de kans op een aanvullende lening van je bank groter. Verder ontwikkel je een voorsprong op je concurrent, omdat je bijvoorbeeld de ontwikkelkosten van je product lager kunt houden. Dit zie je terug in je verkoopprijs. Tenslotte vergroot je jouw netwerk door samenwerking met kennisinstituten, overheden, marktpartijen en bedrijven."

Subsidie aanvragen in coronatijd

Bert Beverdam werkt als Managing Consultant bij subsidie-adviesbureau PNO. Volgens hem 'zijn er zeker ondernemers die het moeilijk hebben in deze crisistijd, en zich daarom afvragen of ze wellicht subsidies kunnen krijgen. Gelukkig heeft de overheid diverse hulpfondsen in het leven geroepen waarvan deze ondernemers gebruik kunnen maken'. Hij erkent dat het daadwerkelijk krijgen van deze steun niet altijd eenvoudig is. ”Het gaat hier en daar wel een stuk stroever. Gelukkig zijn de meeste ondernemers nog steeds bezig met hun toekomst, wat betekent dat zij ook blijven investeren in innovatie; ik zie dan ook geen afname van het aantal bedrijven dat op zoek is naar subsidie.”

Door afgebakende budgetten, korte openstellingen en scherpe eisen ziet Beverdam de slagingskansen afnemen. “Een subsidie is voor de meeste bedrijven geen standaard bezigheid; daarom kost het bedrijven veel tijd en is de kans van slagen niet altijd even groot. Gelukkig kijken subsidieverstrekkers met een professionele blik en met veel kennis van zaken naar elke aanvraag. Dus het indienen van een subsidieaanvraag blijft de moeite waard. De slaagkans wordt groter als bedrijven gebruikmaken van ervaren adviesbureaus.”

Subsidies binnenhalen is voor een bedrijf geen standaard bezigheid

Ondernemers zelf zijn ook voorzichtiger, constateert Beverdam. “Grote investeringen worden uitgesteld en daardoor kunnen projecten vertraging oplopen. Samenwerken met buitenlandse partijen gaat ineens een stuk lastiger door coronabeperkingen. Denk aan reizen en het fysiek testen van producten. Terwijl samenwerken en netwerken soms juist een vereiste is van een regeling. Ik merk wel dat ook bij een groot overleg, verspreid over meerder landen, iedereen langzaam maar zeker gewend raakt aan online overleggen.”

Aan de slag

Met deze tips van Beverdam kunnen mkb-ondernemers direct aan de slag met hun subsidieaanvraag:

  • Subsidies vind je in dit overzicht van subsidies en regelingen.
  • Soms is het snel aanvragen van een regeling noodzakelijk. Dit komt omdat bij sommige subsidies geldt ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ of omdat het aantal aanvragen zo groot is dat het budget snel op is. Bedenk wel dat je, ondanks deze haast, volle aandacht aan je aanvraag besteedt.
  • Vul de mkb-toets in en bepaal zo of je bedrijf een mkb-onderneming is.
  • Denk aan De-minimisdrempel. Overheidssteun wordt beperkt tot een bedrag van 200.000 euro per 3 belastingjaren.
  • Controleer vooraf of je eHerkenning nodig hebt. Veel uitvoeringsorganisaties gebruiken eHerkenning. Het is veilig en gebruiksvriendelijk.
  • Let op de geldigheidstermijnen van vouchers en regelingen. Geef wijzigingen en verlengingsverzoeken voor je bedrijf op tijd door aan de subsidieverstrekkers.

6 internationale subsidies

Als je de grens over wilt met je bedrijfsactiviteiten of al internationaal zakendoet helpen deze 6 internationale subsidies je verder.

1. Kickstartvoucher

Raakt de coronacrisis je activiteiten in het buitenland? Met de Kickstartvoucher betaal je een externe adviseur die je helpt om het teruglopen van je omzet in het buitenland te beperken.

2. Starters International Business (SIB)

Je wilt starten met export of een nieuwe buitenlandse markt betreden. Starters International Business (SIB) helpt je hierbij.

3. Dutch Trade and Investment Fund (DTIF)

Wil je zakendoen in het buitenland en zoek je financiering? Dutch Trade and Investment Fund (DTIF) geeft je net dat extra steuntje in de rug. Deze subsidie geldt voor alle landen behalve DGGF-landen; opkomende markten en ontwikkelingslanden. Hiervoor geldt onderstaande regeling.

4. Dutch Good Growth Fund (DGGF)

Het Dutch Good Growth Fund (DGGF) ondersteunt je met leningen, deelnemingen, exportkredietverzekeringen en exportfinancieringen in opkomende markten en ontwikkelingslanden.

5. Demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten (DHI)

Je kunt subsidie voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsstudies (DHI-subsidie) aanvragen. Bijvoorbeeld voor het investeren in een bedrijf of voor het overtuigen van potentiële afnemers met je technologie, product of dienst.

6. Subsidie Eurostars

Met een buitenlandse partner samenwerken aan een nieuw product of innovatieproject. En partijen zoeken die kunnen bijdragen aan productontwikkeling. Subsidie Eurostars biedt hiervoor ondersteuning. Op dit moment is het programma Eurostars-3 in voorbereiding.

Wil je grens over en starten met internationaal ondernemen? Zo kom je op ideeën.
Rinke den Os

Wie internationaal wil ondernemen, heeft een wereld te ontdekken. Want hoe werkt het als je gaat importeren? En waar loop je tegenaan met een webshop over de grens? Om je op weg te helpen, deel ik tips & tricks en ervaringen van ondernemers.

InspiratiePage
Internationaal