China

'China komt zeker nog een keer'

Roelof Visscher is samen met zijn vrouw Ilse eigenaar van wijngaard ‘Hof van Twente’. Op jonge leeftijd wist Visscher al dat hij boer wilde worden, als zelfstandig ondernemer. Een artikel over iemand die een wijngaard begon, gaf de doorslag. “We hebben veel geleerd en meegemaakt. In Nederland en in het buitenland." Nu lonkt de Chinese markt.

Het eerste internationale avontuur van echtpaar Visscher was ongepland. “We kregen de mogelijkheid op Curaçao een wijngaard te starten. Die kans wilden we niet laten schieten.”

Curaçao geen succes

Ondanks alle voorbereidingen bleef het succes uit. “Het opzetten van de wijngaard mondde uit in een vervelende ervaring. Tegen de verpachter van de grond loopt nu al 1,5 jaar een rechtszaak. Onze tegenpartij is een overheidsorganisatie. Het pachtcontract van 50 jaar werd door hen al na 2 jaar gestopt. Dit had vooraf niemand zien aankomen”, licht Visscher toe. De reden voor het stopzetten van het contract was dat de wijngaard te dicht bij de luchthaven ligt en vogels aantrekt. “Er zijn kleine piepvogeltjes op Curaçao. Volgens specialisten leveren ze geen risico op voor de luchtvaart. Maar wil je als ondernemer het risico lopen dat door jouw bedrijf een vliegtuig neerstort?”

Ongrijpbaar

De ervaring op Curaçao deed Visscher pijn. Niet alleen financieel, maar ook emotioneel. “Hadden wij er zelf iets aan kunnen doen? Dit is iets ongrijpbaars waar je vooraf niet op in kan spelen. Iedereen wilde dat de wijngaard succesvol zou worden. Tot zelfs de minister-president van Curaçao aan toe. Maar ook die kreeg het niet voor elkaar.”

De regio bleef trekken. “Voor mijn gevoel was het niet af. Daarom zijn we nu bezig op Aruba en overwegen we export van onze wijn naar China.”

China?

Visscher ziet kansen voor zijn wijnen op de Chinese markt. “Ik dacht dat het transport een uitdaging zou zijn. Maar dat valt mee. We hebben het berekend. Voor een dubbeltje per fles stuur je een container wijn naar China. De grootste uitdaging zit hem in het leggen van contacten met lokale partijen. We moeten ontdekken hoe je daar ter plekke zakendoet.” Visscher zocht contact met KVK om te weten wat allemaal nodig is om zaken te doen in China. “Ik kreeg informatie over een beurs waar ik een nieuw netwerk kon vinden. Daar kwam ik een potentiële zakenpartner tegen. Er lopen gesprekken, maar tot exporteren naar China is het nu nog niet gekomen."

We moeten ontdekken hoe je daar zakendoet

De wens is er wel. “Onze ervaring met Curaçao speelt een rol, we zijn voorzichtig. Het belangrijkste is dat de verkoop in Nederland goed loopt. Export is geen noodzaak. En export naar China komt, we maken eerst even een pas op de plaats." Visscher gaat zodra het nodig is opnieuw contact opnemen met KVK. “Onder andere om te vragen welke documenten en ander papierwerk er voor China nodig zijn."

Roelof Visscher
  • boerderijWijngaard 'Hof van Twente'
  • vlagBedrijf gestart in 2003
  • punaiseBentelo

Roelof Visscher

Wijnboer

Na zijn opleiding Internationale Agrarische Handel werd hij boer. Sinds 2003 is hij fulltime wijnbouwer en runt hij met zijn vrouw Ilse wijngaard 'Hof van Twente' en een zorgboerderij. Ilse is gedragspsycholoog.

“Voor een dubbeltje per fles stuur je een container wijn naar China”

Groeifasen

In eerdere groeifasen van zijn bedrijf had Visscher al contact met KVK. Bijvoorbeeld toen hij op het punt stond om personeel aan te nemen. En bij het bepalen van de meest geschikte locatie voor zijn bedrijf. “Ik vroeg ook advies over de rechtsvorm van onze zorgboerderij. Een bv was voor ons de beste keuze."

Tips van Roelof Visscher

Uit al zijn ervaring deelt Visscher de volgende 3 ondernemerstips:

  • Zorg dat je je zaken financieel op orde hebt.
  • Ga uit van de stip op de horizon en wijk daar niet vanaf.
  • Doe wat je leuk vindt.
Heb je een ondernemersvraag? Het KVK Adviesteam staat voor je klaar.
Marco van Hagen

Als KVK-adviseur en spreker ben ik gespecialiseerd in internationaal ondernemen. Mijn focus ligt bij douane-zaken, import, export, accijns, btw, invoerrechten, in- en uitvoerdocumenten en Brexit. Via blogs en social media deel ik mijn kennis.

InspiratiePage