Zakendoen in het VK, dit moet je weten

Brexit update - Nieuwe btw-regels bij handel met VK

Vanaf 1 januari 2021 gelden bij zakendoen met het VK andere regels. Je krijgt te maken met douaneverplichtingen als import- en exportaangiftes, keuringen, exportcertificaten en exportdocumenten. Bovendien is de btw-wetgeving veranderd nu je zakendoet met een land buiten de EU.

14 januari 2021 - Sinds 1 januari 2021 is de handelsovereenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk in werking. Dit betekent dat je goederen, van preferentiële oorsprong uit de EU, zonder invoerrechten invoert in het VK en andersom. Ook is de btw-wetgeving veranderd. Voor landen buiten de EU, zogeheten ‘derde landen’, geldt andere btw-wetgeving dan wanneer je binnen de EU handelt. Zo pas je de btw-regels toe nu het VK buiten de EU valt.

In de podcast van De Ondernemer hoor je meer over de veranderde btw-wetgeving bij zakendoen met het VK. Met praktijkvoorbeelden en tips van Lennard van Otterloo, ondernemer vanuit Londen en Marco Platvoet als adviseur Internationaal ondernemen bij KVK.

Bekijk hier de vorige Brexit updates

 1. Zo maak je gebruik van het nieuwe akkoord
 2. 7 zaken die je moet weten over het akkoord
 3. EU en VK sluiten handelsverdrag
 4. Inreisverbod reizigers uit VK opgeheven
 5. Webinar Zakendoen in het VK per 1 januari
 6. Voorbereiding Rijkswaterstaat voor Brexit zichtbaar
 7. E-commerce met VK verandert vanaf 2021
 8. Sterke euro kan Nederlandse exporteurs pijn doen
 9. Stertil Group: ‘speciale status douane’
 10. Ook met overeenkomst kost Brexit 4,5 miljard
 11. Deel bedrijven wacht met voorbereidingen op Brexit
 12. VK-eis kwaliteitscertificaat vervalt bij import groenten en fruit
 13. De haring wordt straks duur gevangen
 14. Minister Kaag en staatssecretaris Keijzer: 'bereid je voor op Brexit'
 15. Harde Brexit kost Nederland 4.8 miljard aan export
 16. Brexitpartijen zetten elkaar weer op scherp
 17. Tijd dringt voor een deal
 18. Wetsvoorstel Johnson stuit op verzet
 19. Brexit: veelgestelde vragen en antwoorden
 20. Geen verlenging overgangsperiode Brexit

Zo maak je gebruik van het nieuwe akkoord

11 januari 2021 - Het zakendoen met het VK verloopt anders dan voorheen omdat het VK niet meer onder de EU valt. Bij import en export van goederen kom je grensformaliteiten tegen zoals douaneaangiftes en -controles, voorschriften voor in- en uitvoer van producten en productaansprakelijkheid.

Het VK en de EU hebben een handelsakkoord gesloten. Hierdoor betaal je geen invoerrechten bij handel met het VK als producten van preferentiële oorsprong zijn. Om te profiteren van deze preferentiële tarieven moet je aantonen dat goederen voldoen aan de preferentiële oorsprongseisen.

Brexit Impact scan

Met de Brexit Impact Scan ontdek je hoe het akkoord tussen het VK en de EU effect heeft op je bedrijf. En komen zaken naar voren waaraan je misschien nog niet hebt gedacht. De scan informeert je over de nieuwe regels voor zakendoen met het VK die sinds 1 januari 2021 gelden.

7 zaken die je moet weten over het akkoord

29 december 2020 - Het VK en de EU hebben een overeenkomst. Op de valreep maakten beide partijen afspraken over Brexit. Zakendoen moet het VK verandert vanaf 1 januari 2021 en er gelden andere regels. Ook wanneer je via of naar het Verenigd Koninkrijk reist. Het VK is een ‘derde land’, een land buiten de EU. Informatie over de deal is inmiddels openbaar. Het Brexitloket legt de 7 zaken die je moet weten over het akkoord uit.

Vrijhandelsverdrag tussen EU en VK

Vanaf 1 januari 2021 gaat het handelsverdrag tussen de EU en het VK in voorlopige werking en geldt bij invoer van goederen een wederzijdse verlaging van invoerrechten. Voorwaarde is dat deze goederen van preferentiële EU- of VK-oorsprong zijn.

Verplichte douaneformaliteiten

Invoer- en uitvoeraangiftes bij de douane zijn vanaf 2021 verplicht als je zakendoet met het VK. Zorg dat je papierwerk op orde is om oponthoud aan de grens zoveel mogelijk te voorkomen.

EU en VK sluiten handelsverdrag

24 december 2020 - Met ingang van 1 januari 2021 gaat het handelsverdrag tussen de EU en het VK in voorlopige werking. Vanaf dat moment geldt bij invoer van goederen een wederzijdse verlaging van invoerrechten. Voorwaarde is dat deze goederen van preferentiële EU- of VK-oorsprong zijn. Kijk het webinar Brexit en de nieuwe EU-VK deal van het Brexitloket terug.

Verplichte douaneformaliteiten vanaf 1 januari 2021

Het VK heeft vanaf 1 januari 2021 geen toegang meer tot de Europese markt en wordt een ‘derde land’. Daarom moet je vanaf 1 januari 2021 aangifte ten uitvoer doen bij de Nederlandse Douane als je goederen naar het VK exporteert. En bij import van goederen uit het VK doe je aangifte ten invoer bij de douane. Zorg dat je papierwerk op orde is om oponthoud aan de grens zoveel mogelijk te voorkomen.

Direct regelen

Vraag een EORI-nummer aan bij de Nederlandse Douane als je dit nog niet hebt. Het EORI-nummer heb je nodig om aangifte te kunnen doen. Regel ook je digitale aangifteproces bij de douane. Dit kun je zelf doen of uitbesteden aan een expediteur of logistiek dienstverlener.

Je bent importeur

Je rol als importeur verandert. Omdat je vanaf 1 januari de eerste importeur bent in de EU ben je aansprakelijk voor (letsel)schade veroorzaakt door een gebrek aan een product. Daarnaast betaal je btw bij invoer op je importzending.

Om verlaagd invoerrecht te krijgen of vrijstelling hiervan (afhankelijk van de afspraken in het handelsverdrag) heb je een bewijs van preferentiële oorsprong van je zending nodig. Binnenkort wordt bekend welk document hiervoor als bewijs geldt.

Je bent exporteur

Als je exporteur bent verandert er ook het een en ander. Je rekent 0% btw, omdat je goederen uit de EU exporteert. Voor de Belastingdienst moet je aantonen dat je exportzending de EU heeft verlaten, bijvoorbeeld door het overleggen van een bewijs van uitvoer. Check of je exporteert naar het VK met de juiste documenten.

Check de to-dolijst en bereid je voor. Doe de Brexit Impact Scan zodat je weet wat Brexit betekent voor je bedrijf.

Dit artikel en andere artikelen worden bijgewerkt als er meer over onderdelen binnen het verdrag tussen het VK en de EU bekend wordt. En raadpleeg het Brexitloket van de Rijksoverheid.

Inreisverbod reizigers uit VK opgeheven

23 december 2020 - Door het intrekken van het inreisverbod door de Rijksoverheid kunnen Nederlandse reizigers weer naar huis. Wel moeten deze reizigers een negatieve PCR-test laten zien. Deze test mag maximaal 72 uur oud zijn.

Controle

Vliegtuigpassagiers worden voor het boarden door de luchtvaartmaatschappij op de PCR-test gecontroleerd. Reizigers die per ferry varen worden voor het aan boord gaan gecontroleerd door de reders. Vrachtondernemers en chauffeurs op de ferry hoeven geen negatieve test te laten zien. Ga je via de tunnel tussen Engeland en Frankrijk dan is een negatieve PCR-test weer wel nodig.

Webinar Zakendoen in het VK per 1 januari

18 december 2020 - Nog enkele dagen en dat eindigt de transitieperiode. Komt er een deal of niet? Wat moet je regelen? Vanuit het Brexitloket vertelden experts van KVK, Douane, Belastingdienst, NVWA, Ministerie van LNV en de Nederlandse ambassade in Londen wat dit voor jou als ondernemer betekent. De presentaties van het webinar ‘Zakendoen met het VK per 1 januari: wat u moet weten en doen’ vind je terug op het Brexitloket.

Voorbereiding Rijkswaterstaat voor Brexit zichtbaar

15 december 2020 - Voor vrachtwagenchauffeurs die de papieren van de lading niet in orde hebben heeft Rijkswaterstaat in Rotterdam en IJmuiden speciale parkeerplaatsen gemaakt. Hier kunnen de chauffeurs proberen alsnog de zaken voor elkaar te krijgen. Al deze plekken zijn voorzien van een omheining, verlichting, sanitaire voorzieningen en beveiliging. Volgens Rijkswaterstaat kunnen ondanks alle voorbereidingen ook bij een handelsakkoord per 1 januari 2021 verstoringen optreden bij de ferryterminals.

Transport tussen VK en EU verandert. Je krijgt te maken met meer douaneprocedures en wachttijden. Op het Brexitloket lees je welke dingen je moet doen zodat je niet op een bufferparkeerplaats terechtkomt.

E-commerce met VK verandert vanaf 2021

7 december 2020 - Voor Nederlandse e-commerce bedrijven die handelen met het VK gelden na 1 januari 2021 nieuwe regels. Volgens Emerce dreigt een 'Brexit chaos voor e-commerce'. Denk aan veranderingen op het gebied van transport, logistiek, producteisen, invoer- en uitvoeraangiftes, invoerheffingen en documenten. Lees waar je aan moet denken als je met je webshop zakendoet met het VK en wat er voor je e-commercebedrijf verandert na de overgangsperiode van Brexit.

Sterke euro kan Nederlandse exporteurs pijn doen

7 december 2020 - Een analyse van valutaspecialist Joost Derks laat zien dat de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro binnen een week met ruim 2% daalde. Een sterkere euro ondermijnt volgens Derks de concurrentiepositie van de Nederlandse exportindustrie. Als een handelsakkoord met de Britten achterwege blijft wordt de euro nog sterker. Nederland dreigt dan door haar open economie een van de grootste slachtoffers te worden op het Europese vasteland.

Wisselkoers beïnvloedt prijs

Bij zakendoen buiten de EU bepaalt ook de wisselkoers de prijs van producten. Geen handelsafspraken tussen de EU en het VK betekent voor Nederland een schadepost van 1% van het nationaal inkomen (bron: IMF).

Bij een handelsovereenkomst verwachten specialisten dat de koers van het Britse pond stijgt. De stijging of daling van de koers van de ene valuta ten opzichte van de andere valuta bepaalt of importeren en exporteren gunstig of minder gunstig wordt. Bekijk de gevolgen van valutaschommelingen voor de prijs van je product of dienst.

Stertil Group: ‘speciale status douane’

26 november 2020 - Stertil Group is onder meer producent van hefbruggen voor vrachtwagens en bussen. Vanuit hun vestiging in Kootstertille bedient het bedrijf de Britse markt. Omdat het VK vanaf 1 januari 2021 een 'derde land' is, een land buiten de EU, controleert het VK vanaf dat moment alle goederen die het land binnenkomen. Dit kan vertraging aan de grens opleveren.

Authorised Economic Operator

Om het risico op vertraging te beperken vroeg Stertil Group bij de douane de status van Authorised Economic Operator (AEO) aan. 'Een pittige procedure die zeker enkele maanden duurde', vertelt CEO Ulbe Bijlsma. Met de status AEO wordt Stertil Group een 'betrouwbare exporteur' voor de Nederlandse Douane. Hierdoor geldt voor dit bedrijf een vereenvoudigde douaneprocedure die minder tijd kost aan de grens met het VK.

Ook met overeenkomst kost Brexit 4,5 miljard

19 november 2020 – Als het de EU en het VK lukt om de komende weken een handelsovereenkomst te sluiten loopt de Nederlandse economie evengoed schade op volgens ABN AMRO. In haar laatste rapport schat de bank deze schade op ruim 4,5 miljard euro. Dit is 0,7 procent van het Bruto Binnenlands Product ten opzichte van 2019 en gaat gepaard met het verlies van zo’n 17.700 voltijdbanen. De sectoren waar de hardste klappen vallen zijn naar verwachting de groothandel en handelsbemiddeling, machine-industrie en landbouw.

Geen overeenkomst

Als er geen overeenkomt uit de onderhandelingen voortkomt dreigt een ‘harde’ Brexit. Beide partijen gaan dan invoertarieven heffen op een deel van elkaars producten en er ontstaan extra handelsbelemmeringen zoals strengere grensinspecties, langere wachtrijen en extra papierwerk. Dit leidt samen tot een sterke terugval van de vraag uit het VK en dit kost 2,6 procent van de Nederlandse economie op basis van het niveau van 2019, namelijk een bedrag van 17,5 miljard euro en bijna 70.000 banen.

Deel bedrijven wacht met voorbereidingen op Brexit

19 november 2020 - Een derde van de bedrijven wacht eerst de uitkomsten van de onderhandelingen tussen de EU en het VK af voordat ze voorbereidingen treffen. Vooral bedrijven met een indirecte handelsrelatie bereiden zich (nog) niet voor op Brexit (74%), vooral omdat zij niet verwachten dat Brexit gevolgen zal hebben voor hun bedrijf. Dit blijkt uit onderzoek door Kantar in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Bijna de helft is voorbereid

Van de bedrijven met een directe handelsrelatie met het VK stelt 47% redelijk tot zeer goed op de hoogte te zijn van Brexit. Dit aantal is bijna gelijk aan de vorige meting van april 2020. Van de bevraagde bedrijven vindt 53% dat voorbereiding op de gevolgen van Brexit belangrijk is. 57% is al een al beetje tot zeer grote mate voorbereid waarmee dit aandeel weinig is veranderd sinds april 2020.

Gevolgen van Brexit voor je bedrijf

Breng de gevolgen en risico’s van Brexit voor jouw bedrijf zo volledig mogelijk in kaart. Gebruik hiervoor de Brexit Impact Scan. De Brexit Impact Scan helpt je om antwoord te krijgen op vragen als:

 • Met welke administratieve rompslomp krijg ik te maken?
 • Welke investeringen moet ik doen in bijvoorbeeld douanesoftware, personeel en logistiek en welke kosten bereken ik door aan mijn klanten?
 • Ga ik voorraad houden en waar?
 • Zijn mijn zakelijke overeenkomsten Brexitproof?

Lees ook de 10 meestgestelde vragen en antwoorden over Brexit, gesteld door ondernemers en beantwoord door KVK.

VK-eis kwaliteitscertificaat vervalt bij import groenten en fruit

12 november 2020 - Het Verenigd Koninkrijk heeft op 11 november 2020 de eisen voor import van groenten en fruit opnieuw aangepast. De op 27 oktober jl. aangekondigde eis dat vanaf 1 januari 2021 een kwaliteitscertificaat (EU Certificate of Conformity, ook wel controlecertificaat) is vereist bij import van zendingen verse groenten en fruit vervalt hiermee. Zie <a href=">www.gov.uk. Hier staat nu aangegeven dat een EU Certificate of Conformity geen vereiste is.

EU uitvoereis blijft

Bij export naar derde landen moeten groenten en fruit nu al voldoen aan de EU-handelsnormen. Dit is echter geen eis van derde landen, maar een uitvoereis van de EU. Het Kwaliteits Controle Bureau (KCB) controleert dit met exportcontroles en geeft kwaliteitscertificaten af. Per 1 januari 2021 wordt het VK een derde land. Ondanks dat het VK de eis voor een kwaliteitscertificaat voor import laat vervallen, verandert de uitvoereis van de EU niet. Het KCB bekijkt hoe en wanneer deze uitvoereis wordt geïmplementeerd in 2021. Meer informatie hierover volgt. Het KCB heeft de belangrijkste informatie en vragen op een rij gezet.

De haring wordt straks duur gevangen

5 november 2020 – Zonder handelsverdrag zijn de Britse wateren vanaf 1 januari 2021 dicht voor Nederlandse vissers. Dit gebied valt dan buiten de EU. Zonder handelsverdrag mogen alleen boten die onder Britse vlag varen in de Britse wateren vissen. Gevolg is dat daar gevangen vis geïmporteerd moet worden.

Kosten

Zonder overeenkomst tussen de EU en het VK doe je een invoeraangifte bij de Nederlandse Douane als je visserijproducten importeert. Voor haring geldt bijvoorbeeld 15% invoerrecht.

Na de overgangsperiode die op 31 december 2020 eindigt moet je vanaf 1 januari 2021 een gezondheidscertificaat en vangstcertificaat overleggen bij de Nederlandse Douane als je vis importeert. Kosten hiervoor lopen op tot 725 euro per zending. Het maakt hiervoor niet uit of er wel of geen handelsovereenkomst tussen het VK en de EU komt, deze 2 certificaten zijn vanaf 2021 verplicht.

Haringvangst in Britse wateren

Van de Nederlandse haringvangst vindt 82% plaats in Britse wateren (bron: vistikhetmaar). In Nederland zijn 3.402 bedrijven actief in de kust- en zeevisserij (bron: Handelsregister KVK). De Nederlandse kottervloot bestaat uit 295 schepen, waarvan 35% in Britse wateren vist. Bij de grotere trawlers gaat dit zelfs om 60% (bron: WUR).

Ook andere vissoorten worden in Britse wateren gevangen, maar in mindere mate. Voor tong en schol is de Nederlandse visserij voor respectievelijk 29% en 23% van Britse wateren afhankelijk.

Minister Kaag en staatssecretaris Keijzer: 'bereid je voor op Brexit'

22 oktober 2020 - Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat roepen tienduizenden ondernemers vandaag in een brief op om zich goed voor te bereiden op Brexit. Kaag en Keijzer begrijpen dat ondernemers het tijdens de coronacrisis zwaar hebben, maar wijzen ondernemers er op om ondanks alles toch klaar te zijn voor de gevolgen van Brexit. Vanaf 1 januari 2021 is de overgangsperiode voorbij en verandert er van alles bij het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Met nog 2 maanden te gaan moeten bedrijven zich opmaken voor deze nieuwe werkelijkheid.

Harde Brexit kost Nederland 4.8 miljard aan export

21 oktober 2020 - Wanneer Brexit eindigt zonder handelsovereenkomst kost dit de eurozone 33 miljard euro becijfert kredietverzekeraar Euler Hermes. Na Duitsland wordt Nederland het hardst geraakt met een verliespost van 4,8 miljard euro.

Johan Geeroms, Risk Director Euler Hermes Nederland, verwacht nog steeds een lastminute-compromis. “Maar de kans op een harde Brexit is volgens onze researchafdeling gestegen tot bijna 50%. Je mag je ogen niet sluiten voor de sociale, politieke en economische gevolgen. Die komen bovenop de coronacrisis die voorlopig nog niet voorbij is.” De sectoren machinebouw, elektrische apparatuur, chemie en minerale producten, textiel en transportmiddelen worden in dit geval het hardst geraakt.

Volgens Geeroms speelt er meer dan alleen hogere invoerprijzen. “Veel ondernemers hebben geen idee van de logistieke verstoring die ontstaat. Door de coronacrisis hebben ze andere zorgen aan hun hoofd. Bij een no deal-Brexit gaat de complete export naar het VK op de schop. Er zijn nieuwe afspraken nodig voor weg-, lucht- en zeetransport. Denk ook aan de enorme verstoring binnen toeleveringsketens, administratieve hindernissen, hogere transportkosten en tijdverlies.”

Brexitpartijen zetten elkaar weer op scherp

19 oktober 2020 – De messen worden opnieuw geslepen. Vorige week riep Prime Minister Boris Johnson bedrijven op zich voor te bereiden op een handelsrelatie zonder handelsverdrag. Volgens Johnson is er vanuit de EU geen ruimte voor het afsluiten van een handelsovereenkomst die lijkt op het verdrag met Canada (CETA). Johnson richt zich op het Australische model. In een notendop: geen handelsovereenkomst, wel overeenstemming op onderwerpen.

Brussel reageert kalm. Ze vindt dat het VK hun kijk op de visserij en het belang van eerlijke concurrentie binnen het ‘gelijke speelveld’ moet aanpassen. Het gelijke speelveld houdt in dat Britse bedrijven zich aan Europese regels moeten houden voor bijvoorbeeld milieu, concurrentie en werknemersrechten om vrije toegang tot de EU-markt te behouden.

Hoofdonderhandelaar Michel Barnier reisde 19 oktober niet naar het VK voor overleg. De partijen proberen nu eerst telefonisch uit deze patstelling te komen. Met als gezamenlijk doel een akkoord.

Tijd dringt voor een deal

28 september 2020 - Het blijft spannend of er op 1 januari 2021 een overeenkomst is tussen het VK en de EU. De tijd dringt voor een deal. Dat het Britse parlement voor een wetsvoorstel stemde waarmee het Verenigd Koninkrijk onderdelen van het terugtredingsakkoord met de Europese Unie onderuithaalt kan gevolgen hebben voor de onderhandelingen. Of zou het onderhandelingstactiek zijn?

Luister in de NPO 1 podcast naar de mening van Brexit-expert Rem Korteweg. Hij is verbonden aan Instituut Clingendael, kennisinstituut op het gebied van internationale betrekkingen.

Wetsvoorstel Johnson stuit op verzet

15 september 2020 - Het Britse parlement heeft op 15 september 2020 voor een wetsvoorstel gestemd waarmee het Verenigd Koninkrijk onderdelen van het terugtredingsakkoord met de Europese Unie onderuithaalt. Het voorstel legt uit hoe het VK wil handelen na 1 januari 2021. Wordt de wet aangenomen, dan kan het VK maatregelen nemen om de handel en het vrije verkeer van goederen tussen Noord-Ierland en andere delen van het VK te garanderen zonder enige handelsbeperkingen of controles met betrekking tot staatssteun aan Noord-Ierse bedrijven. Dit overruled het terugtrekkingsakkoord met de EU en is in strijd met het internationaal recht.

Grens Ierland en Noord-Ierland

In het terugtrekkingsakkoord met de EU heeft het VK afgesproken dat ondanks de Brexit Europese regels blijven gelden in Noord-Ierland, zodat de grens met de EU en Ierland open kan blijven en daar geen grenscontroles komen. Als het VK zelf besluiten neemt over de handel met Noord-Ierland, dan kan het VK Noord-Ierse bedrijven vrijstellen van documenten en invoerrechten voor producten die naar andere Britse gebieden gaan. Het gevolg? Engelse goederen gaan via Noord-Ierland ongecontroleerd de Ierse Republiek binnen en omgekeerd.

Tegengas

Johnsons omstreden wetsvoorstel kan tegengas verwachten in het Britse Hogerhuis. En ook bij de Europese Unie is de toon gezet. “De kans op een Brexit-deal wordt steeds kleiner”, zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Het voorstel veroorzaakt mogelijk een vertrouwensbreuk tussen de Britse en Europese onderhandelaars die juist nu proberen een handelsakkoord te bereiken.

Brexit: veelgestelde vragen en antwoorden

17 augustus 2020 - De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onderhandelen over hun toekomstige relatie. Hieruit volgen naar verwachting voorwaarden voor zakendoen in en met het VK. Deze nieuwe afspraken gaan in na de overgangsperiode die eindigt op 31 december 2020. Het onderhandelingsproces verloopt stroef.

Uit vragen die aan het KVK Adviesteam worden gesteld blijkt dat ondernemers zich zorgen maken. De 10 belangrijkste vragen en antwoorden vind je in dit overzicht.

Geen verlenging overgangsperiode Brexit

1 juli 2020 - Het VK vraagt definitief geen verlenging aan voor de onderhandelingsperiode met de EU. De overgangsperiode kan niet meer onder het Terugtrekkingsakkoord worden verlengd. Het VK en de EU hadden dit voor 1 juli gezamenlijk moeten doen. Brexit was al op 31 januari 2020 een feit. Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie onderhandelen nog altijd over de voorwaarden. Tot nu toe zonder resultaat. Deze onderhandelingsperiode loopt af op 31 december 2020 maar kon met maximaal 2 jaar uitgesteld worden. Dat gebeurt niet. EU-regels gelden tot eind van dit jaar. Gezien de coronacrisis stelt het VK tot juli 2021 strenge grenscontroles waarschijnlijk uit. Nog steeds is het onduidelijk hoe zakendoen met het Verenigd Koninkrijk er aan het eind van dit jaar uit gaat zien. Sinds maandag 15 juni praten de partijen verder over de voorwaarden van Brexit.

De EU en het VK praten nog steeds over de details van hun toekomstige relatie. Zo moet straks duidelijk zijn onder welke voorwaarden je zaken doet. Meer duidelijkheid over de nieuwe relatie komt pas als er een overeenkomst is. De nieuwe afspraken moeten ingaan na de overgangsperiode, die eindigt nu dus zeker op 31 december 2020. Maar het proces verloopt stroef.

Onderhandelingen EU en VK

Nederland onderhandelt niet zelf met het VK. Dat doet de Europese Commissie namens alle 27 EU-landen die na de Brexit overblijven. De Commissie onderhandelt op basis van een mandaat dat de EU-landen opstellen. In dit mandaat staat waarover en met welke inzet de Commissie mag onderhandelen met het VK. De EU en het VK hebben in juni afgesproken dat zij intensiever gaan onderhandelen. Dat doen ze wekelijks met videoconferenties en fysieke bijeenkomsten. Door de coronacrisis zijn er maar 4 rondes aan gesprekken geweest. Het VK en de EU liggen op veel onderwerpen niet op een lijn. Denk hierbij aan visserij, invoerrechten, concurrentie en Europese standaarden. Samen willen ze een vrijhandelsakkoord. Maar het VK wil zich niet binden aan EU-standaarden. Dit heeft te maken met het sluiten van nieuwe handelsakkoorden met andere landen in de toekomst.

Handelsakkoord ver weg

Nu de onderhandelingsperiode niet wordt verlengd is het kort dag voor een handelsakkoord. Een Brexit zonder deal komt nu steeds dichtbij. Als het niet lukt om afspraken te maken over de nieuwe relatie, dan vindt aan het einde van de overgangsperiode alsnog een Brexit zonder handelsakkoord plaats.

Bereid je voor

Geen overeenkomst? Dat heeft grote gevolgen voor je bedrijf. Neem daarom nu al maatregelen. Stel vast welke impact het aflopen van de overgangsperiode op jouw bedrijf heeft. Denk bijvoorbeeld aan douanecontroles, voorschriften voor in- en uitvoer van producten en kwaliteitseisen.

Sowieso grensformaliteiten

Los van de uiteindelijke afspraken over de toekomstige relatie met het VK, is er na 31 december 2020 sowieso sprake van douanezaken bij import en export met het VK. Het Europese vrije verkeer van goederen en personen (single market) geldt dan niet meer voor het VK. Volg de voortgang van de onderhandelingen op het Brexitloket.nl en gebruik de Brexit Impact Scan. De scan brengt in kaart wat je aan voorbereiding kunt doen en waar je aan moet denken.

Lees alles over Brexit en de mogelijke gevolgen voor je bedrijf op onze dossierpagina Brexit.
Marco Platvoet

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers kansen te benutten in het buitenland. Ik verbind en deel kennis en help je verder met mijn internationaal netwerk. Mijn specialiteit is het Verenigd Koninkrijk en Brexit.

InspiratiePage