Duitsland

De Duitse Kamer van Koophandel

Net als in Nederland heeft Duitsland eigen Kamers van Koophandel. De bekendste en grootste zijn de ‘Industrie- und Handelskammern’ (IHK's). Wil je jouw zakelijke activiteiten uitbreiden naar Duitsland? Dan kunnen de IHK’s je van nuttige informatie voorzien. De Nederlandse en Duitse Kamers van Koophandel vormen een sterk netwerk voor ondernemers.

Wat doet een Duitse Industrie- und Handelskammer eigenlijk?

De Industrie- und Handelskammern (IHK’s) en de Handwerkskammern voor ambachtelijke bedrijven ondersteunen ondernemers en starters met maatregelen en verschillende dienstverlening voor het thema ondernemen. Als aanspreekpunt voor vooral kleine en middelgrote ondernemingen zijn zij een bron van informatie over nieuwe wet- en regelgeving, over de vele regels op het gebied van milieubescherming, nieuwe ontwikkelingen in het belastingrecht, arbeidsrecht, handels- en commercieel recht enzovoort. Daarnaast houdt de IHK de conjunctuur en de concurrentiepositie in de gaten. Ook informeert zij over financieringsmogelijkheden en subsidieprogramma‘s. De IHK is aanspreekpartner voor alle vragen over het thema beroepsonderwijs, is organisator van daaraan verbonden netwerken en uitdrager van moderne kwalificatiemaatregelen. Het beheer van het handelsregister behoort dus niet tot de taken van de Duitse KVK.

Bewijs van inschrijving

In Duitsland heet een KVK-uittreksel een ‘Auszug’ (Mitgliederbescheinigung). Deze vraag je aan bij de regionale Industrie- und Handelskammer of Handwerkskammer waar het bedrijf (het ‘Gewerbe’) is gevestigd. Via Registers in Europa raadpleeg je de Duitse registers. Hier controleer je ook of een Duits bedrijf echt staat ingeschreven.

Zakendoen met Duitsland. Hoe bereid je je goed voor? KVK zet de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.
Sandra Visser-Meijer
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen is zij een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Zij heeft praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce. Zij is actief als regioreporter.

InspiratiePage