het Verenigd Koninkrijk

Concept-akkoord Brexit, wat zijn de gevolgen?

  • Achtergrond
  • 16 jan 2019
  • 2 min lezen
De onderhandelaars van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie bereikten een voorlopig akkoord over Brexit. Het kabinet van premier May steunt de deal. Ook de 27 regeringsleiders van de EU-landen hebben er inmiddels mee ingestemd. Dit akkoord moet ook door het Europese- en Britse parlement. Het Lagerhuis stemde duidelijk NEE tegen Brexit-deal. En dus moet premier May uiterlijk maandag 21 januari met een plan B komen. Maar zij heeft niet veel alternatieven achter de hand.

Inhoud van de overeenkomst

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Dan volgt er een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. Het is de bedoeling dat er voor eind 2020 afspraken zijn gemaakt. Lukt dit niet dan is er nog een mogelijkheid te verlengen.

Grens met Ierland

Voor het grootste twistpunt, de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, is meer tijd nodig.Volgens EU-onderhandelaar Michel Barnier komt er geen harde grens. En dus geen fysieke grenscontroles. Dit belemmert de handel gelukkig minimaal.

Douane-unie

Het Verenigd Koninkrijk blijft voorlopig in een douane-unie met de EU, tot er een andere oplossing is. Tot die tijd kan het VK niet zelfstandig handelsakkoorden sluiten. Een douane-unie is een samenwerkingsverband tussen landen waarmee ze vrij verkeer van goederen regelen. Ook hebben deelnemers gezamenlijke handelsafspraken met derde landen. Landen in een douane-unie hanteren dus dezelfde import- en exporttarieven ten opzichte van landen buiten die samenwerking. Voorlopig verandert er dus weinig in de handel tussen het VK en de EU.
Verwachting is dat de EU in een nieuwe douane-unie tot afspraken komt met het Verenigd Koninkrijk. Zoals de EU eerder sloot met bijvoorbeeld Turkije.

Gunstig voor ondernemers?

Als het VK in de douane-unie blijft is dat voor jou als ondernemer positief. Dit betekent vrije handel met minimale douaneformaliteiten. Maar nogmaals, zo ver is het nog niet.

(Nog) geen zekerheid

Komt er geen goedkeuring dan is er natuurlijk nog kans op een no deal. Dan worden alle banden doorgesneden en is het Verenigd Koninkrijk voor EU-importeurs en -exporteurs een derde land. En vallen we terug op de Wereldhandelsorganisatie (WTO)-spelregels. Met de douanetarieven die daarbij horen en douanecontroles. Voor de EU en het VK gelden de zogenaamde Most Favoured Nations (MFN-)tarieven. Deze verschillen per product en kunnen erg hoog zijn. Het terugvallen op WTO-regels beperkt de openheid van handel en economie sterk, ondanks dat de tarieven in alle EU-landen gelijk zijn.

Handige links

Brexit-nieuws voor ondernemers

Brexitloket

Brexit Impact scan

InspiratiePage