Zakendoen met de Verenigde Staten

De Verenigde Staten (VS) staan hoog in de top 10 van landen waar Nederlandse ondernemers belangstelling voor hebben. Buiten de Europese Unie (EU) is het de belangrijkste handelspartner van Nederland. Zakendoen in Amerika, zo pak je dit aan.

Maatregelen coronacrisis

De Amerikaanse president Trump stelde in maart 2020 een inreisverbod in voor Europeanen. Met deze maatregel wil de VS de uitbraak van het coronavirus verder indammen. Goederenvervoer is toegestaan, maar mogelijk krijg je door capaciteitsproblemen in de luchtvracht met langere verzendtijden en hogere kosten te maken. Verscherpte douanecontroles voor goederen zijn nog niet aan de orde. Veelgestelde vragen over het coronavirus in de VS beantwoordt RVO.

Importheffingen op staal en aluminuim

Sinds 1 juni 2018 gelden er importheffingen op staal (25%), aluminium (10%) en auto-onderdelen in de VS. Als antwoord op deze maatregelen heeft de EU in juni 2018 tegenmaatregelen op honderden Amerikaanse producten toegepast.

Nieuwe heffingen op Europese producten

De VS heft sinds 18 oktober 2019 extra importbelastingen op 325 exportproducten uit de EU. De VS lijken hiermee te kiezen voor producten die gevoelig liggen. Niet alleen vanwege hun exportwaarde, maar ook omdat veel producten de nationale trots van landen zijn. Op de door het Amerikaanse ministerie van Handel gepubliceerde lijst staan 9 specifieke producten uit de luchtvaartindustrie, de rest is een verzameling van food en non-food producten.

Voor Nederlandse producten geldt een invoertarief van 25% op de volgende producten:

  • zuivel
  • kaas
  • fruit
  • vruchten- en groentensappen
  • varkensvlees (bereid)
  • schaaldieren

De lijst geeft verschillen aan tussen producten en EU lidstaten. Op de lijst staan de producten vermeld met de goederencode. Check op de lijst welke goederen belast zijn. En vanuit welke EU lidstaat. Zo geldt er op Single malt Ierse en Schotse whisky (goederencode 2208 30 30) wel invoerrechten, maar niet op Nederlandse jenever (goederencode 2208 50 91 00). De EU bekijkt nog of er tegenmaatregelen komen voor deze extra heffingen.