Kies je import- of exportland

Het kiezen van het juiste import- of exportland is lastig. Bij import heb je vaak al met een product uit een bepaald land te maken, wat de keuze makkelijker maakt. Of je weet al precies welk product of welke dienst je wilt importeren. Op basis van de kwaliteit, prijs of nabijheid van de markt zoek je dan een leverancier. Zo kom je vanzelf bij de juiste importmarkt uit. Wil je bijvoorbeeld handgeweven vloerkleden importeren? In je zoektocht kom je dan al snel bij een land als India of Turkije uit waar kwalitatief hoogwaardige leveranciers van deze producten zitten.

Exportland

Stel een aantal voorwaarden op voor de keuze van een exportland. Bijvoorbeeld de afstand vanaf Nederland of het bevolkingsaantal. Voor een snelle start kun je voor een land binnen de Europese Unie (EU) kiezen. Binnen de EU geldt een vrij verkeer van goederen en diensten, wat exporteren makkelijker maakt. Zo heb je niet te maken met een douaneaangifte.

Welke landen de meeste kansen bieden, hangt ook van je product af. Dit vereist aanvullend onderzoek. Wat bepaalt je succes in Nederland? Kun je dit succes op de buitenlandse markt voortzetten? Gebruik jouw voorwaarden en kom tot een top 10 van de meest interessante buitenlandse markten voor jouw product of dienst. De benadering en bewerking van een (nieuwe) buitenlandse markt vraagt meer tijd en aandacht dan de binnenlandse markt. Ga daarom hooguit met een tot drie landen per jaar aan de slag.

Hulpmiddelen

Er zijn handige hulpmiddelen die je bij het selectieproces ondersteunen. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar selecteren van exportmarkten, bekijk het filmpje “Exporteren. Nieuwe markten, maar waarheen?" of kijk eens op een van de KVK top 12 landen pagina’s. Meer informatie over import vind je op onze pagina alles wat je wilt weten over importeren.

Meer over KVK Internationaal Ondernemen Canvas

KVK Internationaal Ondernemen CanvasInternationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)Waarom naar het buitenland?Hoe vind ik buitenlandse klanten en leveranciers?Hoe regel ik het internationale transport?Geldzaken bij internationaal ondernemen5 valkuilen bij internationaal ondernemenHulp van de overheid voor internationaal ondernemen
InfoPage