Kies je import- of exportland

Het kiezen van het juiste import- of exportland is lastig. Bij import weet je vaak al welk product of welke dienst je uit het buitenland wilt halen. Dat vergemakkelijkt de keuze. Op basis van de kwaliteit, prijs of nabijheid van de markt zoek je dan een leverancier. Zo kom je vanzelf bij de juiste importmarkt uit. Wil je bijvoorbeeld handgeweven vloerkleden importeren? In je zoektocht kom je dan al snel bij een land als India of Turkije uit. Daar zitten de kwalitatief hoogwaardige leveranciers van deze producten.

Exportland

Stel een aantal voorwaarden op waaraan het exportland volgens jou moet voldoen. Bijvoorbeeld de afstand vanaf Nederland of het bevolkingsaantal. Voor een snelle start kun je voor een land binnen de Europese Unie (EU) kiezen. Binnen de EU geldt een vrij verkeer van goederen en diensten, wat exporteren makkelijker maakt. Een douaneaangifte is bijvoorbeeld niet nodig.

Welke landen de meeste kansen bieden, hangt ook van je product of dienst af. Dit vereist aanvullend onderzoek. Zoek uit wat je succes in Nederland bepaalt. Kun je dit succes op de buitenlandse markt voortzetten? Gebruik jouw voorwaarden en kom tot een top 10 van de meest interessante buitenlandse markten voor jouw bedrijf. Besef wel dat de benadering en bewerking van een (nieuwe) buitenlandse markt meer tijd en aandacht vraagt dan bij de binnenlandse markt. Ga daarom hooguit met 1 tot 3 landen per jaar aan de slag.

Hulpmiddelen

Er zijn handige hulpmiddelen die je bij het selectieproces ondersteunen. Bekijk bijvoorbeeld eens de KVK Export Nieuwe Markten Tool of kijk eens op een van de KVK top 12 landen pagina’s. Meer informatie over import vind je op onze speciale pagina over importeren.

Meer over KVK Internationaal Ondernemen Canvas

KVK Internationaal Ondernemen CanvasInternationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)Waarom naar het buitenland?Hoe vind ik buitenlandse klanten en leveranciers?Hoe regel ik het internationale transport?Geldzaken bij internationaal zakendoen5 valkuilen bij internationaal zakendoenHulp van de overheid voor internationaal ondernemen
InfoPage