Duitsland

Exporteren naar Duitsland

Duitsland is nog altijd onze belangrijkste handelspartner. In 2018 exporteerden we ruim 113 miljard euro (bron: CBS) richting onze oosterburen. De stabiele economische situatie, de omvang van de afzetmarkt en de ligging maken het land aantrekkelijk voor Nederlandse exporteurs. Door de lange handelsrelatie met Duitsland lijkt exporteren daarom gemakkelijk. De tip is oplettend te blijven en je goed voor te bereiden.

Je Duitse zakenpartner

Vertrouwen is onmisbaar bij een zakenrelatie. Hoe weet je of jouw Duitse relatie betrouwbaar is? De meeste landen kennen een handelsregister. In Duitsland melden bedrijven zich aan in het Unternehmensregister of Handelsregister. Deze inschrijving zegt nog niets over de betrouwbaarheid van een bedrijf. Maar wel of een bedrijf volgens de wet staat ingeschreven en bestaansrecht heeft. Controleer dit ook. Lukt dit niet, vraag dan het lokale ambassadenetwerk of de Duitse Kamer van Koophandel om ondersteuning. Ben je op zoek naar samenwerking met een Duitse zakenpartner? Raadpleeg dan de database van het Enterprise Europe Network (EEN). Of maak gebruik van het netwerk van RVO.nl.

Wet- en regelgeving op producten

Nederland en Duitsland behoren allebei tot de Europese Unie (EU). Hierdoor is de wet- en regelgeving grotendeels gelijk. Toch zijn er verschillen tussen de landen. Duitsland kent veel aanvullende of afwijkende wetten en regels. Zo kent Duitsland het Produktsicherheitsgesetz (ProdSG, productveiligheidswet). Deze wet schept gelijkvormige veiligheidsnormen voor (consumenten)producten. Ook zijn in deze wet speciale etiketteringseisen opgenomen. Dit vergemakkelijkt het opsporen van de producten en de aanbieder.

Ook de product- of garantie-eisen kunnen afwijken. Duitsland eist zwaardere kwaliteitsbewijzen in bijvoorbeeld de installatietechniek en ICT. Zoals de DIN-norm (Deutsches Institut für Normung). In Nederland heb je voldoende aan de NEN-norm (NEderlandse Norm). Wanneer je hetzelfde product in Duitsland wilt verkopen, moet dit ook de DIN-norm hebben. Daarnaast zijn andere vergunningen nodig bij het starten van bouwwerkzaamheden, zoals het A1/certificate of coverage. Houd ook rekening met je productaansprakelijkheid. Als producent ben je aansprakelijk voor schade, veroorzaakt door een gebrek in jouw product. Dit geldt ook bij verkoop binnen de EU. Speciale wet- en regelgeving per dienst of product is vastgelegd in het IXPOS, ‘The German Business Portal’. Contact opnemen met het Duitse Product Contact Point is ook mogelijk wanneer je vragen over jouw product of dienst hebt.

Exporteer je planten, groenten, fruit of plantaardige producten of dieren of dierlijke producten? Controleer dan of er extra bepalingen gelden voor Duitsland. Wanneer je geneesmiddelen aan Duitsland wilt leveren, heb je mogelijk een exportcertificaat van Farmatec nodig.

Verpakkingswetgeving

Breng je verpakte producten op de Duitse markt? Besef dan dat de verplichtingen rondom de terugname van verpakkingen anders zijn dan je in Nederland gewend bent. De Duitse wet schrijft een verplichte terugname van verpakkingen voor. De eerste partij in de keten, die de producten (inclusief verpakking) op de Duitse markt brengt, moet ook de verpakking terugnemen. Dit is de zogeheten ‘Erstinverkehrbringer’. Omdat het voor deze partij onmogelijk is bij alle eindgebruikers de verpakkingen op te halen, werkt Duitsland met zogenaamde duaal systemen. De ‘Erstinverkehrbringer’ sluit een contract af met een duaal systeem.

De verpakkingswetgeving ‘VerpackGesetz’(VerpackG) verving begin 2019 de vorige ‘Verpackungsverordnung’ (VerpackV). De registratie bij een duaal systeem blijft gelijk. Daar komt een extra registratieplicht bij. Wanneer je verpakkingen op de Duitse markt brengt, meld je dit ook bij de 'Stiftung Zentrale Stelle Verpackungsregister (ZSVR)'. Ook de duale systemen geven informatie aan de ZSVR door. Als ondernemer mag je wettelijk gezien geen producten op de Duitse markt brengen, waarvan de verpakking niet geregistreerd is. Wanneer je de verplichtingen uit de verpakkingswet niet naleeft, kun je een exportverbod of een boete krijgen. De boetes lopen op tot 200.000 euro. Deze wet geldt niet alleen voor grote bedrijven (multinationals), maar ook voor bijvoorbeeld kleine webshops.

Meer informatie over de verpakkingseisen en wetgeving vind je op de website van RVO.nl.

Offerte en zakelijke correspondentie

In jouw offerte geef je niet alleen prijzen aan, maar ook onder welke voorwaarden je levert, de betalingswijze en de geldigheidsduur van de offerte. Daarbij spreek je af wie het transport regelt en betaalt. Spreek met elkaar een Incoterm® af en neem deze op in je offerte of contract.

In Duitsland bevat een offerte dezelfde verplichte informatie die geldt voor de overige zakelijke correspondentie. Meer informatie over deze verplichtingen vind je op de website van de Industrie- und Handelskammer.

Douane en btw

Binnen de Europese Unie bestaan geen fysieke grenzen meer. Duitsland maakt deel uit van deze binnenmarkt. Je hoeft daarom geen uitvoeraangifte te doen en jouw klant hoeft geen invoerrechten af te dragen. Ook draagt jouw Duitse klant de btw af. Dit kan alleen wanneer beide partijen een geldig btw-identificatienummer hebben. Je bent verplicht dit btw-identificatienummer van je Duitse klant te controleren. Heeft je Duitse klant geen btw-nummer? Dan factureer je in eerste instantie met de Nederlandse btw. Op de website van de Belastingdienst staat aanvullende informatie over het berekenen van btw bij de export van goederen naar andere EU-landen en de facturatie. Ook bij het Finanzamt Kleve vind je aanvullende informatie over omzetbelasting voor Nederlandse ondernemers.

Wanneer je accijnsgoederen exporteert, draagt jouw Duitse klant accijns af. Voor de btw-heffing over accijnsgoederen gelden afwijkende regels. Aanvullende informatie over de verbruiksbelastingen in Duitsland vind je op de website van de Duitse douane.

Cijfers

Bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vind je complete exportcijfers van Nederland naar Duitsland. Wanneer je cijfers van andere jaren wilt bekijken, klik dan op de tab ‘Perioden’. Hier kun je verschillende jaartallen of maanden kiezen.

Wil je meer weten over de cultuurverschillen en klanten vinden in Duitsland? Alles over Duitsland.
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen ben ik een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Ik heb praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce. Ik ben actief als regioreporter.

InspiratiePage