Zakendoen met het VK, dit moet je weten

Brexit update – Papieren rompslomp maakt moedeloos

Sinds 1 januari 2021 is het VK een 'derde land', een land buiten de EU. Terugkijkend op de maanden na Brexit zijn de gevolgen voor ondernemers vaker zichtbaar. Het handelsverdrag tussen de EU en het VK voorkomt de meeste importtarieven. Daarentegen nemen papierwinkel, controles, transportkosten en wachttijden toe.

15 mei 2021 – Ondanks de handelsovereenkomst tussen de EU en het VK staan goederen regelmatig vast bij de grens. Wanneer de vereiste exportdocumenten niet kloppen loopt je zending vertraging op.

Karel van Dodewaard handelt in klassieke Engelse banken. ”Voorheen ging je met een trailer bij 3 producenten langs om banken op te halen”, vertelt hij. “Nu moet je deze producten eerst aanmelden in een portaal en allerlei gegevens invoeren. Maar als van producent 3 slechts de helft van de bestelling mee kan, moet je alles laten staan. Anders klopt het papierwerk niet meer en sta je vast bij de douane.” In deze podcast van De Stentor hoor je zijn verhaal over documenten, vertraging in levertijden en transport.

Bekijk hier de vorige Brexit updates

 1. ‘Opleving vraag Nederlandse groenten'
 2. EP keurt handels­verdrag goed
 3. Personeel detacheren naar het VK
 4. Britten overwegen Nederlandse vestiging
 5. Fytosanitaire certificaten en e-CertNL
 6. VK stelt nieuwe importregels uit
 7. Slijterijen profiteren van Brexit
 8. Frankrijk versoepelt coronamaatregel voor chauffeurs
 9. Britten lopen Hollandse stroopwafels mis
 10. Eerste Brexit-effecten zichtbaar
 11. Grensregels moeilijker voor webwinkels
 12. Nieuwe btw-regels bij handel met VK
 13. Zo maak je gebruik van het nieuwe akkoord

‘Opleving vraag Nederlandse groenten'

5 mei 2021 - Na de coronaversoepelingen in het VK stijgt de vraag naar groenten uit Nederland. Philip van Geest van Van Geest International ziet wel dat de slagvaardigheid negatief wordt beïnvloed, bericht groentennieuws.nl. ‘Dit komt door de tijdsdruk bij het in orde maken van de papieren. En door de regelgeving en de goedkeuring van douane en KCB. Hierdoor kunnen orders vaak alleen vroeg aangenomen worden voor levering op de volgende dag. Komt een order later, dan is de kans groot dat de levering een dag langer duurt’.

Vrij verkeer van goederen tussen de EU en het VK is sinds 1 januari 2021 niet meer mogelijk. Met een goede voorbereiding komt je zending op tijd aan bij je klant. Zo pak je de export van producten naar het VK aan.

EP keurt handels­verdrag goed

29 april 2021 – Het Europees Parlement heeft op 28 april 2021 formeel ingestemd met het handelsverdrag tussen de EU en het VK. Deze stap brengt het definitief in werking treden van het verdrag dichterbij. Op dit moment is het verdrag nog in voorlopige werking. De laatste stap is dat de Europese Raad instemt. Volgens de verwachting is dit slechts een formaliteit. Lees meer over het stemming van het Europees Parlement.

Personeel detacheren naar het VK

19 april 2021 - In het akkoord tussen de EU en het VK staan afspraken over het tijdelijk detacheren van medewerkers. Vaak heeft je personeel een visum nodig om in het VK te werken. Welk visum je personeel nodig heeft, hangt af van waarvoor en hoe lang je personeel wilt detacheren.

Britten overwegen Nederlandse vestiging

31 maart 2021 - ‘Steeds meer Britse bedrijven denken na over een vestiging in Nederland’, zegt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) op BNR Nieuwsradio. Volgens de NFIA denken inmiddels zo'n 600 bedrijven over deze stap na. Redenen voor een Nederlandse vestiging zijn problemen met de administratie, toeleveranciers, personeel en documenten.

Waarom Nederland?

Volgens The Netherlands British Chamber of Commerce (NBCC) is de keuze voor Nederland logisch omdat ons land een goede naam heeft. “Voor Britse ondernemers zijn er veel voordelen. Nederland is dichtbij, heeft een goede infrastructuur, er zijn zowel digitaal als fysiek hoogopgeleide professionals en het VK en Nederland hebben culturele overeenkomsten. Nederland is altijd het knooppunt geweest om Britse goederen verder Europa door te voeren”, stelt NBCC-directeur Michiel van Deursen.

Fytosanitaire certificaten en e-CertNL

25 maart 2021 - E-CertNL is het elektronische systeem van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat de aanvraag en afgifte van exportcertificaten regelt. Een exportcertificaat is een document van de Nederlandse overheid en heb je nodig voor je exportzending naar het VK.

Met e-CertNL registreer je landbouwgoederen voordat je deze naar het VK exporteert en vraag je inspecties aan. Exporteer je bomen, planten en zaden naar het VK dan ben je sinds 1 januari 2021 verplicht om deze goederen te voorzien van een fytosanitair certificaat. Voor vlees en zuivel staat de deadline op 1 oktober 2021. Vanaf deze datum is een veterinair certificaat verplicht. Voor bloemen, groente en fruit lever je vanaf 1 januari 2022 verplicht een fytosanitair certificaat aan bij je exportzending naar het VK.

VK stelt nieuwe importregels uit

12 maart 2021 - De Britse overheid stelt nieuwe importregels uit. Je krijgt in het VK te maken nieuwe importregels voor producten als groenten, bloemen, fruit en vlees. Je hebt gezondheidscertificaten nodig als je deze producten in het VK importeert. De Britse overheid heeft het Border Operating Model (BOM) opgesteld, waarin staat hoe zij hun nieuwe importregels introduceren. Dit gebeurt in 3 fases. Deze staan in de verklaring van de minister van Brexitzaken, Michael Gove. Corona en een verzoek van bedrijven voor meer voorbereidingstijd vormen de reden voor het uitstel.
De tweede fase, eisen voor import in het VK van dieren, dierlijke producten, planten en plantaardige producten is uitgesteld naar 1 oktober. Voor laag-risico planten en plantaardige producten geldt 1 januari 2022.
De derde fase, die geldt voor alle import die moet voldoen aan de nieuwe eisen van de Britse douane is uitgesteld naar 1 januari en 1 maart 2022. Heb je een vraag over je product of certificaat? Neem contact op met het Brexitloket. Telefoonnummer 088 042 52 00.

Slijterijen profiteren van Brexit

5 maart 2021 - Liefhebbers van sterke drank kopen minder vaak rechtstreeks dranken vanuit het VK. "Zo zien we dat steeds meer whiskyliefhebbers naar de speciaalzaken in Nederland gaan." Op NU.nl vertelt voorzitter Ron Andes van de Koninklijke Slijters Unie dat het gaat om klanten die vóór de Brexit bijvoorbeeld hun whisky in Schotland kochten, omdat het daar toen goedkoper was. Maar vanwege de Brexit moet er nu belasting over worden betaald. Er gelden meer regels als je sterke drank importeert vanuit het VK. Denk hierbij aan btw, accijns, producteisen en aansprakelijkheid.

Frankrijk versoepelt coronamaatregel voor chauffeurs

23 februari 2021 - ‘Enkele uren minder vertraging’, constateert Transport en Logistiek Nederland (TLN) op NU.nl. Frankrijk versoepelde op 21 februari de coronamaatregel voor chauffeurs. Wanneer je vanuit het VK naar Frankrijk terugkeert en minder dan 48 uur in het VK bent geweest, hoef je geen negatieve coronatest meer te tonen. Tijdens de reis van Frankrijk naar het VK geven rederijen of de Eurotunnel je een bewijs van het tijdstip van je oversteek. Dit laat je zien bij de check-in voor je terugreis. Een negatieve coronatest blijft verplicht als je langer dan 48 uur in het VK bent geweest.

Britten lopen Hollandse stroopwafels mis

12 februari 2021 - De Britse douane stuurde al Hollandse geschenkpakketten met onder andere stroopwafels terug omdat de papieren niet in orde bleken. ‘Hieruit blijkt dat de Britse douane streng inzet. Op de retouren stond duidelijk vermeld dat ze niet verstuurd konden worden omdat douanepapieren misten’, stelt Marjolein Beskers van Team Holland op RTL Nieuws. Daarom besloot ze in januari van dit jaar om voorlopig geen geschenkpakketten met producten als stroopwafels en drop naar het VK te sturen. Beskers wacht ook even af tot de kinderziekten rondom Brexit zijn opgelost.

Vrij verkeer van goederen tussen de EU en het VK is sinds 1 januari 2021 niet meer mogelijk. Met een goede voorbereiding komt je zending volgens afspraak aan bij je klant, in plaats van terug bij jou. Zo pak je de export van producten naar het VK aan.

Eerste Brexit-effecten zichtbaar

1 februari 2021 - ‘Brexit zelf is achter de rug, nu is het de beurt aan de gevolgen’, schrijft Lennard van Otterloo in de Ondernemer. Hijzelf is ondernemer in Londen en Brexit-expert. Van Otterloo voorziet een ‘Long Brexit’. Vooral in het VK signaleert hij onvrede. Dagelijks verschijnen mensen in het nieuws die ineens moeten bijbetalen voordat ze hun online bestelling in handen krijgen. Door bijvoorbeeld invoer-btw en administratiekosten voor de inklaring stijgen retailprijzen al gauw met 30 tot 50%.

Nu het VK de EU heeft verlaten gelden voor zakendoen met het VK andere regels. Zo heb je te maken met douaneverplichtingen. Een goede voorbereiding voorkomt oponthoud aan de grens. Dit moet je weten als je zakendoet met het VK.

Grensregels moeilijker voor webwinkels

25 januari 2021 – ‘Je verstuurt makkelijker een pakje naar China dan naar het VK’, ervaart Peter Jan Haas. Zijn webwinkel Artitec is gespecialiseerd in historische schaalmodellen. Komende tijd levert hij niet meer aan Britse klanten, want hij loopt tegen nieuwe btw-regels aan.

Bijvoorbeeld de regeling voor afstandsverkopen bij e-commerce, die niet langer geldt na Brexit. Hierdoor vallen leveringen aan particulieren in het VK onder export naar een land buiten de EU, en moet je onder andere douaneaangifte doen en voldoen aan nieuwe btw-regels.

GBP 135

Voor leveringen tot een waarde van GBP 135 draag je import-btw in het VK af. Hiervoor heb je een Brits btw-nummer nodig en moet je jezelf verdiepen in het Britse belastingstelsel; want hoe en waar vraag je de betaalde btw terug?

Voor leveringen vanaf GBP 135 geldt dat je afnemer invoer-btw afdraagt. Jouw bedrijf heeft hiervoor geen btw-registratie in het VK nodig. Als je papierwerk in orde is voorkom je vertraging aan de grens en ontevreden klanten. Zo werken de btw-regels bij handel met het VK.

Nieuwe btw-regels bij handel met VK

14 januari 2021 - Sinds 1 januari 2021 is de handelsovereenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk in werking. Dit betekent dat je goederen, van preferentiële oorsprong uit de EU, zonder invoerrechten invoert in het VK en andersom. Ook is de btw-wetgeving veranderd. Voor landen buiten de EU, zogeheten ‘derde landen’, geldt andere btw-wetgeving dan wanneer je binnen de EU handelt. Zo pas je de btw-regels toe nu het VK buiten de EU valt.

In de podcast van De Ondernemer hoor je meer over de veranderde btw-wetgeving bij zakendoen met het VK. Met praktijkvoorbeelden en tips van Lennard van Otterloo, ondernemer vanuit Londen en Marco Platvoet als adviseur Internationaal ondernemen bij KVK.

Zo maak je gebruik van het nieuwe akkoord

11 januari 2021 - Het zakendoen met het VK verloopt anders dan voorheen omdat het VK niet meer onder de EU valt. Bij import en export van goederen kom je grensformaliteiten tegen zoals douaneaangiftes en -controles, voorschriften voor in- en uitvoer van producten en productaansprakelijkheid.

Het VK en de EU hebben een handelsakkoord gesloten. Hierdoor betaal je geen invoerrechten bij handel met het VK als producten van preferentiële oorsprong zijn. Om te profiteren van deze preferentiële tarieven moet je aantonen dat goederen voldoen aan de preferentiële oorsprongseisen.

Brexit Impact scan

Met de Brexit Impact Scan ontdek je hoe het akkoord tussen het VK en de EU effect heeft op je bedrijf. En komen zaken naar voren waaraan je misschien nog niet hebt gedacht. De scan informeert je over de nieuwe regels voor zakendoen met het VK die sinds 1 januari 2021 gelden.

Hoe importeer je nu uit het VK? Meld je aan voor het gratis KVK Live event op 31 mei 2021 van 12.30-13.30 uur.

Marco Platvoet

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers kansen te benutten in het buitenland. Ik verbind en deel kennis en help je verder met mijn internationaal netwerk. Mijn specialiteit is het Verenigd Koninkrijk en Brexit.

InspiratiePage