Dienstverlening

Je biedt je diensten aan in het Verenigd Koninkrijk, zonder je daar te vestigen? Geef zaken als vakbekwaamheid, sociale verzekeringen, belastingen en arbeidsvoorwaarden aandacht.

Mag ik alle werkzaamheden uitvoeren?

Binnen de Europese Unie kunnen lidstaten zelf vakbekwaamheidseisen stellen. Je kunt in de Regulated Professions Database controleren of er vakbekwaamheidseisen gelden voor jouw branche in het Verenigd Koninkrijk. Er kunnen afwijkende eisen gelden voor de 4 gebieden (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland). Met een EU-verklaring van KVK toon je aan dat Nederlandse diploma’s/vakbekwaamheid overeenkomen met de verplichtingen in het Verenigd Koninkrijk. Voer je werkzaamheden uit in de bouw? Dan moet je je als (onder)aannemer ook registreren in het kader van de Construction Industry Scheme (CIS). Als inwoner van de Europese Unie heb je geen werkvergunning nodig voor het Verenigd Koninkrijk. Wanneer je geen Nederlands paspoort of identiteitsbewijs hebt, dan kun je op de website van het Britse overheid controleren of er aanvullende documenten nodig zijn.

Arbeidswetgeving

Wanneer jij of je medewerker tijdelijk in het Verenigd Koninkrijk werkt, geldt de Britse arbeidswetgeving. Denk hierbij aan minimum loonbedragen, werk- en rusttijden, aantal vakantiedagen, veiligheid, gezondheid en hygiëne op het werk en gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Een overzicht van de arbeidswetgeving vind je op de website van de Britse overheid.

Sociale zekerheid

Om aan te tonen dat je (sociaal) verzekerd bent in Nederland, vraag je bij de Sociale Verzekeringsbank een A1/certificate of coverage aan. Je betaalt dan in het Verenigd Koninkrijk geen sociale premies. Vraag je zorgverzekeraar om de Europese ziektekostenverzekeringskaart (EHIC). Je krijgt dan de kosten vergoed voor medische hulp in het Verenigd Koninkrijk.

Belastingen

Moet je btw in rekening brengen aan een Britse klant wanneer je een dienst verleent? Dat hangt ervan af of je de dienst aan een particulier of bedrijf levert. Lever je een dienst aan een particulier? Dan breng je in de regel Nederlandse btw in rekening. Is je opdrachtgever een bedrijf, dan breng je geen btw in rekening. De klant berekent in dat geval zelf de btw en draagt deze af. Voor de meeste diensten gelden bovenstaande regels. Wil je er zeker van zijn of je btw in rekening moet brengen? Gebruik dan het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst. Lever je naast de dienst ook producten? Bijvoorbeeld je bent tegelzetter en je klant bestelt ook tegels bij je? Is je opdrachtgever een particulier, dan bereken je de Nederlandse btw. Lever je aan een buitenlandse ondernemer, die in het bezit is van een btw-identificatienummer, dan kun je de btw verleggen naar de Britse ondernemer. Dit wordt een intracommunautaire levering genoemd. 

Maakt u gebruik van de 183-dagenregeling?

Werkt je werknemer in een periode van 12 maanden meer dan 183 dagen per jaar in het Verenigd Koninkrijk? En verricht hij deze werkzaamheden vanuit je vaste inrichting in dit land? Dan betaalt hij (inkomsten)belasting in het Verenigd Koninkrijk vanaf de eerste dag dat hij daar werkt. Dit is geregeld in de 183-dagenregeling. Maak je gebruik van de 183-dagenregeling? Dan hoeft je jouw inkomen niet op te geven aan de Britse belastingdienst (HMRC).

InfoPage