het Verenigd Koninkrijk

Brexit uitgesteld tot uiterlijk 31 oktober

Er is een akkoord gesloten tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Premier May vroeg om de Brexit tot 30 juni uit te stellen. Ze krijgt maximaal een half jaar. De nieuwe deadline is 31 oktober. Een eerder vertrek is ook mogelijk. Een no deal Brexit scenario is hiermee voor de tweede keer voorkomen.

Europese verkiezingen

Het uitstel verplicht het Verenigd Koninkrijk mee te doen aan de Europese verkiezingen. Alleen als er een overeenkomst komt vóór 22 mei dan vervalt deze verplichting. Specialisten achten deze kans klein. Inschatting is dat er voor 31 oktober een akkoord is. Anders wordt het een no deal.

Toch een no deal?

Bij geen akkoord valt alle handel tussen het VK en de Europese Unie onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Een ongewenst scenario dat bijna ieder Brits parlementslid wil voorkomen. Geen overeenkomst betekent importtarieven en controles bij de grens. Met een grote kans op vertraging. De EU houdt steeds sterker rekening met dit onwenselijke scenario.

Grens blijft struikelblok

Bij Brexit komt de buitengrens van de EU op de Iers-Noord-Ierse grens te liggen. De backstop is noodregeling die moet voorkomen dat er een harde grens ontstaat tussen Noord-Ierland (deel van het Verenigd Koninkrijk) en EU-lid Ierland. Deze vormt onderdeel van het akkoord dat premier May eerder met de EU overeen kwam. Volgens EU-onderhandelaar Michel Barnier komt er geen harde grens met Ierland. En komen er dus geen fysieke grenscontroles.

Ruim 77.000 Nederlandse bedrijven krijgen te maken met Brexit. Volg het Brexitnieuws voor ondernemers.
Marco Platvoet

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers kansen te benutten in het buitenland. Ik verbind en deel kennis en help je verder met mijn internationaal netwerk. Mijn specialiteit is het Verenigd Koninkrijk en Brexit.

InspiratiePage