Zakendoen met het VK, dit moet je weten

Brexit update – 1 april gezondheids­certificaten verplicht

Sinds 1 januari 2021 is het VK een 'derde land', een land buiten de EU. Terugkijkend op de weken na Brexit zijn de gevolgen voor ondernemers vaker zichtbaar. Het handelsverdrag tussen de EU en het VK voorkomt de meeste importtarieven. Daarentegen nemen papierwinkel, controles, transportkosten en wachttijden toe. Vanaf 1 april 2021 heb je voor veel versproducten gezondheidscertificaten nodig als je deze in het VK wilt importeren.

Vanaf 1 april 2021 gelden in het VK nieuwe importregels voor producten als groenten, bloemen, fruit en vlees. Je hebt gezondheidscertificaten nodig als je deze producten in het VK importeert. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) merkt dat bedrijven nog niet klaar zijn ‘voor misschien wel de belangrijkste Brexitdag’. Vertragingen en hoge kosten dreigen. Peter Verbaas, Brexit-coördinator bij de NVWA, benadrukt dat het niet om een 1-aprilgrap gaat. De Britse overheid heeft het Border Operating Model (BOM) opgesteld, waarin staat hoe de Britten hun nieuwe importregels introduceren. Details zijn nog niet helemaal duidelijk. Houd voor updates bovengenoemde overheidwebsites in de gaten.

Bekijk hier de vorige Brexit updates

  1. Frankrijk versoepelt coronamaatregel voor chauffeurs
  2. Britten lopen Hollandse stroopwafels mis
  3. Eerste Brexit-effecten zichtbaar
  4. Grensregels moeilijker voor webwinkels
  5. Nieuwe btw-regels bij handel met VK
  6. Zo maak je gebruik van het nieuwe akkoord
  7. 7 zaken die je moet weten over het akkoord
  8. EU en VK sluiten handelsverdrag
  9. Inreisverbod reizigers uit VK opgeheven
  10. Webinar Zakendoen in het VK per 1 januari

Frankrijk versoepelt coronamaatregel voor chauffeurs

23 februari 2021 - ‘Enkele uren minder vertraging’, constateert Transport en Logistiek Nederland (TLN) op NU.nl. Frankrijk versoepelde op 21 februari de coronamaatregel voor chauffeurs. Wanneer je vanuit het VK naar Frankrijk terugkeert en minder dan 48 uur in het VK bent geweest, hoef je geen negatieve coronatest meer te tonen. Tijdens de reis van Frankrijk naar het VK geven rederijen of de Eurotunnel je een bewijs van het tijdstip van je oversteek. Dit laat je zien bij de check-in voor je terugreis. Een negatieve coronatest blijft verplicht als je langer dan 48 uur in het VK bent geweest.

Britten lopen Hollandse stroopwafels mis

12 februari 2021 - De Britse douane stuurde al Hollandse geschenkpakketten met onder andere stroopwafels terug omdat de papieren niet in orde bleken. ‘Hieruit blijkt dat de Britse douane streng inzet. Op de retouren stond duidelijk vermeld dat ze niet verstuurd konden worden omdat douanepapieren misten’, stelt Marjolein Beskers van Team Holland op RTL Nieuws. Daarom besloot ze in januari van dit jaar om voorlopig geen geschenkpakketten met producten als stroopwafels en drop naar het VK te sturen. Beskers wacht ook even af tot de kinderziekten rondom Brexit zijn opgelost.

Vrij verkeer van goederen tussen de EU en het VK is sinds 1 januari 2021 niet meer mogelijk. Met een goede voorbereiding komt je zending volgens afspraak aan bij je klant, in plaats van terug bij jou. Zo pak je de export van producten naar het VK aan.

Eerste Brexit-effecten zichtbaar

1 februari 2021 - ‘Brexit zelf is achter de rug, nu is het de beurt aan de gevolgen’, schrijft Lennard van Otterloo in de Ondernemer. Hijzelf is ondernemer in Londen en Brexit-expert. Van Otterloo voorziet een ‘Long Brexit’. Vooral in het VK signaleert hij onvrede. Dagelijks verschijnen mensen in het nieuws die ineens moeten bijbetalen voordat ze hun online bestelling in handen krijgen. Door bijvoorbeeld invoer-btw en administratiekosten voor de inklaring stijgen retailprijzen al gauw met 30 tot 50%.

Nu het VK de EU heeft verlaten gelden voor zakendoen met het VK andere regels. Zo heb je te maken met douaneverplichtingen. Een goede voorbereiding voorkomt oponthoud aan de grens. Dit moet je weten als je zakendoet met het VK.

Grensregels moeilijker voor webwinkels

25 januari 2021 – ‘Je verstuurt makkelijker een pakje naar China dan naar het VK’, ervaart Peter Jan Haas. Zijn webwinkel Artitec is gespecialiseerd in historische schaalmodellen. Komende tijd levert hij niet meer aan Britse klanten, want hij loopt tegen nieuwe btw-regels aan.

Bijvoorbeeld de regeling voor afstandsverkopen bij e-commerce, die niet langer geldt na Brexit. Hierdoor vallen leveringen aan particulieren in het VK onder export naar een land buiten de EU, en moet je onder andere douaneaangifte doen en voldoen aan nieuwe btw-regels.

GBP 135

Voor leveringen tot een waarde van GBP 135 draag je import-btw in het VK af. Hiervoor heb je een Brits btw-nummer nodig en moet je jezelf verdiepen in het Britse belastingstelsel; want hoe en waar vraag je de betaalde btw terug?

Voor leveringen vanaf GBP 135 geldt dat je afnemer invoer-btw afdraagt. Jouw bedrijf heeft hiervoor geen btw-registratie in het VK nodig. Als je papierwerk in orde is voorkom je vertraging aan de grens en ontevreden klanten. Zo werken de btw-regels bij handel met het VK.

Nieuwe btw-regels bij handel met VK

14 januari 2021 - Sinds 1 januari 2021 is de handelsovereenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk in werking. Dit betekent dat je goederen, van preferentiële oorsprong uit de EU, zonder invoerrechten invoert in het VK en andersom. Ook is de btw-wetgeving veranderd. Voor landen buiten de EU, zogeheten ‘derde landen’, geldt andere btw-wetgeving dan wanneer je binnen de EU handelt. Zo pas je de btw-regels toe nu het VK buiten de EU valt.

In de podcast van De Ondernemer hoor je meer over de veranderde btw-wetgeving bij zakendoen met het VK. Met praktijkvoorbeelden en tips van Lennard van Otterloo, ondernemer vanuit Londen en Marco Platvoet als adviseur Internationaal ondernemen bij KVK.

Zo maak je gebruik van het nieuwe akkoord

11 januari 2021 - Het zakendoen met het VK verloopt anders dan voorheen omdat het VK niet meer onder de EU valt. Bij import en export van goederen kom je grensformaliteiten tegen zoals douaneaangiftes en -controles, voorschriften voor in- en uitvoer van producten en productaansprakelijkheid.

Het VK en de EU hebben een handelsakkoord gesloten. Hierdoor betaal je geen invoerrechten bij handel met het VK als producten van preferentiële oorsprong zijn. Om te profiteren van deze preferentiële tarieven moet je aantonen dat goederen voldoen aan de preferentiële oorsprongseisen.

Brexit Impact scan

Met de Brexit Impact Scan ontdek je hoe het akkoord tussen het VK en de EU effect heeft op je bedrijf. En komen zaken naar voren waaraan je misschien nog niet hebt gedacht. De scan informeert je over de nieuwe regels voor zakendoen met het VK die sinds 1 januari 2021 gelden.

7 zaken die je moet weten over het akkoord

29 december 2020 - Het VK en de EU hebben een overeenkomst. Op de valreep maakten beide partijen afspraken over Brexit. Zakendoen moet het VK verandert vanaf 1 januari 2021 en er gelden andere regels. Ook wanneer je via of naar het Verenigd Koninkrijk reist. Het VK is een ‘derde land’, een land buiten de EU. Informatie over de deal is inmiddels openbaar. Het Brexitloket legt de 7 zaken die je moet weten over het akkoord uit.

Vrijhandelsverdrag tussen EU en VK

Vanaf 1 januari 2021 gaat het handelsverdrag tussen de EU en het VK in voorlopige werking en geldt bij invoer van goederen een wederzijdse verlaging van invoerrechten. Voorwaarde is dat deze goederen van preferentiële EU- of VK-oorsprong zijn.

Verplichte douaneformaliteiten

Invoer- en uitvoeraangiftes bij de douane zijn vanaf 2021 verplicht als je zakendoet met het VK. Zorg dat je papierwerk op orde is om oponthoud aan de grens zoveel mogelijk te voorkomen.

EU en VK sluiten handelsverdrag

24 december 2020 - Met ingang van 1 januari 2021 gaat het handelsverdrag tussen de EU en het VK in voorlopige werking. Vanaf dat moment geldt bij invoer van goederen een wederzijdse verlaging van invoerrechten. Voorwaarde is dat deze goederen van preferentiële EU- of VK-oorsprong zijn. Kijk het webinar Brexit en de nieuwe EU-VK deal van het Brexitloket terug.

Verplichte douaneformaliteiten vanaf 1 januari 2021

Het VK heeft vanaf 1 januari 2021 geen toegang meer tot de Europese markt en wordt een ‘derde land’. Daarom moet je vanaf 1 januari 2021 aangifte ten uitvoer doen bij de Nederlandse Douane als je goederen naar het VK exporteert. En bij import van goederen uit het VK doe je aangifte ten invoer bij de douane. Zorg dat je papierwerk op orde is om oponthoud aan de grens zoveel mogelijk te voorkomen.

Direct regelen

Vraag een EORI-nummer aan bij de Nederlandse Douane als je dit nog niet hebt. Het EORI-nummer heb je nodig om aangifte te kunnen doen. Regel ook je digitale aangifteproces bij de douane. Dit kun je zelf doen of uitbesteden aan een expediteur of logistiek dienstverlener.

Je bent importeur

Je rol als importeur verandert. Omdat je vanaf 1 januari de eerste importeur bent in de EU ben je aansprakelijk voor (letsel)schade veroorzaakt door een gebrek aan een product. Daarnaast betaal je btw bij invoer op je importzending.

Om verlaagd invoerrecht te krijgen of vrijstelling hiervan (afhankelijk van de afspraken in het handelsverdrag) heb je een bewijs van preferentiële oorsprong van je zending nodig. Binnenkort wordt bekend welk document hiervoor als bewijs geldt.

Je bent exporteur

Als je exporteur bent verandert er ook het een en ander. Je rekent 0% btw, omdat je goederen uit de EU exporteert. Voor de Belastingdienst moet je aantonen dat je exportzending de EU heeft verlaten, bijvoorbeeld door het overleggen van een bewijs van uitvoer. Check of je exporteert naar het VK met de juiste documenten.

Check de to-dolijst en bereid je voor. Doe de Brexit Impact Scan zodat je weet wat Brexit betekent voor je bedrijf.

Dit artikel en andere artikelen worden bijgewerkt als er meer over onderdelen binnen het verdrag tussen het VK en de EU bekend wordt. En raadpleeg het Brexitloket van de Rijksoverheid.

Inreisverbod reizigers uit VK opgeheven

23 december 2020 - Door het intrekken van het inreisverbod door de Rijksoverheid kunnen Nederlandse reizigers weer naar huis. Wel moeten deze reizigers een negatieve PCR-test laten zien. Deze test mag maximaal 72 uur oud zijn.

Controle

Vliegtuigpassagiers worden voor het boarden door de luchtvaartmaatschappij op de PCR-test gecontroleerd. Reizigers die per ferry varen worden voor het aan boord gaan gecontroleerd door de reders. Vrachtondernemers en chauffeurs op de ferry hoeven geen negatieve test te laten zien. Ga je via de tunnel tussen Engeland en Frankrijk dan is een negatieve PCR-test weer wel nodig.

Webinar Zakendoen in het VK per 1 januari

18 december 2020 - Nog enkele dagen en dat eindigt de transitieperiode. Komt er een deal of niet? Wat moet je regelen? Vanuit het Brexitloket vertelden experts van KVK, Douane, Belastingdienst, NVWA, Ministerie van LNV en de Nederlandse ambassade in Londen wat dit voor jou als ondernemer betekent. De presentaties van het webinar ‘Zakendoen met het VK per 1 januari: wat u moet weten en doen’ vind je terug op het Brexitloket.

Lees alles over Brexit en de mogelijke gevolgen voor je bedrijf op onze dossierpagina Brexit.
Marco Platvoet

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers kansen te benutten in het buitenland. Ik verbind en deel kennis en help je verder met mijn internationaal netwerk. Mijn specialiteit is het Verenigd Koninkrijk en Brexit.

InspiratiePage