Duitsland

Dienstverlening in Duitsland

Als Nederlandse dienstverlener mag je jouw diensten ook in Duitsland aanbieden. In theorie kan dit zonder lokale vestiging. Net als in Nederland, mag je in Duitsland niet alle beroepen vrij uitvoeren. Beroepen als fotograaf, adviseur of tekstschrijver zijn vrije beroepen. Om jezelf zo te noemen, heb je niet per se een diploma nodig. Duitsland kent veel beschermde beroepen. Voor deze beroepen heb je aantoonbaar een diploma nodig om jezelf zo te noemen. Bijvoorbeeld bakker, kapper of orthopeed. Veel hangt af van de vraag hoe vaak en hoe lang je diensten in Duitsland gaat verlenen. Ook krijg je te maken met zaken op het gebied van vakbekwaamheid, sociale verzekeringen, belastingen en arbeidsvoorwaarden.

Mag ik alle werkzaamheden uitvoeren?

Voer je werkzaamheden uit in bijvoorbeeld de bouw? Dan stelt Duitsland eisen aan je vakbekwaamheid. Ga na of dit ook voor jouw branche geldt. Op de site van het “Zentralverband des Deutschen Handwerks (ZDH)” vind je een actueel overzicht van vergunningsplichtige beroepen. Met een EU-verklaring van KVK toon je aan dat Nederlandse diploma’s en dus de vakbekwaamheid overeenkomen met de verplichtingen in Duitsland. 

Arbeidswetgeving

Ga je als zelfstandige werken of gaan jouw medewerkers tijdelijk in Duitsland aan de slag? Controleer dan of je dit vooraf digitaal moet melden bij de “Finanzkontrolle Schwarzarbeit” van de Duitse Douane (Zoll) in Keulen.

Bij het verrichten van werkzaamheden op Duits grondgebied geldt de Duitse arbeidswetgeving (Arbeitnehmer-Entsendegesetz - AEntG). Je dient je altijd te houden aan de Duitse regels voor onder andere minimumlonen, minimum aantal betaalde vakantiedagen en voorwaarden voor gezondheid, veiligheid en hygiëne op het werk. In Duitsland vindt (vooral op bouwlocaties) actieve controle plaats. Zorg dat je deze administratieve zaken op orde hebt. Zo voorkom je eventuele boetes bij controle van lokale instanties.

Sociale zekerheid

Om aan te tonen dat je (sociaal) verzekerd bent in Nederland, vraag je bij de Sociale Verzekeringsbank een A1/certificate of coverage aan. Je betaalt dan in Duitsland geen sociale premies.

Je Duitse klant

Bij een zakelijke relatie is vertrouwen belangrijk. Hoe weet je of jouw nieuwe Duitse klant betrouwbaar is? De meeste landen kennen een handelsregister. Controleer in het Unternehmensregister of Handelsregister of jouw relatie staat ingeschreven. Dit zegt nog niets over de betrouwbaarheid van het bedrijf. Maar wel of een bedrijf volgens de wet staat ingeschreven en bestaansrecht heeft.

Belastingen

Moet je btw in rekening brengen aan een Duitse klant wanneer je een dienst verleent? Dat hangt ervan af of je de dienst aan een bedrijf of particulier verleent. Verleen je een dienst aan een particulier? Dan breng je in de regel Nederlandse btw in rekening. Wanneer je opdrachtgever een bedrijf is, breng je geen btw in rekening. Je verlegt deze naar je afnemer. De klant berekent in dat geval zelf de btw en geeft deze in Duitsland aan. Voor de meeste diensten gelden bovenstaande regels. Zeker weten of je btw in rekening moet brengen? Gebruik dan het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst.

Werkt jouw werknemer in een periode van 12 maanden meer dan 183 dagen per jaar in Duitsland? En verricht hij deze werkzaamheden vanuit jouw vaste inrichting in Duitsland? Dan betaalt hij (inkomsten)belasting in Duitsland vanaf de eerste dag dat hij in Duitsland werkt. Dit is geregeld in de 183-dagenregeling.

Wil je meer weten over importeren, exporteren en klanten vinden in Duitsland? Alles over Duitsland.
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen ben ik een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Ik heb praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce. Ik ben actief als regioreporter.

InspiratiePage