Duitsland

De Duitse Kamer van Koophandel

Net als in Nederland heeft Duitsland eigen Kamers van Koophandel. De bekendste en grootste zijn de ‘Industrie- und Handelskammern’ (IHK's). Daarnaast kent Duitsland nog andere registers als een Handwerkskammer, Handwerksrolle, Gewerberegister, Handelsregister en branchespecifieke registers voor vrije beroepen als advocaten (Rechtsanwaltkammer) en architecten (Architektenkammer).

Wat doet een Duitse Industrie- und Handelskammer eigenlijk?

De Industrie- und Handelskammern (IHK’s) en de Handwerkskammern voor ambachtelijke bedrijven ondersteunen ondernemers en starters met maatregelen en dienstverlening op het thema ondernemen. Als aanspreekpunt voor vooral kleine en middelgrote ondernemingen zijn zij een bron van informatie over nieuwe wet- en regelgeving, de vele regels op het gebied van milieubescherming, nieuwe ontwikkelingen in het belastingrecht, arbeidsrecht, handels- en commercieel recht enzovoort. Daarnaast houdt de IHK de conjunctuur en de concurrentiepositie in de gaten. Ook informeert zij over financieringsmogelijkheden en subsidieprogramma‘s. De IHK is aanspreekpartner voor alle vragen over het thema beroepsonderwijs, is organisator van daaraan verbonden netwerken en uitdrager van moderne kwalificatiemaatregelen.

Anders dan je in Nederland gewend bent, kent Duitsland dus meerdere registers. De bedrijfsactiviteiten en de plaats waar de ondernemer of het bedrijf gevestigd is, bepalen bij welk register een ondernemer zichzelf of zijn bedrijf moet inschrijven.

Bewijs van inschrijving

In Duitsland heet een KVK-uittreksel een ‘Auszug’ (Mitgliederbescheinigung). Deze vraag je aan bij de regionale Industrie- und Handelskammer, Handwerkskammer of Gewerbezentralregister waar het bedrijf (het ‘Gewerbe’) is gevestigd. Via Registers in Europa raadpleeg je de Duitse registers. Hier controleer je ook of een Duits bedrijf echt staat ingeschreven.

Zakendoen met Duitsland. Hoe bereid je je goed voor? KVK zet de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen ben ik een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Ik heb praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce. Ik ben actief als regioreporter.

InspiratiePage