het Verenigd Koninkrijk

BTW op diensten bij no deal Brexit

Na Brexit verandert de btw-wetgeving als je zaken doet met het Verenigd Koninkrijk. Het VK wordt dan een land buiten de EU, een zogenaamd derde land. Hiervoor gelden andere regels. Ook voor diensten.

Hoe is het geregeld met het leveren van diensten in het VK en het ontvangen van diensten vanuit het VK als er sprake is van een no deal Brexit?

Diensten en BTW voor Brexit

Hieronder staat een toelichting op de btw-regels als je diensten uit het VK inkoopt of aan het VK verkoopt voor Brexit. Dit is de huidige situatie.

Diensten en BTW voor Brexit

Diensten ontvangen uit het VK

Diensten die je inkoopt van ondernemers uit het VK zijn meestal belast in Nederland. De klant in het Verenigd Koninkrijk verlegt de btw naar jou. Deze voer je op in jouw aangifte. Op deze regel bestaan een aantal uitzonderingen. Bij twijfel gebruik je het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland.

Diensten leveren aan het VK

Moet je btw in rekening brengen aan een Britse klant wanneer je een dienst verleent? Dat hangt ervan af of je de dienst aan een particulier of bedrijf levert. Lever je een dienst aan een particulier? Dan bereken je Nederlandse btw, uitzonderingen daargelaten. Is je opdrachtgever een bedrijf, dan breng je meestal geen btw in rekening. De klant berekent in dat geval zelf de Engelse btw en draagt deze af. Voor de meeste diensten gelden bovenstaande regels. Er zijn uitzonderingen. In die gevallen bepaalt de Britse belastingdienst of je de btw alsnog mag verleggen naar je klant of dat je Britse btw in rekening moet brengen. In dat laatste geval heb je een btw-registratie bij de Britse belastingdienst nodig. Wil je er zeker van zijn of je en welke btw je in rekening moet brengen? Bij twijfel gebruik je het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland.

Drempelbedragen bij afstandsverkopen

De EU-landen spraken drempelbedragen af. Deze drempelbedragen voorkomen de verplichting tot registratie bij afstandsverkopen voor 1 levering aan een particulier in een ander EU-land. Tot deze drempelbedragen mag je Nederlandse btw in rekening brengen. Voor het VK is het drempelbedrag € 80.197. Daarboven bereken je de Engelse btw. En laat je je verplicht registreren bij de Britse fiscus.

Diensten en BTW na Brexit

De btw-wetgeving bij het leveren en ontvangen van goederen werkt anders bij een no deal Brexit. Hieronder staat een toelichting als je diensten uit het VK ontvangt of diensten aan het VK verkoopt na Brexit.

Diensten en BTW na Brexit

Diensten ontvangen uit het VK

Je ontvangt een dienst uit het VK. Je geeft de btw op in je periodieke btw-aangifte, uitzonderingen daargelaten. De dienstverlener verlegt de btw naar jou. Je ontvangt een rekening zonder btw. Hierop staat dat de btw is verlegd. Als de dienstverlener de btw niet mag verleggen, betaal je de Engelse btw. Mogelijk kun je deze terugvragen in het VK. Het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland vertelt je wie de btw aangeeft. Deze tool houdt rekening met de uitzonderingen.

Diensten leveren aan het VK

Lever je diensten aan ondernemers uit het VK? Dan breng je meestal geen Nederlandse btw in rekening. Na de Brexit is deze dienst ‘out of scope of EU VAT’. Je bent niet verplicht een btw-nummer van de afnemer te vermelden. Je geeft de dienst niet op in je btw-aangifte. Vraag de belastingdienst in het VK of en zo ja, hoe je btw-aangifte doet. Hopelijk krijg je hierover snel duidelijkheid.

3 tips

  1. Vraag een EORI-nummer aan. Dit is een identificatienummer van de Douane. Dit gebruik je bij internationaal zakendoen.
  2. Verdiep je in starten met exporteren.
  3. Verdiep je in starten met importeren.

Meer informatie

  • Advies van de Brexit Preparedness Notice van de Europese Commissie over de veranderingen van btw-heffing voor de levering van goederen en diensten aan het VK en btw-teruggave.
  • De No Deal Notice VAT van de Britse regering over de voorgenomen veranderingen wat betreft de manier en het tijdstip van heffing en teruggave van btw (VAT) in het VK.
  • De Trade Tariff database van het VK geeft de hoogte van de btw per product.
Ruim 77.000 Nederlandse bedrijven krijgen te maken met Brexit. Volg het Brexitnieuws voor ondernemers.
Marco Platvoet

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers kansen te benutten in het buitenland. Ik verbind en deel kennis en help je verder met mijn internationaal netwerk. Mijn specialiteit is het Verenigd Koninkrijk en Brexit.

InspiratiePage