Zakendoen in het VK, dit moet je weten

Impact Brexit-deal voor ondernemers

Na Brexit zijn in maart 2020 de onderhandelingen gestart over een nieuwe handelsrelatie tussen het VK en de EU. Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie onderhandelen nog altijd over de voorwaarden. Tot nu toe zonder resultaat. Door de coronacrisis stelt het VK tot juli 2021 strenge grenscontroles uit. Nog steeds is het onduidelijk hoe zakendoen met het Verenigd Koninkrijk er aan het eind van dit jaar uit gaat zien.

De overgangsfase loopt tot en met 31 december 2020, en in deze periode blijven alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht. Er verandert vrijwel niets. Hierdoor heb je tijd om je voor te bereiden op de nieuwe afspraken die de EU en het VK gaan maken over hun toekomstige relatie na 31 december 2020. Als zowel het VK en de EU ermee instemmen, kan deze overgangsperiode eenmalig met 2 jaar worden verlengd tot en met 31 december 2022. Maar de Britse premier Johnson heeft gezegd dat hij geen verlenging wil.

1. Voorlopig vrij verkeer van goederen en diensten

Het VK blijft lid van de Europese markt en de douane-unie. In de overgangsperiode onderhandelen ze over een nieuw vrijhandelsakkoord. Dit betekent dat het vrije verkeer van goederen en diensten nog blijft bestaan. Tijdens de onderhandelingen kan het VK niet zelfstandig handelsakkoorden sluiten.

2. Grens met Ierland

Een groot struikelblok in de onderhandelingen blijft de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Want uiteindelijk komt de buitengrens van de EU op de Iers-Noord-Ierse grens te liggen. Er komen waarschijnlijk geen fysieke grenscontroles. Dit belemmert de handel gelukkig minimaal. Er wordt nog gezocht naar een definitieve oplossing.

3. Wonen en werken

De huidige inwoners houden hun rechten om te blijven wonen en werken. Ook mensen die tijdens de overgangstermijn emigreren worden op dezelfde wijze behandeld. In deze periode houd je je bestaande rechten. Je hebt geen verblijfsdocument nodig, alleen een geldig paspoort.

4. Koers van het pond

De specialisten verwachten dat de koers van het pond stijgt. Wat betekent een koersstijging of -daling voor jou? De stijging of daling van de koers van de ene valuta ten opzichte van de andere valuta bepaalt of importeren en exporteren voor jou gunstig of minder gunstig wordt. Bekijk in onderstaand schema de gevolgen voor je prijs.

Infographic valutaschommelingenGevolgen van valutaschommelingen voor importeurs en exporteurs

Bereid je goed voor

Denk goed na over de gevolgen voor je bedrijf. Stel jezelf bijvoorbeeld vragen als: met welke administratieve rompslomp krijg ik te maken? Welke investeringen moet ik doen in bijvoorbeeld douanesoftware, personeel en logistiek? En welke kosten bereken ik door? Ga ik voorraad houden en waar? Zijn mijn overeenkomsten Brexitproof? Breng de gevolgen en risico’s zo volledig mogelijk in kaart. Deze instanties helpen je hierbij:

1. KVK

KVK brengt je met (digitale) kennis en praktische tips een stap verder met je voorbereiding op de Brexit. Denk hierbij ook aan onderwerpen als importeren, exporteren en documenten. Belangrijk als de VK de EU verlaat, grenscontroles terugkomen en je zaken wilt doen met het VK.

2. Brexitloket

Het Brexitloket voor ondernemers is een initiatief van de Rijksoverheid en haar uitvoeringsorganisaties. Het loket helpt je bij het beantwoorden van vragen en het inventariseren van mogelijke problemen rond Brexit.

Brexit kan je ook raken als je dit niet vermoedt. Doe de Brexit Impact Scan om de onverwachte gevolgen voor je bedrijf te ontdekken. Zo kun je je goed voorbereiden. Heb je daarna advies op maat nodig? Dan kun je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een Brexit-voucher aanvragen voor subsidie om een externe adviseur in te huren.

3. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

De landenoverzichten van RVO.nl helpen je om goed voorbereid aan de slag te gaan. Met markt- en sectorinformatie, do's and don'ts en hulp bij het zoeken van een betrouwbare zakenpartner.

4. Hulp bij Brexit

HulpBijBrexit is een initiatief van VNO-NCW, MKB Nederland en de Rijksoverheid. Deze site biedt je praktische tips om, ondanks alle onzekerheid, aan de gang te gaan met je Brexit-voorbereiding.

Ruim 77.000 Nederlandse bedrijven krijgen te maken met Brexit. Volg het Brexitnieuws voor ondernemers.
Marco Platvoet

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers kansen te benutten in het buitenland. Ik verbind en deel kennis en help je verder met mijn internationaal netwerk. Mijn specialiteit is het Verenigd Koninkrijk en Brexit.

InspiratiePage