Internationaal ondernemen

‘Wat meer durf kan geen kwaad’

Mix het Hollandse ondernemersklimaat met een snufje Israëlische durf, en je hebt een gouden combinatie te pakken. Dat vindt de in Israël geboren ondernemer Eliane Khoury. “Nederlanders komen snel tot de kern, maar zijn ook risicomijdend.”

Bijna 1 op de 7 ondernemers in Nederland is hier niet geboren. Hoe ervaren deze buitenlandse zelfstandigen de relatie tussen Nederland en hun geboorteland? Tegen wat voor culturele obstakels lopen ze aan en wat kunnen we van elkaar leren? In deel 2 van de 4-delige interviewserie ‘Rare Jongens, die Hollanders’: Israël.

Ondernemer in luchtzuivering

Na 4 jaar in Nederland richtte Khoury in 2007 in Schiedam Virus Free Air op. Dit bedrijf ontstond uit een innovatieplatform van de TU Delft. Het bedrijf onderzoekt luchtzuiveringstechnologie en ontwikkelt hiervoor toepassingen. Een paar jaar later kwam hier dochterbedrijf VFA Solutions bij, dat deze systemen verkoopt aan particulieren, en daarnaast levert aan de industrie, kantoren, ziekenhuizen en scholen. Khoury heeft 11 personeelsleden in dienst en 5 verkopers die werken op commissiebasis.

Toen ik net in Nederland was, moest ik echt een beetje dimmen

Beetje dimmen

Khoury is 1 van de 1377 in Israël geboren ondernemers in Nederland, blijkt uit een analyse van KVK. Hoe is dat eigenlijk, ondernemen in een land dat niet ‘eigen’ is? “In het begin was mijn achtergrond een groot obstakel voor mij. Ik ben een energieke gek en spring alle kanten op. Waar ik vandaan kom, praten we met handen en voeten. Voor Nederlanders komt dat ongeloofwaardig en opdringerig over. Ik moest echt een beetje dimmen. Nu weet ik dat ik mezelf terughoudend moet opstellen om niet te agressief over te komen. Maar dat heeft me in die beginjaren kansen gekost. Bijvoorbeeld bij mislukte afspraken met mogelijke investeerders.”

In Israël geboren ondernemers in Nederland 2014-2019

 Israëlische ondernemers in NederlandInclusief man-vrouwverhouding, 2019 (bron: KVK).

Jammeren of aanpakken?

Inmiddels voelt Khoury zich thuis in Nederland, maar die eerste jaren waren lastig. “Eerst wist ik niet zeker of ik wel wilde blijven, ik had niet gelijk een band met het land. Toen besloot ik te gaan studeren en de taal te leren; je kunt gaan zitten jammeren, of je kunt er wat van maken. Dat laatste heb ik gedaan.”

“Terug ga ik niet meer”, vervolgt ze. “Israël is geen land voor iedereen, niet iedereen is er gelijk. Ik ben een christen met een Arabische achtergrond. Dat betekent dat ik geen dienstplicht had. Maar doordat ik niet in het leger ben geweest, kwam ik voor veel beroepen niet in aanmerking. Ik kon lerares worden, maar ik wilde de chemie in. Dit was een belangrijke reden om te vertrekken.”

Botsende culturen

Die Hollandse soberheid was niet het enige cultuurverschil waar Khoury tegenaan liep. “Laat me beginnen te zeggen dat Nederland voor ondernemers echt ‘het land van de mogelijkheden’ is. Van samenwerking tot investeringen, iedereen wil en iedereen kan, voor ondernemers is hier alles mogelijk. Maar ik vind ook dat Nederlanders risicomijdend zijn."

Khoury vervolgt: “Qua durfmentaliteit loopt Nederland achter. Nederlanders streven naar veiligheid en gaan risico’s zoveel mogelijk uit de weg. Mensen willen een vast contract, een pensioen, ontslagbescherming. Mijn hemel, daar werd in Israël nooit over gesproken hoor. Daar is het meer als in de VS: ‘you’re fired!’”

Eliane KhouryEliane Khoury

Zelf komt Khoury uit een ondernemersfamilie: haar vader had een constructiebedrijf, haar moeder een crèche. Dat is geen toeval: “In Israël wordt zelfstandigheid juist met de paplepel ingegoten, zowel tijdens je opleiding als in de opvoeding. Zelfstandigheid is het ideaal, je ontleent er status aan. Dat zie je in Nederland trouwens bij veel meer migranten uit het Midden-Oosten.”

Altijd maar die contracten

Dat inbouwen van papieren zekerheid ziet Khoury ook terug in de manier van zakendoen. “Hier maak je eerst een contract, daarna doe je zaken. In Israël ga je een hapje eten en zoek je naar een persoonlijke klik. Dan schud je elkaar de hand en dat is genoeg. Al die afspraken voordat je begint. Dat kost alleen maar tijd. Ik werk nog altijd op basis van vertrouwen. Het gaat om de persoon achter al dat papier. In Israël zoek je eerst naar verbinding.”

Eerst vertrouwen

Leuk natuurlijk, zo’n instelling op basis van vertrouwen, maar hoe werkt dat dan met al die Nederlandse partners in een Hollandse markt? Khoury: “In het begin was dit moeilijk, maar nu gaat het eigenlijk best goed. Met de helft van onze zakenpartners hebben we een contract. Met de rest doen we zaken op basis van afspraken en vertrouwen. Vaak begin ik alvast met zakendoen en volgt het papierwerk later wel. Veel Nederlandse partners vinden dat nog fijn ook.”

Eliane Khoury
  • Geboorteland IsraëlIsraël
  • Gevestigd in SchiedamSchiedam
  • Opgericht in 20072007

Eliane Khoury

Eigenaar Virus Free Air en VFA Solutions

Eliane Khoury verliet haar geboorteland Israël in 2003 en vestigde zich met haar man Janwillem in Nederland. Na haar master Biochemical Engineering aan de TU in Delft begon Khoury al snel voor zichzelf.

“Als Israëlische stuiterbal werd ik verliefd op een kalme, nuchtere kaaskop uit Alkmaar”

Andere tijden

De markt wordt de laatste jaren ook wat losser, geeft Khoury aan. “Toen ik net was gestart, begon men altijd over contracten. Nu is dat minder. Dit komt natuurlijk doordat ik hier al wat langer ben en een netwerk heb opgebouwd. Wat ook meespeelt is dat de nieuwe generatie hier minder waarde aan hecht dan de generatie van pakweg 15 jaar geleden. Er zijn tegenwoordig veel meer zelfstandigen dan toen. Het grote aantal kleine bedrijven maakt de markt soepeler en minder bureaucratisch. Dat is meer zoals ik dat gewend ben vanuit Israël.”

Gouden combinatie

Khoury probeert in haar ondernemerschap het beste van beide werelden te verenigen. “Mijn enthousiasme hou ik, maar ik heb hier geleerd duidelijke afspraken te maken en sneller tot de kern te komen.”

“Ondernemen in een vreemd land is soms een lastige reis”, besluit ze. “Maar als je niet bang bent om tegen de stroom in te gaan, kansen ziet en pakt en een klein beetje geluk hebt, komt het goed met je onderneming. Om heel Hollands André Hazes te quoten: ondernemen kost soms ‘bloed, zweet en tranen’, maar dat is het waard.”

Tips van Khoury

  • Voor buitenlandse ondernemers in Nederland: doe er je voordeel mee dat Nederlanders snel tot de kern komen.
  • Voor Nederlandse ondernemers: staar je niet zo blind op contracten, vertrouwen is veel belangrijker.

‘Rare jongens, die Hollanders’

Lees ook het eerste artikel van de 4-delige serie ‘Rare jongens, die Hollanders’ over de Braziliaanse Luana Ferreira. Ze is marketing- en communicatiespecialist op Hollandse bodem: “Ik was aan het ‘vernederlandsen’, maar leerde dat juist de combinatie met mijn Braziliaanse roots mij uniek maakt.” En in het derde artikel valt het de Roemeense ingenieur George Barbulescu op dat ‘Nederlanders je helpen, zonder daar direct een gunst voor terug te verwachten'.

Ondernemersvragen? We geven je advies op maat. Het KVK Adviesteam staat voor je klaar! Bel 0800 2117

Simon Bruyning

Van politieke spanningen tot nieuwe groeimarkten: als KVK-adviseur richt ik mij op actuele internationale gebeurtenissen die direct impact hebben op ondernemers. Ik ben altijd op zoek naar ondernemers die anderen met hun verhaal inspireren.

InspiratiePage
Internationaal