Duitsland

Importeren uit Duitsland

Nederlandse ondernemers importeren veel uit Duitsland. De totale import uit Duitsland bedroeg in 2019 ruim 78 miljard euro (Bron: CBS). De belangrijkste importproducten uit Duitsland zijn voertuigen voor wegvervoer, elektrische apparaten, machines, medicinale en farmaceutische producten. Wat komt er allemaal kijken bij import uit Duitsland? Hoe kom je bijvoorbeeld in contact met Duitse leveranciers? Moet je invoerrechten betalen? Ook producteisen en regelgeving spelen een rol.

Je Duitse leverancier

Ben je op zoek naar een Duitse leverancier? Raadpleeg dan de database van het Enterprise Europe Network (EEN). Wil je snel zelf een eerste selectie aan Duitse leveranciers vinden? Kijk dan eens op een website als Wer liefert was?, Werzuwem of Deutsches Verbände Forum.

Controleer ook of je leverancier ingeschreven staat in het Unternehmensregister of Handelsregister. Dan weet je zeker dat je zakendoet met een geregistreerd bedrijf.

Invoerrechten en btw

Goederen en diensten die je koopt van ondernemers uit andere EU-landen zijn meestal belast in Nederland. Een invoeraangifte is niet nodig en je betaalt geen invoerrechten. Van jouw Duitse leverancier ontvang je in de meeste gevallen een factuur met 0% btw of met ‘btw verlegd’. De verschuldigde btw bereken je zelf en geef je op in jouw btw-aangifte. De Belastingdienst heeft aanvullende informatie over het berekenen van btw bij de import van goederen vanuit Duitsland. Hier staat ook uitgelegd wat je moet doen als je geen btw-aangifte in Nederland doet.

Als je accijns- of verbuiksbelastinggoederen invoert in Nederland uit Duitsland, dan gelden er mogelijk afwijkende regels. Wanneer je bijvoorbeeld een personenauto, motor of bestelauto uit Duitsland importeert, dan betaal je bpm en omzetbelasting. Aanvullende informatie over de import van specifieke goederen en in bijzondere situaties vanuit een ander EU-land vind je op de website van de Belastingdienst.

Europese wet- en regelgeving

Importeer je producten uit een andere EU lidstaat zoals Duitsland? Vaak zijn deze producten dan al goedgekeurd voor de Nederlandse markt. Alleen bij uitzondering mag de overheid een EU-product verbieden. In de Warenwet staan algemene regels over de veiligheid van jouw product. De Warenwet regelt dat levensmiddelen en andere consumentenproducten de gezondheid of veiligheid van consumenten niet in gevaar mogen brengen. Houd daarnaast rekening met de productaansprakelijkheid.

Offerte en zakelijke correspondentie

Jouw Duitse leverancier geeft in zijn offerte niet alleen prijzen aan, maar ook onder welke voorwaarden er geleverd wordt, de gewenste manier van betalen en de geldigheidsduur van de offerte. Ook spreek je af wie het transport betaalt en regelt. Spreek met elkaar een Incoterm® af en neem deze op in een offerte of contract.

In Duitsland bevat een offerte dezelfde verplichte informatie die geldt voor de overige zakelijke correspondentie. Meer informatie over deze verplichtingen vind je op de website van de Industrie- und Handelskammer.

Cijfers

Bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vind je complete importcijfers van Nederland uit Duitsland. Wanneer je cijfers van andere jaren wilt bekijken, klik dan op de tab ‘Perioden’. Hier kun je verschillende jaartallen of maanden kiezen.

Wil je meer weten over de cultuurverschillen en klanten vinden in Duitsland? Alles over Duitsland.
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen ben ik een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Ik heb praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce. Ik ben actief als regioreporter.

InspiratiePage