Zakendoen met ...

Zakendoen met het VK, dit moet je weten

Britten zijn trots op producten uit eigen land, maar hebben zeker oog voor kwalitatieve en innovatieve Nederlandse producten en diensten. Nu het VK de EU heeft verlaten gelden voor zakendoen met het VK andere regels. Zo heb je te maken met douaneverplichtingen. Een goede voorbereiding voorkomt oponthoud aan de grens.

Vanaf 1 januari 2021 gelden voor importeurs en exporteurs douaneverplichtingen zoals import- en exportaangiftes, keuringen, exportcertificaten en exportdocumenten. In dit artikel lees je meer over de zakelijke kansen die het VK je biedt en hoe je voldoet aan regels bij import en export van goederen en diensten.


Actuele situatie

Brexit

Het VK en de EU sloten een overeenkomst waarin beide partijen afspraken over Brexit maakten. Sinds 1 januari 2021 gelden er andere regels voor zakendoen met het VK. Ook wanneer je via of naar het VK reist. Het VK is nu een ‘derde land’, een land buiten de EU. De volledige tekst van de deal lees je terug op de website van de EU. Lees meer over Brexit op de Brexit-dossierpagina.

Brexit heeft gevolgen voor je bedrijf en het zakendoen met het VK. Met de Brexit Impact Scan breng je in kaart welk effect de afspraken tussen het VK en de EU hebben op je bedrijf en sector.

Maatregelen coronacrisis

Als je van het VK naar Nederland reist per vliegtuig, schip, trein of bus moet je een negatieve COVID-19-PCR-testuitslag laten zien. Sinds 29 maart 2021 toon je met het formulier Declaration to Travel aan dat je een geldige reden hebt om Engeland uit te reizen. Dit geldt alleen voor Engeland en niet voor de rest van het VK.

Bij aankomst in Nederland ga je 10 dagen in thuisquarantaine. De quarantaine verkort je met 5 dagen bij een negatieve PCR-COVID-19-testuitslag.

Wanneer je van Nederland naar het VK reist laat je een negatieve COVID-19-(snel)test zien. Deze test mag maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk moet je een afspraak maken voor een PCR-test op dag 2 en dag 8 van je quarantaine in het VK. Je moet het bewijs van de geboekte test laten zien bij aankomst.

Alleen noodzakelijk reisverkeer wordt toegelaten. Reizigers uit Nederland gaan bij aankomst in het VK 10 dagen verplicht in zelfquarantaine. Je moet doorgeven waar je verblijft.

Kijk voor veelgestelde vragen op RVO.

Handel en kansen

Het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland en België de derde exportbestemming van Nederland. In het VK, dat bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, liggen vooral kansen in de olie- en gasindustrie, duurzame energie, milieu- en afvalverwerking, water(management), bouw & infrastructuur, tuinbouw en sierteelt, agri & food. Het Netherlands Business Support Office vertelt je meer over kansrijke sectoren.

Nederlandse bedrijven importeren vooral medische apparatuur, geneesmiddelen, chemische producten en voertuigen. Afgelopen jaren steeg de invoer van elektrische apparaten met meer dan 10%. Het CBS publiceerde voorlopige cijfers van import uit het VK over 2020.

Contacten leggen

Britten zijn van nature voorzichtig. Neem daarom tijd voor het opbouwen en onderhouden van een netwerk. Om het zakendoen te vergemakkelijken kun je een Britse verkoper in dienst nemen of inhuren. Of je werkt met een handelsagent of distributeur. Een handelsagent heeft in het VK een beschermde positie, ook na Brexit. In deze 'agentbase' vind je een principaal of een agent in het VK. Zakendoen vanuit een eigen vestiging in het VK kan ook.

Het vinden van de juiste afnemers of leveranciers kost tijd. Het bezoeken van een lokale vakbeurs geeft snel inzicht in de markt. Daarbij is het fysiek dé plek voor je om eerste contacten te leggen en een netwerk op te bouwen. Houd rekening met uitstel van beurzen door het coronavirus. Er zijn alternatieven, zoals digitale handelsmissies. RVO vertelt je meer over deze virtuele vorm van contacten leggen en partnerselectie. Een overzicht van beurzen en tentoonstellingen in het VK vind je op Exhibitions.co.uk of AUMA Trade Fair-database.

Verschillende organisaties ondersteunen je met het zoeken naar potentiële zakenrelaties, al dan niet tegen betaling.

  • Met de zakenpartnerscan van RVO vind je betrouwbare buitenlandse zakenpartners. Het landennetwerk van de RVO kan een eerste introductie voor je doen.
  • Enterprise Europe Network (EEN) vormt een professioneel netwerk van 600 organisaties in ruim 60 landen waaronder het VK. In de digitale databank van EEN staan profielen van bedrijven uit het VK die op zoek zijn naar samenwerkingspartners.
  • NL Business Hubs bieden Nederlandse bedrijven operationele ondersteuning bij het betreden van een buitenlandse markt en ontsluiten een zakelijk en sociaal netwerk van lokale contacten. Lees hoe de NBCC NL Business Hub het Nederlandse bedrijf Tony’s Chocolonely op weg hielp op de Britse markt.

Zakelijke cultuur

Britten staan bekend als formeel, gereserveerd en beleefd. Wie kent niet de keurige rij wachtende Britten op een bus. De 'boss' bepaalt. De leiding is directief en drijft op veel lagen. Nederlanders werken anders. Nederlandse werknemers krijgen meer vrijheid en vertrouwen en werken minder hiërarchisch. Britten kunnen slecht ‘nee’ zeggen. Als ze iets niet willen, blijven ze er omheen draaien en zijn niet zo direct als Nederlanders. De glimlachende woorden ‘that’s interesting’ betekenen meestal dat ze iets een slecht idee vinden. Britten zien Nederlanders doorgaans als efficiënt, professioneel, harde werkers en ‘to the point’. Dit laatste vinden ze overigens meestal lomp.

Britten zijn netjes en punctueel. Zeker bij de eerste afspraak. Verdiep je in het lokale wegen- en openbaar vervoernetwerk, want reizen in het VK kost tijd. En geef een seintje als je later komt dan het afgesproken tijdstip. Voor het sluiten van een zakelijke overeenkomst nemen Britten de tijd. Mogelijk komt dit door de hiërarchische structuur. Een Brit zal het niet snel zeggen, maar hij heeft voor alles toestemming van ‘up there’ nodig.

Spreek de taal

Nederlanders denken over het algemeen dat ze de Engelse taal goed beheersen. Toch maak je makkelijk fouten. Zoals ‘I must check my agenda’. Je kunt hiervoor beter diary, schedule of calendar gebruiken. Laat een ‘native speaker’ alle correspondentie, marketinguitingen en content op je website schrijven of controleren. Hiermee voorkom je dat letterlijke vertalingen als ‘Make that the cat wise’ of ‘That is not fromselfspeaking’ voor ongemakkelijke situaties zorgen. Lees meer do's en dont's bij zakendoen met het VK.

Betalingsverkeer

Vooruitbetaling biedt de meeste zekerheid. Als je zakenpartner hiermee niet akkoord gaat of je wilt zelf niet vooruitbetalen dan zijn andere betalingsvormen mogelijk. Informeer altijd bij je bank naar de betalingsvorm en valuta die het beste past bij de transactie. Vraag ook waar je op moet letten als het gaat om betaalgewoonten en betaalgedrag in het VK.

Wanneer je extra financiering nodig hebt om aan je dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen, lees dan het artikel 'Financiering vinden voor werkkapitaal'.

Contracten schriftelijk vastleggen

Er zijn grote verschillen tussen het Nederlandse en Britse recht. Zo kennen wij in Nederland de begrippen ‘te goeder trouw’ en ‘redelijkheid en billijkheid’. In het Verenigd Koninkrijk kent men deze begrippen niet. Britse contracten zijn vaak langer dan Nederlandse contracten. Britten kennen bijvoorbeeld geen Wetboek van Koophandel waarnaar verwezen kan worden. Zet daarom alles in je contract. De Britse rechter gaat uit van de gesloten overeenkomst. Alleen bij dubbelzinnigheden weegt de rechtbank de omstandigheden soms mee.

Spreek met elkaar een Incoterm® af en neem deze op in je offerte of contract. Dan weet je wie verantwoordelijk is voor het regelen van het vervoer van de zending, wie verantwoordelijk is voor de kosten rondom het vervoer en wie het risico draagt van schade aan, of verlies van de goederen tijdens dit vervoer. Maak aantekeningen bij het sluiten van een overeenkomst en zorg dat de betekenis van bepalingen en termen bekend zijn. Bewaar alle correspondentie. Schakel juridische hulp in bij het opstellen of controleren van een overeenkomst. Zeker met de veranderingen na Brexit.

Fraude

Distributeursfraude komt regelmatig voor in het VK. Een contact dat zich voordoet als een bekend bedrijf contacteert je en plaatst een order. Vervolgens lever je de goederen op een adres in het VK. Uiteindelijk betaalt het contact de rekening niet. ActionFraud informeert je over verschillende vormen van fraude, hoe je deze herkent en voorkomt.

Exporteren naar het VK

De order is gesloten en je exporteert je product naar het VK. Naast een factuur, transportdocument en paklijst heb je soms aanvullende exportdocumenten nodig. De Britse douane heft geen invoerrechten op goederen die van preferentiële oorsprong uit de EU zijn. Dit betekent dat goederen in de EU zijn vervaardigd of toereikend zijn bewerkt. Lever je producten van preferentiële oorsprong aan je klant dan kun je een Attest van Oorsprong op je verkoopfactuur zetten.

E-commerce

Als je online producten aanbiedt aan Britse klanten via een platform als Etsy, Amazon of Ebay of via je eigen webwinkel check dan de regels nog eens nu het VK geen onderdeel meer is van de EU.

Btw bij export

Bij export factureer je 0% btw aan je klant. Je moet in je administratie aantonen dat de goederen de EU hebben verlaten. Bijvoorbeeld via een uitvoeraangifte, transportdocumenten en betaalbewijzen.

Noord-Ierland

Noord-Ierland heeft een aparte status binnen het VK. Voor zendingen naar Noord-Ierland blijft het Europese btw-stelsel gelden.

Tips

  1. Vraag een EORI-nummer aan en zet dit nummer in je douaneaangifte bij export buiten de EU.
  2. Doe digitaal aangifte bij de douane.
  3. Overweeg om je douaneaangiftes uit te besteden aan een expediteur of vervoerder.

Importeren uit het VK

Goederen die vanuit het VK Nederland binnenkomen, geef je ten invoer aan bij de Nederlandse Douane. De Nederlandse btw over deze goederen betaal je aan de douane en trek je af als voorbelasting of vraag je terug als je recht hebt op btw-aftrek.

Bij invoer in Nederland betaal je geen invoerrechten als de producten van preferentiële oorsprong zijn uit het VK. Wil je vrijstelling krijgen op invoerrechten, zoals afgesproken in het handelsverdrag, dan heb je een Attest van Oorsprong nodig van je leverancier of je doet een beroep op zogeheten ‘importer’s knowledge’. Lees hoe een factuurverklaring bij import werkt.

Nederlandse importeurs haalden in 2019 voor 26,7 miljard euro aan goederen uit het VK, blijkt uit cijfers van het CBS. Als je start met importeren helpt een importplan om structuur te krijgen in je plannen. Gebruik hiervoor het Stappenplan importeren als hulpmiddel.

Hogere kosten

Het VK is geen EU-land. Als je goederen importeert betaal je naast eventuele invoerrechten ook handlingskosten. Hieronder vallen kosten voor het doen van de invoeraangifte, inspecties op goederen van dierlijke oorsprong en plantaardige producten, langere opslag en administratieve handelingen. De kosten van vooraanmelding van de importzending in Portbase door de expediteur, importeur of vervoerder vallen hier ook onder. Een groot aantal terminals stelt deze vooraanmelding verplicht.

Je vervoerder werkt mogelijk met een ‘Brexit-toeslag’. Inklarings- en handlingskosten die je vervoerder of pakketbezorger maakt, worden aan jou doorbelast. Deze kosten verschillen per vervoerder. Het aanvragen van meerdere offertes voor het vergelijken van prijzen kan je kosten besparen. Of jij of je leverancier de kosten voor inklaring en handling betaalt, hangt af van de gemaakte afspraken. Deze kun je vastleggen met een Incoterm®.

Noord-Ierland

Noord-Ierland heeft een aparte status binnen het VK. Voor zendingen vanuit Noord-Ierland blijft het Europese btw-stelsel gelden.

Voormelden via Portbase

Handel je via ferry- of shortsea-terminals, doe dan een digitale voormelding van de douanedocumenten via Portbase. Spreek af wie dit doet: jij, je Britse zakenpartner, expediteur, douaneagent of de vervoerder. Zonder voormelding krijgt een vervoerder geen toegang tot de terminal. Je sluit bij Portbase een abonnement af voor de volgende services: Import voormelden, Export voormelden en Track & Trace Export.

Producteisen

Bij export van een product naar het VK moet dit product aan verschillende producteisen voldoen. Je product moet aan de vereiste normen voldoen en het juiste certificaat hebben. Nationale normen of standaarden zorgen ervoor dat producten in een land voldoen aan bijvoorbeeld eisen voor veiligheid. RVO geeft informatie over productgroepen, bijbehorende producteisen en het juiste certificaat. Zorg dat je weet wie aansprakelijk is voor een ondeugdelijk product. Ligt de productaansprakelijkheid bij jou? Dan kun je te maken krijgen met hoge claims. Als je importeert, dan ligt de verantwoordelijkheid voor de veiligheid en kwaliteit van een product bij de importeur. Een geïmporteerd product uit het VK moet voldoen aan EU-wetgeving en Nederlandse wetgeving.

De EU Product Aansprakelijkheid Richtlijn is in het VK omgezet in de Consumer Protection Act. Controleer de Britse wetgeving. Het kan zijn dat een product in het VK aan andere regelgeving moet voldoen dan in de EU en dat niet alle producten uit het VK in de EU verkocht mogen worden. De NVWA beschrijft welke eisen gesteld worden aan verschillende producten bij import uit en export naar het VK, waaronder levensmiddelen, non-food-artikelen, dieren en planten en verpakkingshout.

Werken in het VK

Werk je als zzp'er in het VK of heb je een bedrijfsvestiging in het VK, check dan de regels nu het VK niet meer bij de EU hoort.

Als zzp’er

Ondernemers die tijdelijk werk in het VK verrichten hebben geen vrije markttoegang in het VK. De Handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK biedt voor het verrichten van diensten in het VK geen oplossing. Als je als zzp’er in het VK aan de slag gaat moet je je aan de regels van het VK houden.

Eigen vestiging

Als je een groot deel van je totale omzet uit het VK haalt, onderzoek dan eens of een eigen vestiging in het VK interessant is. De Britse overheid heeft een stappenplan voor het opzetten van een bedrijf in het VK.

Wanneer je een bv, een private limited company, start, schrijf je je in bij Companies House. Start je als eenmanszaak (sole trader) of vennootschap onder firma (partnership), dan hoef je je niet te registreren. Je meldt je wel bij ‘Her Majesty’s Revenu and Customs’ (HMRS) en moet je aan regels over het gebruik van een bedrijfsnaam voldoen.

Het VK kent een voordelig en tegelijk ingewikkeld belastingstelsel met veel aftrekposten en tarieven. The World Bank heeft een overzicht van de Britse belastingtarieven. Laat je informeren door een accountant of belastingadviseur. Als je al geregistreerd bent bij Companies House, check dan of je inschrijving na Brexit aangepast moet worden.

Laat je inspireren over zakendoen in het buitenland. Lees alles over internationaal ondernemen.

Marco Platvoet

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers kansen te benutten in het buitenland. Ik verbind en deel kennis en help je verder met mijn internationaal netwerk. Mijn specialiteit is het Verenigd Koninkrijk en Brexit.

InspiratiePage