China

Contacten leggen in China

Zoek je samenwerking met een lokale Chinese partner? Het vinden van een goede en betrouwbare Chinese zakenpartner met markt- en branchekennis is lastig. Dit kost tijd en energie. Neem die tijd en steek energie in je zoektocht. Een aantal organisaties kan je hierbij helpen, al dan niet tegen betaling.

Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network (EEN) biedt toegang tot een professioneel netwerk van 600 organisaties in ruim 60 landen waaronder China. In de digitale databank van EEN staan Chinese bedrijven omschreven die op zoek zijn naar samenwerkingspartners. EEN ondersteunt je bij het vinden van de juiste partner.

Tip: WeChat

Met meer dan 800 miljoen gebruikers wereldwijd is WeChat de meest populaire berichtenapp in China. WhatsApp, Google, Facebook en YouTube zijn onbruikbaar in China. Het advies is over te schakelen op de Chinese systemen. WeChat is alles in één. Van WhatsApp, PayPal, Facebook, Instagram tot Marktplaats. Je kunt ermee vertalen, verkopen, betalen en chatten. Inzet van WeChat als marketingmiddel staat voor lagere kosten. Dit in vergelijking met traditionele middelen als adverteren. Inzet van je website op dit platform is ook mogelijk. Tot slot krijg je door de inzet van de app meer inzicht in de data en het gedrag van je klanten.

Beurzen bezoeken

Het bezoeken van een lokale vakbeurs geeft snel inzicht in de Chinese markt. Daarbij is het fysiek dé plek om eerste contacten te leggen, vriendschappen aan te gaan en een netwerk op te bouwen. In China vinden veel beurzen en tentoonstellingen plaats. Overzichten hiervan vind je op diverse websites zoals AUMA of TradeFairDates. Deelname aan een gezamenlijke beursinzending of handelsmissie is ook een manier om je Chinese en Nederlandse netwerk op te bouwen. Op deze manier lift je mee op de groepsaandacht en de promotiekracht van de Nederlandse inzending.

Ambassadenetwerk

Nederland heeft in China een ambassade in Peking en meerdere Honorair Consulaten en NBSO’s (Netherlands Business Support Offices). De medewerkers zijn ter plekke aanwezig, hebben een lokaal netwerk, kennen de Chinese markt en zijn bekend met de taal- en cultuurverschillen. Op verzoek voeren zij bijvoorbeeld een company check voor je uit. Zo weet je zeker dat het Chinese bedrijf geregistreerd staat.

Met 1,4 miljard inwoners biedt China een enorme markt voor Nederlandse bedrijven. Welke ondernemer wil daar nou niet op inspelen?
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen ben ik een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Ik heb praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce. Ik ben actief als regioreporter.

InspiratiePage