Zakendoen in China, dit moet je weten

Importeren uit China

Al sinds de achttiende eeuw importeren Nederlandse bedrijven goederen uit China. Door de gunstige ligging van ons land, goede infrastructurele verbindingen en de aanwezigheid van grote centrale havens wordt ongeveer twee derde van onze invoer uit China weer uitgevoerd naar vooral andere landen in de Europese Unie (EU). Door internet kom je als Nederlandse ondernemer snel in contact met Chinese fabrikanten of leveranciers. Voordat je samen zakendoet check je of deze partijen betrouwbaar zijn. Hoe controleer je dit? En moet je bij de import uit China invoerrechten betalen?

Als je producten wilt importeren uit China, zijn er verschillende aandachtspunten.

Coronavirus

Veel fabrieken in China zijn weer open. De productie is opgestart en wordt opgevoerd. Houd nauw contact met je Chinese leverancier om na te gaan wat dit voor jouw leveringen en voorraad betekent. Voor nu lijkt er geen sprake te zijn van strengere douanecontroles en -procedures. RVO beantwoordt veelgestelde vragen over het coronavirus in China.

Chinese zakenpartner

Hoe weet je of je Chinese leverancier betrouwbaar is? De meeste landen kennen een handelsregister waar een bedrijf ingeschreven moet staan. Dit zegt nog niks over de betrouwbaarheid van een leverancier. Maar wel of zijn bedrijf volgens de wet staat ingeschreven en bestaansrecht heeft. In China beheert het National Enterprise Credit Information Publicity System dit register. Hierin vind je bedrijfsinformatie zoals de bedrijfsnaam, het registratienummer en de activiteiten van de onderneming. Deze website is alleen in het Chinees beschikbaar.

Zoek je een geregistreerd bedrijf in Hong Kong? Kijk dan eens op de officiële website van de overheid in Hong Kong ‘The Cyber Search Centre of the Integrated Companies Registry Information System (ICRIS). En vraag het lokale ambassadenetwerk om ondersteuning hierbij. Op verzoek voeren zij een ‘company check’ voor je uit.

Offerte

Controleer in de aangeboden offerte of de leverancier de juiste producten aanbiedt, de transportwijze en de verzekering van de zending. Het is verstandig de ICC Incoterms® te gebruiken. Dit zijn internationale leveringsvoorwaarden. Let er ook op hoe lang de offerte geldig is en in welke valuta je moet betalen.

Douane en belastingen bij invoer

Wanneer je als ondernemer goederen uit China importeert, krijg je met douanekosten te maken. Om goederen in te mogen voeren in de Europese Unie (EU) is een aangifte ten invoer nodig. Dit is een elektronische aangifte. Meestal stelt een douane-expediteur de aangifte op en dient deze daarna in bij de douane. Zeker in het begin is het verstandig deze klus aan een specialist uit te besteden. Voor douanehandelingen heb je een EORI-nummer nodig. EORI staat voor ‘Economic Operators Registration and Identification number’. Dit nummer gebruik je om gegevens met de Nederlandse Douane uit te wisselen.

Invoerrechten China

Bij de invoer van producten uit China betaal je meestal invoerrechten. De hoogte van deze invoerrechten hangt af van de goederencode of TARIC-code van je product. Wil je weten hoeveel invoerrechten en eventuele andere importkosten (heffingen) je betaalt bij import uit China? Raadpleeg hiervoor de tarieven en goederencodes op de websites van de Belastingdienst en de Europese Commissie.

De juiste goederencode bepalen is soms lastig. Neem bij twijfel altijd contact op met de Nederlandse douane (telefoon: 0800 01 43). Ook douane-expediteurs hebben ervaring met het indelen van producten in goederencodes.

Btw

Bij invoer in Nederland betaal je naast eventuele invoerrechten ook Nederlandse btw. In je standaard btw-aangifte trek je de betaalde btw als voorbelasting af. Dit werkt hetzelfde als bij je inkopen in Nederland. Tenminste, als je recht hebt op btw-aftrek. Importeer je regelmatig? En heb je recht op btw-aftrek? Met een vergunning artikel 23 van de Belastingdienst hoef je de btw niet op het moment van invoer te betalen. Wel geef je de btw aan en trekt deze weer af als voorbelasting. Per saldo betaal je dan niets.

Importdocumenten

Welke importdocumenten je nodig hebt, hangt af van het product dat je importeert. Een factuur, een transportdocument en een paklijst zijn standaard importdocumenten. Voor bepaalde goederen zijn soms aanvullende documenten nodig. Bijvoorbeeld als het om goederen gaat die mogelijk risico opleveren voor de veiligheid, gezondheid, economie en het milieu (VGEM). Informeer vooraf bij de douane of een douane-expediteur welke documenten je nodig hebt om producten uit China in te voeren.

Producteisen en productaansprakelijkheid

Voer je een product in uit een niet-EU-land zoals China? Houd dan rekening met Europese en nationale eisen en regels die voor het product gelden. Het product moet namelijk veilig en bruikbaar zijn. Je bent als importeur van Chinese producten aansprakelijk voor (letsel)schade die ontstaat door een ondeugdelijk product. Brengt het product risico met zich mee? Dan is het verstandig een productaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Betalingsverkeer

Vooruitbetaling is af te raden. Je loopt hiermee het risico dat de leverancier de goederen niet levert. Er zijn verschillende betalingsvormen mogelijk. Informeer altijd bij je bank naar de betalingsvorm en valuta die het beste past bij de transactie.

Oplichting en fraude

Zakendoen met landen buiten Europa brengt risico’s met zich mee. Je zult niet de eerste zijn die te maken krijgt met oplichters en fraudeurs. Betaal zo min mogelijk vooruit, en probeer een andere betalingsvorm uit te onderhandelen (bijvoorbeeld 25% vooruit, 25% bij verscheping en 50% bij levering). Ontstaat er toch een geschil? Op de website van de Nederlandse Ambassade staat wat je moet doen bij handelsgeschillen.

Cijfers import uit China

Nederlandse ondernemers importeerden in 2019 meer goederen uit China dan ooit. Het totaalbedrag kwam uit op 43 miljard euro. Het aandeel van goederen uit China in de totale import groeide de laatste 30 jaar van 0,5% in 1988 naar 8,9% in 2018 (bron: CBS). Veel geïmporteerde producten zijn bijvoorbeeld toestellen voor telecommunicatie, elektrische apparaten en kleding en toebehoren.

Er zijn verschillende bronnen voor cijfers over de handel tussen Nederland en China. Welke dit zijn, lees je op de website van RVO.

Wil je meer weten over het proces van importeren? Neem dan het stappenplan importeren door.
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen ben ik een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Ik heb praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce. Ik ben actief als regioreporter.

InspiratiePage