Zakendoen in het VK, dit moet je weten

Brexit update, Sigrid Kaag en Mona Keijzer: ‘bereid je voor’

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat roepen op 22 oktober tienduizenden ondernemers op om zich goed voor te bereiden op Brexit. De EU en het VK praten nog steeds over de details van hun toekomstige relatie. Zo moet straks duidelijk zijn onder welke voorwaarden je zaken doet. Nieuwe afspraken moeten ingaan na de overgangsperiode, die eindigt op 31 december 2020. Het proces verloopt stroef en de tijd dringt. Het blijft spannend of er op 1 januari 2021 een overeenkomst is tussen het VK en de EU.

Minister Kaag en staatssecretaris Keijzer: 'bereid je voor op Brexit'

22 oktober 2020 - Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat roepen tienduizenden ondernemers vandaag in een brief op om zich goed voor te bereiden op Brexit. Kaag en Keijzer begrijpen dat ondernemers het tijdens de coronacrisis zwaar hebben, maar wijzen ondernemers er op om ondanks alles toch klaar te zijn voor de gevolgen van Brexit. Vanaf 1 januari 2021 is de overgangsperiode voorbij en verandert er van alles bij het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Met nog 2 maanden te gaan moeten bedrijven zich opmaken voor deze nieuwe werkelijkheid.

Bekijk hier de vorige Brexit updates

  1. Harde Brexit kost Nederland 4.8 miljard aan export
  2. Brexitpartijen zetten elkaar weer op scherp
  3. Tijd dringt voor een deal
  4. Wetsvoorstel Johnson stuit op verzet
  5. Brexit: veelgestelde vragen en antwoorden
  6. Geen verlenging overgangsperiode Brexit

Harde Brexit kost Nederland 4.8 miljard aan export

21 oktober 2020 - Wanneer Brexit eindigt zonder handelsovereenkomst kost dit de eurozone 33 miljard euro becijfert kredietverzekeraar Euler Hermes. Na Duitsland wordt Nederland het hardst geraakt met een verliespost van 4,8 miljard euro.

Johan Geeroms, Risk Director Euler Hermes Nederland, verwacht nog steeds een lastminute-compromis. “Maar de kans op een harde Brexit is volgens onze researchafdeling gestegen tot bijna 50%. Je mag je ogen niet sluiten voor de sociale, politieke en economische gevolgen. Die komen bovenop de coronacrisis die voorlopig nog niet voorbij is.” De sectoren machinebouw, elektrische apparatuur, chemie en minerale producten, textiel en transportmiddelen worden in dit geval het hardst geraakt.

Volgens Geeroms speelt er meer dan alleen hogere invoerprijzen. “Veel ondernemers hebben geen idee van de logistieke verstoring die ontstaat. Door de coronacrisis hebben ze andere zorgen aan hun hoofd. Bij een no deal-Brexit gaat de complete export naar het VK op de schop. Er zijn nieuwe afspraken nodig voor weg-, lucht- en zeetransport. Denk ook aan de enorme verstoring binnen toeleveringsketens, administratieve hindernissen, hogere transportkosten en tijdverlies.”

Brexitpartijen zetten elkaar weer op scherp

19 oktober 2020 – De messen worden opnieuw geslepen. Vorige week riep Prime Minister Boris Johnson bedrijven op zich voor te bereiden op een handelsrelatie zonder handelsverdrag. Volgens Johnson is er vanuit de EU geen ruimte voor het afsluiten van een handelsovereenkomst die lijkt op het verdrag met Canada (CETA). Johnson richt zich op het Australische model. In een notendop: geen handelsovereenkomst, wel overeenstemming op onderwerpen.

Brussel reageert kalm. Ze vindt dat het VK hun kijk op de visserij en het belang van eerlijke concurrentie binnen het ‘gelijke speelveld’ moet aanpassen. Het gelijke speelveld houdt in dat Britse bedrijven zich aan Europese regels moeten houden voor bijvoorbeeld milieu, concurrentie en werknemersrechten om vrije toegang tot de EU-markt te behouden.

Hoofdonderhandelaar Michel Barnier reisde 19 oktober niet naar het VK voor overleg. De partijen proberen nu eerst telefonisch uit deze patstelling te komen. Met als gezamenlijk doel een akkoord.

Tijd dringt voor een deal

28 september 2020 - Het blijft spannend of er op 1 januari 2021 een overeenkomst is tussen het VK en de EU. De tijd dringt voor een deal. Dat het Britse parlement voor een wetsvoorstel stemde waarmee het Verenigd Koninkrijk onderdelen van het terugtredingsakkoord met de Europese Unie onderuithaalt kan gevolgen hebben voor de onderhandelingen. Of zou het onderhandelingstactiek zijn?

Luister in de NPO 1 podcast naar de mening van Brexit-expert Rem Korteweg. Hij is verbonden aan Instituut Clingendael, kennisinstituut op het gebied van internationale betrekkingen.

Wetsvoorstel Johnson stuit op verzet

15 september 2020 - Het Britse parlement heeft op 15 september 2020 voor een wetsvoorstel gestemd waarmee het Verenigd Koninkrijk onderdelen van het terugtredingsakkoord met de Europese Unie onderuithaalt. Het voorstel legt uit hoe het VK wil handelen na 1 januari 2021. Wordt de wet aangenomen, dan kan het VK maatregelen nemen om de handel en het vrije verkeer van goederen tussen Noord-Ierland en andere delen van het VK te garanderen zonder enige handelsbeperkingen of controles met betrekking tot staatssteun aan Noord-Ierse bedrijven. Dit overruled het terugtrekkingsakkoord met de EU en is in strijd met het internationaal recht.

Grens Ierland en Noord-Ierland

In het terugtrekkingsakkoord met de EU heeft het VK afgesproken dat ondanks de Brexit Europese regels blijven gelden in Noord-Ierland, zodat de grens met de EU en Ierland open kan blijven en daar geen grenscontroles komen. Als het VK zelf besluiten neemt over de handel met Noord-Ierland, dan kan het VK Noord-Ierse bedrijven vrijstellen van documenten en invoerrechten voor producten die naar andere Britse gebieden gaan. Het gevolg? Engelse goederen gaan via Noord-Ierland ongecontroleerd de Ierse Republiek binnen en omgekeerd.

Tegengas

Johnsons omstreden wetsvoorstel kan tegengas verwachten in het Britse Hogerhuis. En ook bij de Europese Unie is de toon gezet. “De kans op een Brexit-deal wordt steeds kleiner”, zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Het voorstel veroorzaakt mogelijk een vertrouwensbreuk tussen de Britse en Europese onderhandelaars die juist nu proberen een handelsakkoord te bereiken.

Brexit: veelgestelde vragen en antwoorden

17 augustus 2020 - De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onderhandelen over hun toekomstige relatie. Hieruit volgen naar verwachting voorwaarden voor zakendoen in en met het VK. Deze nieuwe afspraken gaan in na de overgangsperiode die eindigt op 31 december 2020. Het onderhandelingsproces verloopt stroef.

Uit vragen die aan het KVK Adviesteam worden gesteld blijkt dat ondernemers zich zorgen maken. De 10 belangrijkste vragen en antwoorden vind je in dit overzicht.

Geen verlenging overgangsperiode Brexit

1 juli 2020 - Het VK vraagt definitief geen verlenging aan voor de onderhandelingsperiode met de EU. De overgangsperiode kan niet meer onder het Terugtrekkingsakkoord worden verlengd. Het VK en de EU hadden dit voor 1 juli gezamenlijk moeten doen. Brexit was al op 31 januari 2020 een feit. Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie onderhandelen nog altijd over de voorwaarden. Tot nu toe zonder resultaat. Deze onderhandelingsperiode loopt af op 31 december 2020 maar kon met maximaal 2 jaar uitgesteld worden. Dat gebeurt niet. EU-regels gelden tot eind van dit jaar. Gezien de coronacrisis stelt het VK tot juli 2021 strenge grenscontroles waarschijnlijk uit. Nog steeds is het onduidelijk hoe zakendoen met het Verenigd Koninkrijk er aan het eind van dit jaar uit gaat zien. Sinds maandag 15 juni praten de partijen verder over de voorwaarden van Brexit.

De EU en het VK praten nog steeds over de details van hun toekomstige relatie. Zo moet straks duidelijk zijn onder welke voorwaarden je zaken doet. Meer duidelijkheid over de nieuwe relatie komt pas als er een overeenkomst is. De nieuwe afspraken moeten ingaan na de overgangsperiode, die eindigt nu dus zeker op 31 december 2020. Maar het proces verloopt stroef.

Onderhandelingen EU en VK

Nederland onderhandelt niet zelf met het VK. Dat doet de Europese Commissie namens alle 27 EU-landen die na de Brexit overblijven. De Commissie onderhandelt op basis van een mandaat dat de EU-landen opstellen. In dit mandaat staat waarover en met welke inzet de Commissie mag onderhandelen met het VK. De EU en het VK hebben in juni afgesproken dat zij intensiever gaan onderhandelen. Dat doen ze wekelijks met videoconferenties en fysieke bijeenkomsten. Door de coronacrisis zijn er maar 4 rondes aan gesprekken geweest. Het VK en de EU liggen op veel onderwerpen niet op een lijn. Denk hierbij aan visserij, invoerrechten, concurrentie en Europese standaarden. Samen willen ze een vrijhandelsakkoord. Maar het VK wil zich niet binden aan EU-standaarden. Dit heeft te maken met het sluiten van nieuwe handelsakkoorden met andere landen in de toekomst.

Handelsakkoord ver weg

Nu de onderhandelingsperiode niet wordt verlengd is het kort dag voor een handelsakkoord. Een Brexit zonder deal komt nu steeds dichtbij. Als het niet lukt om afspraken te maken over de nieuwe relatie, dan vindt aan het einde van de overgangsperiode alsnog een Brexit zonder handelsakkoord plaats.

Bereid je voor

Geen overeenkomst? Dat heeft grote gevolgen voor je bedrijf. Neem daarom nu al maatregelen. Stel vast welke impact het aflopen van de overgangsperiode op jouw bedrijf heeft. Denk bijvoorbeeld aan douanecontroles, voorschriften voor in- en uitvoer van producten en kwaliteitseisen.

Sowieso grensformaliteiten

Los van de uiteindelijke afspraken over de toekomstige relatie met het VK, is er na 31 december 2020 sowieso sprake van douanezaken bij import en export met het VK. Het Europese vrije verkeer van goederen en personen (single market) geldt dan niet meer voor het VK. Volg de voortgang van de onderhandelingen op het Brexitloket.nl en gebruik de Brexit Impact Scan. De scan brengt in kaart wat je aan voorbereiding kunt doen en waar je aan moet denken.

Lees alles over Brexit en de mogelijke gevolgen voor je bedrijf op onze dossierpagina Brexit.
Marco Platvoet

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers kansen te benutten in het buitenland. Ik verbind en deel kennis en help je verder met mijn internationaal netwerk. Mijn specialiteit is het Verenigd Koninkrijk en Brexit.

InspiratiePage